Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο με κους κους στον φούρνο

Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο με κους κους στον φούρνο

Κοτόπουλο με κουσκουσάκι στο φούρνο. Ένα φαγητό παραδοσιακό, κλασικά, μαμαδίστικο η πρόταση του ewoman για σήμερα.

Είναι θρεπτικό και νόστιμο και με το κοτόπουλο συνδυάζεται τέλεια!

Αν έχετε δε, και σπιτικό κουσκουσάκι δε μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο δυναμωτικό για μικρά αλλά και τα πιο μεγάλα...παιδιά!

Το κουσκουσάκι το αγάπησα από παιδί κι ευθύνεται η χρυσοχέρα γιαγιά μου, γι' αυτό! Δε θα τη ξεχάσω να σπάει τ' αυγά στη ξύλινη σκάφη της και να φτιάχνει χιλιάδες μικρές μπαλίτσες με τα χεράκια της και να τις διατηρεί σε αυτοσχέδιες πάνινες σακούλες κρεμασμένες (για ν' αναπνέουν) γιατί ο χειμώνας ήταν μακρύς...

 

Υλικά:

1 κοτόπουλο ολόκληρο τεμαχισμένο (ή 4-5 μπούτια)

500 γραμ. κουσκουσάκι (αν είναι και σπιτικό, ακόμη καλύτερα!)

1/4 κούπας ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι

2 κ. σ. σάλτσα ντομάτας

1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι

1/2 κ.γ. κάρυ

2 κ.σ. βιτάμ culinesse (για πιο εκλεπτυσμένη γεύση)

αλάτι, πιπέρι

1 κύβος λαχανικών ή για ζυμαρικά

 

Εκτέλεση:

Αλείφουμε με το culinesse τα κομμάτια κοτόπουλου και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, (τα πιπέρια, το κάρυ και το αλάτι). Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε και απ΄όλες πλευρές, μέχρι να ροδίσουν καλά και τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Το σοτάρουμε ελαφρά, μέχρι να γυαλίσει και ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας. Αφού ενσωματωθούν, μαζί με το κοτόπουλο τα μεταφέρουμε σε γάστρα.

Προσθέτουμε 1 φλ. ζεστό νερό και το ψήνουμε με κλειστό καπάκι για μισή ώρα περίπου. Έπειτα προσθέτουμε περίπου 4 φλ. ζεστό νερό, τον κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και το κουσκουσάκι κι ανακατεύουμε να μην κολλήσει.

Ψήνουμε με ανοιχτό καπάκι 5' κι έπειτα σβήνουμε το φούρνο σκεπάζουμε με το καπάκι κι αφήνουμε το φαγητό να πιει το ζωμό του. Σερβίρουμε ζεστό και μπορούμε αν θέλουμε να τρίψουμε λευκό τυρί!

kot-ewoman

Tip:

Σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή μπορούμε να προσθέσουμε και μανιτάρια φρέσκα, κόκκινη πιπεριά (φλωρίνης τουρσί), ακόμη και καρότο.

Εμείς πάντως το προτιμούμε παραδοσιακό!

kot1-ewoman