Η συνταγή της ημέρας: Χταπόδι ξυδάτο

Η συνταγή της ημέρας: Χταπόδι ξυδάτο

Ένας πεντανόστιμος μεζές που δε (πρέπει να) λείπει από καμιά ουζοτσιπουροκατάσταση, είναι το ξυδάτο χταπόδι που σας προτείνει σήμερα το ewoman.

Ένα εκλεκτό ορεκτικό που η προετοιμασία του δεν έχει κανένα βαθμό δυσκολίας! 
Μη το σκέφτεστε καθόλου! Μη το φοβάστε ότι θα σας βγει σκληρό! 
Δε θέλει κόπο, τρόπο θέλει, βρε! 

Φίλες μου, ακούστε με και Σαρακοστής εν όψει, τολμήστε το! Τα βήματα είναι απλά!   
Λοιπόν!...αρχικά παίρνετε ένα ψαροντούφεκο (θα κάνετε και μπράτσα τράβα-τράβα τα ελατήρια) φοράτε την ειδική στολή για καταδύσεις (αδυνατίζει κιόλας αυτή!! ) κι αφού αποχαιρετήσετε συγγενείς και φίλους καλού κακού, παίρνετε το δρόμο προς τη θάλασσα για καμάκι...!!!! 
Δε πιστεύω να πανικοβληθήκατε! (αστειεύομαι φυσικά! )

Γιατί όντως είναι πολύ απλά τα βήματα! 
Παίρνετε ένα μεγάλο χταπόδι, το ρίχνετε στη κατσαρόλα με τα ξύδια και τα μπαχάρια του, το βράζετε σε χαμηλή φωτιά και να δείτε που η ...σκληράδα του θα πάει περίπατο και θα γίνει λουκούμι!!! 

Υλικά:
1 μεγάλο χταπόδι
1 ποτήρι ξύδι από κρασί
1 φύλλο δάφνης
4-5 μπαχάρια
ελαιόλαδο και ξύδι για το σερβίρισμα
ρίγανη

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το χταπόδι (βγάζουμε το δόντι και τα μάτια), το πλένουμε και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε το ξύδι, το φύλλο δάφνης, τα μπαχάρια και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία με κλειστό καπάκι για 45' περίπου ή και παραπάνω, (μέχρι να μαλακώσει καλά και να τσιμπιέται άνετα με το πηρούνι.) 

Μόλις το χταπόδι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει κι έπειτα το κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μικρής μπουκιάς.

Σερβίρουμε σε πιατέλα με λίγο ελαιόλαδο κι αν θέλουμε και λίγο ξύδι ακόμη και πασπαλίζουμε με ρίγανη. 
Μπορούμε να διατηρήσουμε το χταπόδι που θα περισσέψει στο ψυγείο, βάζοντάς το σε γυάλινο δοχείο που κλείνει καλά, προσθέτοντας λάδι και ξύδι σε ίσες αναλογίες που να το σκεπάζουν.

xtapodi4-ewoman

Στην υγειά σας και Καλή Σαρακοστή!