Κάνε μου λιγάκι «μμμ»!

Κάνε μου λιγάκι «μμμ»!

Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσης είναι αδιαμφισβήτητος! Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί σχετικά, πολλά λεξικά, πολλή φαιά ουσία έχει σπαταληθεί για να αναλύσει το φαινόμενο.

Δεν υπάρχει όμως κανένα λεξικό, στο οποίο να αποτυπώνεται επαρκώς η χρήση ενός συγκεκριμένου συμφώνου και οι ποικίλες σημασίες, που αυτό μπορεί να έχει, όταν προφέρεται από μια γυναίκα. Κανένας «Μπαμπινιώτης» δεν ασχολήθηκε με το θέμα.

Αναφέρομαι στο δωδέκατο γράμμα της αλφαβήτου (το μ) και ακολούθως αναφέρεται η σημασία του καθώς και ένας σύντομος οδηγός επιβίωσης, που θα βοήθησει κάθε άνδρα, στο άκουσμα του ανάλογου επιφωνήματος! Πρόκειται μια μακροχρόνια, εμπειρική έρευνα γι’ αυτό δώστε προσοχή! Κάθε μι μετράει:

-«Μμμμ;»  απλό σχετικά, κρύβει και ένα τόνο ερωτήματος. Σημαίνει «τι  θες πάλι;» ή «αμάν πια με τις ερωτήσεις σου»! Σ’ αυτό το επιφώνημα, καλύτερα να σωπάσεις. Αλλιώς, μια απάντηση του τύπου «Τίποτα αγάπη μου! Απλά ήθελα να δω πού είσαι», ενδείκνυται.

-«ΜμμΜ;»: Επίσης κρύβει ένα ερωτηματικό. Αλλά σημαντικά πιο κοφτό, με πια έντονη δόση απορίας. Ουσιαστικά σημαίνει «τι πράγμα; Άκουσα καλά; Αποκλείεται να πέταξες τέτοια κοτσάνα». Σ’ αυτή την περίπτωση, επιβάλεται ένα τάμα στον προστάτη άγιό σου και μετά προσπάθησε να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα. Η υπόσχεση για κάποιες μετάνοιες ή μια σύντομη προσευχή από μέσα σου, δεν θα βοηθήσει την κατάσταση, απλά μπορεί να σου δώσει αυτοπεποίθηση στο να πεις κάτι.

-«μμμΜΜΜ;»: Αυτό είναι ωραίο και κρύβει και ένα μικρό νάζι, ίσως και ένα παράπονο, δήθεν μου και καλά... Σημαίνει «έλα μωρε, γιατί με ξυπνάς πρωί πρωί..;». Ουσιαστικά σημαίνει «άντε μωρέ, μια ώρα περιμένω να με ξυπνήσεις». Οπότε, όλα καλά!

-«ΜΜΜμμμ;»: Η προφορά είναι η ακριβώς αντίθετη με το προηγούμενο. Σημαίνει ότι «ενοχλείς». Ή «άσε με να κοιμηθώ, την τρέλα μου μέσα! Είμαι κομμάτια, λέμε! Μην διανοηθείς να με ακουμπήσεις πριν πιο καφέ...θα γίνει της κολάσεως! Αντε, πρωί πρωί». Όπως και να χει, εσύ το προκάλεσες!

-«μμμΜΜΜμμμ!»: Το παθιασμένο, το ερωτικό! Σημαίνει «κάνε με ό,τι θες! Βρήκες το ευαίσθητο σημείο μου»! (Αν δεν θυμάσαι το κλασικό χιτ του Πανταζή, σκέψου το πιο κλαψιάρικο σκυλάδικο που άκουσες τελευταία για να καταλάβεις το νόημα).

-«μμΜΜμμ!»: Μοιάζει πολύ με το προηγούμενο. Αλλά ουσιαστικά δεν έχει καμία σχέση! Κρύβει μια υποβόσκουσα ειρωνεία, την οποία δεν μπορείς να καταλάβεις αν δεν είσαι συγκεντρωμένος.

Σημαίνει «τι λες μωρέ; Σιγά ρε καημένε, ποιος νομίζεις ότι είσαι; Ας μην είχε δουλειά ο Μήτσος απόψε και θα σου λεγα αν θάμουν εδώ». Σ’ αυτήν την περίπτωση από σένα εξαρτάται. Αν δε μέτρησες ακριβώς τα μ, με μια ερώτηση «τι είπες μωρό μου; Δεν άκουσα;» μπορεί να πιστεύεις ότι θα έχεις την ευκαιρία να ξαναμετρήσεις μ. Όμως όχι! (Χα!)

-«μμμΜΜΜΜΜ;»: Αυξανόμενης έντασης και εκνευρισμού. Προφέρεται συνήθως από παντρεμένες γυναίκες προς το άλλο τους μισό. (Λέμε τώρα!).  Ενίοτε μπορεί να ακουστεί και σαν γρύλισμα. Σημαίνει «τι θες πάλι από τη ζωή μου; Τι ξέχασα; Με έχεις σαν τη δούλα και συ αράζεις καναπέ συνέχεια! Αχ, γιατί να μην ακούσω τη μάνα μου; Τι τον θες τον αλήτη μου έλεγε...» κτλ... Δύσκολη περίπτωση. Τώρα... όπως έστρωσες κοιμήσου!

-«M!»: Απλό, κοφτό και ναζιάρικο! Οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει στο τι ακριβώς σημαίνει. Οι άντρες ερευνητές, χαμογελούσαν σαν ηλίθιοι κάθε φορά που το άκουγαν και κοιτούσαν, απλανώς, το κενό. Κάνε ακριβώς το ίδιο, δουλεύει!

-«μμΜ!» Επίσης πολύ απλό και κοφτό! Το επιφώνημα αυτό σβήνει σταδιακά με ένταση. Σημαίνει «σου’χω μουτράκια». Με τον ίδιο τρόπο που μουτρώνει ένα πεντάχρονο! Επειδή κάποιες γυναίκες κρύβουν μια παιδική αθωότητα στο βάθος (στις 10.000 λεύγες, πάνω κάτω).

-«Μμμ!!!»: Το επίσης όμορφο επιφώνημα που ίσως να ακούσεις μετά από ένα πετυχημένο φιλί ή ένα χάδι που μέτρησε! (Μπράβο σου! Άξιος!).

-«ΜΜμμΜΜΜ!»: Ακούγεται συνήθως στην διάρκεια της ερωτικής διαδικασίας. Η παρτενέρ σου δεν μπορεί να αρθρώσει ξεκάθαρα λόγο (φαντάζεσαι ίσως γιατί), αλλά εσύ σαν βλαμένος της κάνεις συνεχώς ερωτήσεις, του τύπου «σ’ αρέσει μωρο μου»; (Μα καλά, τόσο ηλίθιος πια; Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις και πρέπει να το ρωτήσεις τέτοια στιγμή);

-«μμμμμΜΜΜΜΜμμμμμ!»: Αυτό είναι το κλασσικό μούγκρισμα αγελάδας. Ringtone στο κινητό ενός ηλίθιου ερευνητή, που κακώς συμπεριλήφθη στην έρευνά μας.

Καλή τύχη!