Τα τρία καλύτερα βιβλία του μήνα από το ewoman

Τα τρία καλύτερα βιβλία του μήνα από το ewoman

Αν και σας καθυστέρησα κάπως αυτόν τον μήνα, είμαι εδώ για  να μοιραστώ με όλους σας τα βιβλία που με μάγεψαν, με ταξίδεψαν, με ξεκούρασαν, με έκαναν να ονειρευτώ και να ελπίσω, για ακόμα έναν μήνα.

Σταθερή στις αξίες μου, προσπάθησα ο αριθμός των αναγνωσμάτων να μην είναι μικρότερος από τρία έτσι ώστε να μην σας κουράσω. Τώρα αν όντως έχω διαβάσει μόνο τόσα, ή εάν σαν γνήσια βιβλιοφάγος, έχω χαθεί μέσα στις σελίδες περισσότερων  βιβλίων, είναι κάτι που δεν θα αποκαλύψω. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιά κομμάτια σύγχρονης λογοτεχνίας βρέθηκαν στην αγκαλιά μου και τα προτείνω ανεπιφύλακτα;

1. Η  Επιστροφή, Φιλομήλα Λαπατά

Μια γυναίκα του 1800, που σήκωσε στις πλάτες της μεγαλύτερο βάρος από εκείνο που μπορεί να αντέξει ο σύγχρονος άνθρωπος. Μια πόλη, εντελώς διαφορετική από αυτό που είναι σήμερα. Μια νοοτροπία τόσο ξένη, μα κι όμως τόσο όμοια ριζικά με την δική μας. Το γαϊτανάκι της ζωής της ηρωίδας μας, πλέκουν μυστικά και προδοσίες, φθόνος και πάθος, πόνος και δίψα για ζωή. Η περιγραφική δεινότητα της συγγραφέως συνθέτει το πορτραίτο μιας ειδυλλιακής Αθήνας των μετεπαναστατικών χρόνων που κλείνει μέσα της ένα μωσαϊκό ανθρώπων πονεμένων μα δυνατών, αλύγιστων μπροστά στο μονοπάτι της ζωής. Οι ισορροπίες όμως ανατρέπονται, όταν μια αριστοκράτισσα επιστρέφει για να εκδικηθεί, μα κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί, ούτε και τι πρόκειται να ακολουθήσει.

epistrofh-ewoman

2. Με αντίπαλο τον χρόνο, Τίνα Δαλαρή

Μια ιστορία αγάπης που υπερβαίνει τα όρια της ζωής και παίζει με το σχοινί του θανάτου. Τοποθετείται σε αόριστη σειρά μέσα στα χρόνια και τις χιλιετίες και αναβιώνει από τις στάχτες της, μόνο για να καταστραφεί ξανά σε όλα τα στάδια που μπορεί να υπάρξει. Ένας περίεργος συνδυασμός της μοίρας και του πάθους, ενώνει τους πρωταγωνιστές μας ξανά και ξανά με μοναδική αποστολή να ζήσουν αυτό που άφησαν στην μέση σε προηγούμενη ζωή. Μα η κατάρα της να μην ξανά σμίξουν ποτέ, είναι πιο δυνατή από όλα και γίνεται μοιραίο πεπρωμένο που διαλύει ό,τι αγγίζουν. Θα καταφέρουν άραγε να ξεφύγουν από αυτά που οι ίδιοι όρισαν;

eantipalo-ewoman

3. Το φθινόπωρο της μάγισσας, Καίτη Οικονόμου

Ένα μυθιστόρημα βαθιά περιγραφικό, μας κάνει να αναρωτηθούμε εάν τα πράγματα είναι όντως όπως φαίνονται. Ποιος είναι ο σύμμαχος και ποιος τελικά ο εχθρός; Μπορεί κάποιος που ξέρεις χρόνια να αποδειχθεί διαφορετικός από εκείνο που νόμιζες πως ήταν; Ένας παθιασμένος Μακεδόνας με την πυγμή των λόγων του, απαρνείται την οικογένεια και ό,τι αυτό συνεπάγεται, έτσι ώστε να στηρίξει την επιλογή του παράδοξου έρωτά του με μια τσιγγάνα. Χτίζει την ζωή του από την αρχή, βάζοντας αυτή την φορά στο επίκεντρο την κόρη του και την γυναίκα που αγάπησε όσο καμία άλλη. Η Μυρσίνη εκτιμά βαθιά τον πατέρα της, ενώ θυμάται ελάχιστα από την τσιγγάνα μάνα από την οποία βίωσε τελικά την εγκατάλειψη. Μεγαλώνοντας όμως φθάνει να κατανοήσει πως η μητέρα της της άφησε κάτι παραπάνω από την απουσία της. Ένα χάρισμα που θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην ζωή που ζει, αλλά και στην ζωή που της αξίζει να ζήσει. Ένα βιβλίο τόσο συναρπαστικό, που δύσκολα θα αφήσετε από τα χέρια σας εάν ξεκινήσετε την ανάγνωση. 

magissa-ewoman