Βενετία: Η γοητευτική αρχόντισσα της Αδριατικής!

Βενετία: Η γοητευτική αρχόντισσα της Αδριατικής!

Τι να γράψεις για τη Βενετία, που να μην έχει γραφτεί; Ποιές λέξεις να διαλέξεις για να περιγράψεις τόση ομορφιά; Να μεταφέρεις σ’ ένα άρθρο τα χρώματα, τις σκιές, τη μαγεία και την απίστευτη αίσθηση που σου αφήνει; Σας ξεκαθαρίζω πως όσο και να προσπαθήσω δε θα καταφέρω να είμαι αντικειμενική. Αληθινά τη λάτρεψα…!!!

Η Βενετία των δόγηδων και των γονδολιέρηδων, των στενών, των στεναγμών και των καναλιών, είναι η πόλη όπου η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία. Η ομορφιά της ασύγκριτη και ασύλληπτη, υπερβαίνει λόγια και εικόνες. Ολόκληρη ένα στολίδι, ένας πίνακας ζωγραφικής, που μου φαντάζει αδιανόητο να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο.

​Βενετία: Η γοητευτική αρχόντισσα της Αδριατικής!

Η ιστορία τη θέλει στα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, που ευημερεί ελέγχοντας μια τεράστια θαλάσσια αυτοκρατορία. Καλλωπισμένη από διάσημους αρχιτέκτονες αποκτά τον τίτλο της Γαληνοτάτης,  προάγοντας όλων των ειδών τις τέχνες. Σήμερα η Βενετία ανήκει στα σημαντικότερα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για εκατομμύρια τουρίστες, που την επισκέπτονται απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, κάθε χρόνο. Κάπου διάβασα πως ανέρχονται τις 50.000 ημερησίως και σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

Η Βενετία είναι φτιαγμένη για να σε καθηλώσει. Χρειάζονται ελάχιστα λεπτά καθώς το Vaporeto διασχίζει το Μεγάλο κανάλι [Grand Canal]  για να νιώσεις την έλξη της. Το μεγαλείο, που σου αποκαλύπτεται σου κόβει την ανάσα. Χρώματα, χρώματα παντού. Δε ξέρεις τι να πρωτοδείς, τι να πρωτοθαυμάσεις, τι να φωτογραφήσεις πρώτα. Σαστίζεις σα σε όνειρο. Μεσαιωνικά ανάκτορα, επιβλητικές εκκλησίες, περίτεχνες γέφυρες, κομψά παλάτια, εντυπωσιακά μέγαρα ξεπροβάλουν ένα μετά το άλλο δεξιά κι αριστερά του καναλιού, ενώ δίπλα σου μικρά και μεγάλα πλοιάρια, σκάφη, γόνδολες, κανό, σκίζουν το νερό με μια τάξη απορίας άξια. Είναι απερίγραπτη η αίσθηση, μαγική.

​Βενετία: Η γοητευτική αρχόντισσα της Αδριατικής!

Στην πρώτη μεγάλη στροφή του καναλιού κρατά τα σκήπτρα επιβλητικά, η πιο εντυπωσιακή γέφυρα της Βενετίας, η περίφημη γέφυρα του Ριάλτο [Ponte di Rialto]. Θεωρείται κλασικό τοπόσημο της πόλης, καθώς η εικόνα της με τις γυαλιστερές μαύρες γόνδολες  διάσπαρτες γύρω και κάτω απ’ αυτή κάνουν το γύρω του κόσμου. Σφύζει από κόσμο και διάχυτο ερωτισμό.  Εκεί χτυπά η καρδιά της πόλης και εκεί η ταπεινή συγγραφέας αυτού του άρθρου βίωσε τις ομορφότερες στιγμές του ταξιδιού της.

​​Βενετία: Η γοητευτική αρχόντισσα της Αδριατικής!

Ο θαλάσσιος δρόμος γνωστός ως ‘’La volta’’  τερματίζει στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου [Piazza San Marko]. Aπ’ εδώ ξεκινά η εξερεύνηση της πόλης με τα πόδια.  Η πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι από τα πιο γνωστά και πολυσύχναστα μέρη της Βενετίας. Είναι τεράστια και επιβλητική. Τη μέρα την απολαμβάνεις, πλημμυρισμένη από τουρίστες, που σχηματίζουν ατελείωτες ουρές για να δουν τα αξιοθέατα  και περιστέρια, που περιμένουν να ταϊστούν από τον κόσμο. Το βράδυ όμως,  αποκτά την πραγματική της αίγλη. Τα φωταγωγημένα κτήρια και η ζωντανή κλασική μουσική που ακούγεται από τα ιστορικά καφέ προσδίδουν μια μυσταγωγική άκρως ρομαντική διάθεση.

​​Βενετία: Η γοητευτική αρχόντισσα της Αδριατικής!

Στην ομώνυμη πλατεία δεσπόζει η Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Μία από τις μεγαλοπρεπέστερες εκκλησίες της Ευρώπης. Ένα αριστούργημα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής με τους πέντε τρούλους και τα αμέτρητα γλυπτά και αετώματα, που καθηλώνουν το βλέμμα, όπως το λιοντάρι και τα τέσσερα άλογα που στολίζουν την είσοδό της.

​​Βενετία: Η γοητευτική αρχόντισσα της Αδριατικής!

Μπροστά στη Βασιλική υπάρχει το Κωδωνοστάσιο του Αγίου Μάρκου, ένας πύργος σύμβολο σχεδόν εκατό μέτρα. Τη λίστα με τα αξιοθέατα στο μεγαλύτερο σαλόνι της Ευρώπης, όπως χαρακτήρισε ο Ναπολέοντας την Πλατεία του Αγίου Μάρκου, πλαισιώνουν ο Πύργος του ρολογιού και το Παλάτι του δόγη  το εντυπωσιακότερο παλάτι της Βενετίας για μένα.

​​Βενετία: Η γοητευτική αρχόντισσα της Αδριατικής!

Η περιήγηση στο Palazo Ducale [Παλάτι του Δόγη] και στα εκθαμβωτικά του διαμερίσματα είναι ένα μαγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, στο κυρίαρχο,  πλούσιο μα και σκοτεινό Βενετσιάνικο παρελθόν. Δείγμα αυτού του σκοταδισμού η παγκοσμίως διάσημη Γέφυρα των Στεναγμών, που ενώνει το παλάτι με τις φυλακές. Χρησίμευε ως διάδρομο,  όπου οι κατάδικοι μεταφέρονταν από τις φυλακές στην ιερή εξέταση του παλατιού χωρίς καμιά ελπίδα αθώωσης. Η παράδοση τη θέλει να παίρνει το όνομά της από τους αναστεναγμούς των φυλακισμένων που αντίκριζαν για τελευταία φορά τη Βενετία και την ελευθερία τους. Για τους ρομαντικούς ο μύθος λέει πως αν ένα ερωτευμένο ζευγάρι φιληθεί κάτω από τη γέφυρα μέσα σε μια γόνδολα ηλιοβασίλεμα, η αγάπη τους θα κρατήσει για πάντα. Μη με ρωτήσετε αν υπέκυψα θα σας απογοητεύσω, γιατί όσο ερωτευμένη και ρομαντική και να δηλώνω,  σ’ έναν τόπο μαρτυρίου μόνο σεβασμό μπορώ να καταθέσω.

​​Βενετία: Η γοητευτική αρχόντισσα της Αδριατικής!

Η βόλτα με τη γόνδολα είναι ούτως ή άλλως εμπειρία ζωής που θ’ ακολουθεί δύο ερωτευμένους ανθρώπους για πάντα.  Αν ποτέ επισκεφτείτε τη Βενετία παραδοθείτε στον πειρασμό. Είναι μια πολυτέλεια που πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσετε. Το να ζήσεις στο παραμύθι σίγουρα κοστίζει, αλλά αυτό που σου χαρίζεται είναι εξίσου πανάκριβο, μοναδικό και ανεκτίμητο.  Είναι από τα πράγματα που κάνεις μια φορά στη ζωή σου και τα θυμάσαι για πάντα.

​​Βενετία: Η γοητευτική αρχόντισσα της Αδριατικής!

Το βράδυ η όψη της  πόλης αλλάζει. Μεταμορφώνεται σε μυστηριακή γόησσα που σε προκαλεί να αφεθείς, να χαθείς μέσα της και να νιώσεις την αίγλη της. Μ’ ένα παγωτό στο χέρι να τη γευτείς,  να την πιείς σ’ ένα παγωμένο λευκό κρασί, να την αναζητήσεις πίσω από τη μάσκα της, να την τραγουδήσεις, να τη λατρέψεις.

Βενετία: Η γοητευτική αρχόντισσα της Αδριατικής!

 

Η γοητεία της Βενετίας δε τελειώνει ποτέ. Παντού στον αέρα πλανάται ένα μεθυστικό άρωμα μιας άλλης εποχής που σε μαγεύει. Γίνεσαι μέρος αυτής της μαγείας… Περπατάς ανάμεσα σε κανάλια,  ανεβοκατεβαίνεις τις μικρές γεφυρούλες που τα ενώνουν, χάνεσαι μεταφορικά και κυριολεκτικά στα δαιδαλώδη σοκάκια της, καθρεφτίζεσαι στα νερά της, ερωτεύεσαι… την ερωτεύεσαι..!!!

​​​Βενετία: Η γοητευτική αρχόντισσα της Αδριατικής! ​

Όσες φορές και να πας, όσο διάστημα και να μείνεις, πάντα θα σε κυριεύει η μελαγχολία πως δεν πρόλαβες να τα δεις όλα… Πως υπάρχουν πολλά ακόμη που δεν έχεις ανακαλύψει, πως ακόμη κρύβει μυστικά που δε σου φανερώθηκαν… πως πάντα θα θέλεις να ξαναπάς…!!!