Η συνταγή της ημέρας: Πεντανόστιμα γεμιστά

Η συνταγή της ημέρας: Πεντανόστιμα γεμιστά

Γεμιστά. Ίσως το πιο αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό η πρόταση του ewoman για σήμερα! 

Αλήθεια; Ποιός μπορεί ν' αντισταθεί στη μυρωδιά και στη θέα ενός ταψιού με γεμιστά; Νομίζω, κανείς!
Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά φαγητά του καλοκαιριού. Ένα μεσογειακό γευστικότατο πιάτο που μοσχοβολάει Ελλάδα και σπιτίσιο φαγητό. 
Όταν η γιαγιά μου έφτιαχνε γεμιστά πάντα γέμιζε μαζί με τις πιπεριές και τις ντομάτες και λίγα κολοκυθολούλουδα! 
Αν θα γεμίσουμε και κολοκυθολούλουδα, (που ομολογουμένως γίνονται πεντανόστιμα κι αναβαθμίζουν κι άλλο το φαγητό μας με την ιδιαίτερη γεύση τους), πρέπει να τα μαζέψουμε νωρίς το πρωί που είναι «ανοιχτά», γιατί μετά κλείνουν. 
Για να διατηρηθούν ανοιχτά ώσπου να τα γεμίσουμε τα βάζουμε το ένα μέσα στο άλλο ή εναλλακτικά έχουμε έτοιμη τη γέμιση στο ψυγείο και τα γεμίζουμε αμέσως μόλις τα μαζέψουμε!! 

Υλικά για μια οικογένεια:
10 πιπεριές για γεμιστά
6 ντομάτες ώριμες
10-12 κολοκυθολούλουδα
2 κρεμμύδια ξερά
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κολοκύθι μικρό (στον τρίφτη)
1/2 κ. κιμά 
3 φλ. ρύζι τύπου Καρολίνα
1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

(προαιρετικά) 
3 πατάτες μεγάλες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες 

Εκτέλεση: 
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες, κόβουμε τα καπάκια τους και τα κρατάμε στην άκρη. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τη σάρκα τους, και τη κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, το δυόσμο, και τρίβουμε το κολοκύθι.
Αν θέλουμε μπορούμε να ανακατέψουμε όλα τα υλικά της γέμισης ωμά, και να γεμίσουμε τα γεμιστά ή εναλλακτικά, 
ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τα κρεμμυδάκια και το κολοκύθι, ελάχιστα, ίσα να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και, αφού τον γυρίσουμε για λίγο στο τηγάνι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε και τα κυβάκια της ντομάτας, ανακατεύουμε και τραβάμε από τη φωτιά. 
Αραδιάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε ταψί ανάλογου μεγέθους και πασπαλίζουμε το εσωτερικό τους με λίγο αλάτι. Ύστερα τις γεμίζουμε χωρίς να τις ξεχειλίσουμε, και τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους. Γεμίζουμε και τους κολοκυθοανθούς. Αν μείνει χώρος άδειος στο ταψί μπορούμε να βάλουμε λίγες πατάτες ανάμεσα στις πιπεριές και τις ντομάτες (όπως κάνουν οι γιαγιάδες που σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρουν!!) 
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, όλο το φαγητό στο ταψί και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί ώστε η στάθμη των υγρών να φτάνει τα δύο δάχτυλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. 
Περίπου στη μέση του ψησίματος γυρίζουμε τα γεμιστά ώστε να ψηθούν κι από την κάτω πλευρά ή ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και το ξεσκεπάζουμε τα τελευταία 15-20' ώστε να ξεροψηθεί λίγο η φλούδα των ζαρζαβατικών. 

Tips:
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τα γεμιστά «ορφανά» δηλαδή χωρίς κιμά!
Επίσης μπορείτε να γεμίσετε κι άλλα ζαρζαβατικά, όπως κολοκύθια και μελιτζάνες! 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!! 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ