Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο

Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο της μαμάς Παρασκευούλας! Η παραδοσιακή συνταγή του γαλακτομπούρεκου με όλα τα «μυστικάκια επιτυχίας» είναι η σημερινή πρόταση του ewoman.

Το εκπληκτικό γαλακτομπούρεκο που φτιάχνει η κυρά Παρασκευή, μανούλα της αγαπημένης φίλης Διονυσίας! Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά που όλες οι γιαγιάδες έφτιαχναν και φτιάχνουν... Ευχαριστώ πολύ τη Διονυσία που μου έστειλε τα μυστικά της μανούλας της για το γαλακτομπούρεκο που πραγματικά είναι «μπουκιά και συχώριο»…!

Υλικά:

1 κ. γάλα

1 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη

1 1/2 φλ.τσ. σιμιγδάλι

2 βανίλιες

5 αυγά

250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος

500 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά

Για το σιρόπι:

3 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη

2 1/2 φλ. τσ. νερό

1 βανίλια

λίγες σταγόνες λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση:

Αρχικά βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 12 – 15' λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει και αφρίσει. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με το σύρμα, για να μην κολλήσει. Σιγοβράζουμε το μείγμα για περίπου 5' ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να γίνουν ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος-σιμιγδαλιού και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Καρφώνουμε σε ένα πιρούνι το παγωμένο βούτυρο και αλείφουμε την επιφάνεια της ζεστής κρέμας. (το βούτυρο θα λιώσει αργά, σχηματίζοντας μια προστατευτική στρώση στην κρέμα, ώστε να μην σχηματιστεί πέτσα). Με λίγο από το λιωμένο βούτυρο αλείφουμε ένα ορθογώνιο και βαθύ ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρωμένα καλά ένα-ένα αφήνοντας τις άκρες των φύλλων να εξέχουν από τα χείλη του ταψιού. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC. Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί, ισιώνοντας καλά την επιφάνειά της με μια σπάτουλα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν, σκεπάζοντας την περιφέρεια της κρέμας. Βουτυρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα και αυτά ένα-ένα και σκεπάζουμε την κρέμα. Αλείφουμε με βούτυρο την επιφάνεια του γλυκού και το κόβουμε προσεκτικά.Ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν. Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και, όσο είναι καυτό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Το σερβίρουμε χλιαρό ή κρύο.

Tips: Για να μείνουν τα φύλλα τραγανά, σιροπιάζουμε το καυτό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι. Το μυστικό για να ψηθεί το φύλλο σωστά και να μείνει τραγανό μετά, είναι να βάλουμε το γαλακτομπούρεκο για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο πριν μπει στο φούρνο. Έτσι θα παγώσει το βούτυρο και θα χαρίσει στην κρούστα μια τόσο τραγανή υφή που να ακούγεται ένα απολαυστικό χρτσςς σε κάθε μπουκιά.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!