Η συνταγή της ημέρας: Χταποδάκι στιφάδο

Η συνταγή της ημέρας: Χταποδάκι στιφάδο

Χταποδάκι στιφάδο για σήμερα, η πρόταση του ewoman!

Είτε νηστεύετε είτε όχι, το χταπόδι στιφάδο είναι μια πεντανόστιμη και κλασική επιλογή. Ένα «μαμαδίστικο» φαγητό πολύ γευστικό και με δυνατά αρώματα! 
Μυστικά επιτυχίας τα μπαχαρικά του και το μεράκι που θα το μαγειρέψετε! 
Να έχετε πάντα κατά νου, ότι σε όλες τις παραδοσιακές συνταγές,  παίζει ρόλο ο τρόπος που θα μαγειρευτούν! Θέλουν υπομονή, μεράκι και σειρά στο μαγείρεμα! 

Υλικά:
1 χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, 1-1,5 κιλό πλυμένο και καθαρισμένο 
1 κιλό μικρά ξερά κρεμμυδάκια καθαρισμένα και ολόκληρα
1 φλ. σάλτσα ντομάτας
3-4 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
3 φύλλα δάφνης
3 κ.σ ξίδι από κρασί
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί, ξηρό
1/2 φλ. ελαιόλαδο 
1/2 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1 ξυλάκι κανέλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: 
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι κομμένο σε κομμάτια 3 εκ., με 2 κ.σ. ξίδι, το σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, έως ότου μαλακώσει λίγο το χταπόδι.
Παράλληλα, σε μεγάλο τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ολόκληρα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να ροδίσουν.

xtapodi_sti-ewoman

Προσθέτουμε το σκόρδο, τη 1κ.σ. ξίδι και το κρασί και αφήνουμε για περίπου 2-3 λεπτά, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε απαλά, για να μη διαλύσουμε τα κρεμμύδια, ρίχνουμε το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και τη κανέλα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 10 ακόμη, ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα της σάλτσας.

xtapodi_st-ewoman

Αδειάζουμε τη σάλτσα με τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα με το χταπόδι, και σιγομαγειρεύουμε για περίπου άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι και να «δέσει» η σάλτσα.

xtapodi_stifado-ewoman

* Αν το χταπόδι γίνει και η σάλτσα δεν έχει δέσει καλά, το βγάζουμε σε πιατέλα μαζί με τα κρεμμύδια και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει και περιχύνουμε το φαγητό και σερβίρουμε μ' ένα ουζάκι παρέα και...
Καλή μας όρεξη!