Φτιάξτο μόνος σου: Γλάστρες από τενεκέδες

Φτιάξτο μόνος σου: Γλάστρες από τενεκέδες

Αν θέλετε να κρύψετε ή να καμουφλάρετε μια ασχήμια στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας, αν θέλετε ν' αλλάξετε τον διάκοσμο σε κάποια γωνιά τους με κάτι καλοκαιρινό και πρωτότυπο, ή απλά αν έχετε καλλιτεχνικές ανησυχίες και όρεξη για δημιουργία το ewoman σας έχει μια πολύ όμορφη ιδέα για να μεταμορφώσετε το μπαλκόνι, τον κήπο ή ακόμη και τις σκάλες σας βάζοντας κυριολεκτικά τη δική σας πινελιά! 

Δε ξέρω για εσάς, αλλά εμένα κάθε άνοιξη με πιάνει ένας καλλιτεχνικός οίστρος και μια ακατάσχετη δίψα για δημιουργία!

Κάπως έτσι προέκυψε το «καλντερίμι» που έφερε νησιώτικο αέρα στον κήπο μου, (μιας κι η θάλασσα είναι κομματάκι μακριά!!) και δεν είναι άλλο από άδειους τενεκέδες (τυριών) σε χρέη γλαστρών, βαμμένους με ζωηρά χρώματα και ζωγραφισμένους με τη φαντασία και τα χεράκια μου!
Στο «καλντερίμι» μου, προσπάθησα ν' απεικονίσω όσα τα ματάκια μου είδαν στα καλντερίμια των Παξών με τα υπέροχα χρώματά τους και τις πολλές γατούλες!
 
Μη μου ανησυχείτε! Θα σας πω όλα τα μυστικά για να φτιάξετε μόνες σας αυτές τις τόσο ιδιαίτερες γλάστρες και μάλιστα έτσι, ώστε να έχουν διάρκεια στο χρόνο χωρίς φθορές! 
 

Εκτός από όρεξη για δημιουργία, υπομονή, έμπνευση  και τη φαντασία σας, θα χρειαστείτε ακόμη: 
-Άδειους τενεκέδες (καλύτερα από τυριά ώστε η υποδοχή απ' το καπάκι θα υποδεχτεί τη γλάστρα) 
-1 πινέλο αρκετά φαρδύ για βάψιμο
-1 σετάκι πινελάκια ζωγραφικής 
-Τα βασικά χρώματα (πλαστικό) με τα οποία θα κάνετε τις μίξεις και θα βγάλετε πολλές αποχρώσεις.
-1 παλέτα. 
-1 αστάρι. 
-1 βερνίκι πέτρας (λούστρο) που θα τα αδιαβροχοποιήσει ώστε να έχουν διάρκεια στο χρόνο και να είναι προστατευμένα από ήλιο και βροχή, να μη ξεβάφουν ή ξεφλουδίζονται.

Ανασκουμπωθείτε λοιπόν, ακολουθήστε πιστά τα παρακάτω 7 βήματα και βάψτε τον «κόσμο σας» με τις αποχρώσεις π’ αγαπάτε!

tenekedes_-ewomanΒήμα 1ο:
Καθαρίστε και πλύνετε σχολαστικά τους τενεκέδες με απορρυπαντικό και ξύδι ώστε να εξαφανιστούν οι οσμές κι αφήστε τους να στραγγίσουν.
Βήμα 2ο:
Ανοίξτε μερικές τρύπες στον πάτο τους με καρφί ώστε να μπορούν να φεύγουν τα νερά,  όταν ποτίζετε τα λουλούδια που θα φυτέψετε!
Βήμα 3ο:
Αφού έχουν στεγνώσει καλά, περάστε με το αστάρι ώστε να στρώσει καλύτερα το χρώμα και να μη ξεφτίζει.
Βήμα 4ο:
Αφού στεγνώσει το αστάρι καλά, βάψτε με το χρώμα που επιλέξατε να έχει ως φόντο. Αφήστε τα αρκετές ώρες να τραβήξει και να στεγνώσει καλά!
Βήμα 5ο:
Φέρτε στο μυαλό σας εικόνες που αγαπάτε και ζωγραφίστε ότι σας αρέσει...Θάλασσα, καλντερίμια, μύλους, παράθυρα, πόρτες, βουκαμβίλιες, βασιλικά, γάτες κι ότι άλλο φαντάζεστε,  βάζοντας την προσωπική σας πινελιά στα καλλιτεχνήματά σας! Όταν τελειώσετε με τη ζωγραφική αφήστε απαραίτητα ένα ολόκληρο βράδυ να στεγνώσουν καλά!
Βήμα 6ο:
Περάστε με το βερνίκι για πέτρα, τους ζωγραφισμένους τενεκέδες ώστε να είναι αδιάβροχοι!
Βήμα 7ο:
Εφαρμόστε γλάστρες στις τρύπες από τα καπάκια, φυτέψτε λουλούδια της αρεσκείας σας !

Καλή επιτυχία!

Σημ: Εγώ πάντως,  έστησα το «νησί μου» πάνω σε λίγους τσιμεντόλιθους που τους έβαψα σαν καλντερίμι και δεν χορταίνω να το βλέπω!

Extra Tips:
* Τενεκέδες άδειους, από τυριά μπορείτε να προμηθευτείτε από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ αφού αδειάσουν, ή και ν' αγοράσετε.
* Μπορείτε αν θέλετε να γεμίσετε με φυτόχωμα τους τενεκέδες (χωρίς να προσαρμόσετε γλάστρα) και να φυτέψετε τα λουλούδια σας, αλλά έτσι θα διαβρωθούν πολύ πιο γρήγορα και θα σκουριάσουν…
Μείνετε συντονισμένες/οι στο ewoman ! 
Θ' ακολουθήσουν κι άλλες ιδέες διακόσμησης, για να ομορφύνετε δημιουργώντας τον κήπο, το μπαλκόνι ή την αυλή εν' όψει Πάσχα και καλοκαιριού!

tenekedes_1-ewoman

tenekedes_3-ewomantenekedes_2-ewoman

tenekedes_4-ewoman

tenekedes_5-ewoman