Η συνταγή της ημέρας: Ρυζόγαλο που μοσχοβολάει γιαγιά!

Η συνταγή της ημέρας: Ρυζόγαλο που μοσχοβολάει γιαγιά!

Ρυζόγαλο της γιαγιάς η συνταγή του ewoman για σήμερα και μύρισε ο τόπος αναμνήσεις!
 

Μπαίνοντας στο σπίτι της γιαγιάς Σοφίας μια μυρωδιά γνώριμη και καταγεγραμμένη στα βάθη της καρδιάς απ' τα πιο όμορφα χρόνια μου θύμισε τη γιαγιάκα μου!
Η γιαγιά Σοφία μόλις είχε σερβίρει το ρυζόγαλο στα μπολ και τα πασπάλιζε με μυρωδάτη κανελίτσα...

«Να κρυώσει λίγο και να πάρεις λίγη δύναμη», μου' πε η γιαγιά Σοφία ενώ ήδη άφηνε το δίσκο με το ρυζόγαλο στο τραπέζι μπροστά μου! Αχ! ακόμη και το μπολ με τα τριανταφυλλάκια θύμιζε εκείνα της γιαγιάς μου…
Δεν ξέρω αν θα συμφωνήσετε μαζί μου, αλλά πιστεύω πως υπάρχουν γεύσεις που μας ηρεμούν καθώς μοσχοβολούν «παιδικότητα» και μας ταξιδεύουν σε όμορφες αναμνήσεις.

Μια από αυτές είναι η γεύση του ρυζόγαλου. Παραδοσιακά γιαγιαδίστικο γλυκό, λιτό αλλά πολύ θρεπτικό, κι αν δε μας χόρτασε κι αν δεν ικανοποίησε τη λαχτάρα μας για γλυκό στα χρόνια της αθωότητάς μας.
Θυμάμαι τη γιαγιά καθισμένη στα σκαλιά να με ταΐζει κουταλίτσα κουταλίτσα, ενώ έκανα κούνια! «Μια για τον παππού, μια για τη μαμά, μια για τον μπαμπά, μια για τον μπαρμπα-Γιάννη, το γείτονα τον ποιητή, μία για τη Ριρίκα, μια για τον Αζόρ»...τέλειωνε το μπολάκι!
Απλά πράματα, σπιτίσια, λίγο γαλατάκι της ημέρας από την αγελάδα, λίγη ζαχαρίτσα, ρυζάκι, κανελίτσα, ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ και το ρυζόγαλο-γλυκάκι ήταν έτοιμο. Με 4 υλικά όλα κι όλα, και λίγη υπομονή αρκούν για να γίνει το τέλειο ρυζόγαλο!

«Ότι κάνεις με αγάπη, πάντα πετυχαίνει», έλεγε η γιαγιά και στ' αλήθεια της δίνω δίκιο κάθε μέρα...
Ένα υγιεινό γλυκάκι που όλα τα παιδιά αγαπούν! (και καλά κάνουν!)
Τρώγεται χλιαρό, κρύο ή ακόμη κι αχνιστό. Όπως το τραβάει η όρεξή σας, Περί ορέξεως, λόγος ουδείς!

Η γιαγιά στο δικό της μπολ έτριβε και λίγο ξύσμα από φλούδα λεμονιού μαζί με τη κανελλίτσα!

 

Υλικά:
1 ½ λίτρο γάλα
3/4 φλιτζ. τσ. ζάχαρη (ή 1 φλιτζ. αν το θέλετε πολύ γλυκό)
1 φλιτζ. τσ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
1 βανίλια
κανέλα
φλούδα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
 

Εκτέλεση:
Σε μικρό κατσαρολάκι σκεπάζουμε το ρύζι με κρύο νερό και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να απορροφηθεί όλο το νερό.

rizogalo1-ewoman

Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το γάλα. Αφού βράσει προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε το μισοβρασμένο ρύζι.

rizogalo2-ewoman

Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ώσπου να πήξει ελαφρώς. Θα πρέπει να ανακατεύουμε τακτικά για να μην «πιάσει» το ρυζόγαλο και σχηματίσει κρούστα στον πάτο της κατσαρόλας…
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το ρυζόγαλο να κρυώσει.

rizogalo3-ewoman

Το μοιράζουμε σε μικρά μπολάκια.
Πασπαλίζουμε με κανελίτσα και μπόλικη νοσταλγία...και καλή μας απόλαυση!

rizogalo4-ewoman

Φτιάξτε το και σερβίρετέ το με αγάπη, κι αν σας αρέσει τρίψτε και λίγη φλούδα (ακέρωτου) λεμονιού από πάνω, όπως έκαμνε η γιαγιά μου!