10 χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή ανατροφή του παιδιού μας

10 χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή ανατροφή του παιδιού μας

Το Ewoman βρίσκεται πάντα κοντά στις μαμάδες. Έτσι, έφτιαξε για σας 10 χρήσιμες συμβουλές για την ορθή διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού. 

 

1.  Πώς πρέπει να προετοιμάσω το παιδί μου για τον ερχομό του αδερφού του στο σπίτι;

  Από την εγκυμοσύνη ακόμα, η μητέρα θα πρέπει να μιλάει στο παιδί της για το μωρό που θα έρθει. Το μωρό, να είναι ενεργά στην καθημερινότητα του παιδιού με διάφορους τρόπους, όπως πηγαίνοντας μαζί για τα πρώτα ψώνια., να συζητάει το πόσο σημαντική θα είναι η βοήθειά του παιδιού της στο μεγάλωμα του αδερφού του, να του δίνει ευθύνες, όπως: «θα με βοηθάς να αλλάζουμε το μωρό μας;» ή «όταν θηλάζω, θα του κρατάς το κεφαλάκι γιατί μόνη μου δε θα τα καταφέρω;» με αυτό τον τρόπο δείχνουμε στο παιδί μας ότι το εμπιστευόμαστε και ότι δεν το ξεχωρίζουμε από το καινούριο μέλος που ξαφνικά «εισέβαλλε» στη ζωή του, με αποτέλεσμα να μη πυροδοτούμε μέσα του τη ζήλια. Τέλος, Κατά  την έλευσή μας από το μαιευτήριο, θα πρέπει να κρατάμε μαζί και κάποιο δώρο για τον μεγάλο αδερφό, από το μωρό.

 

2. Ποιος είναι τελικά ο σωστός τρόπος να κάνουμε το παιδί μας να μας ακούσει;

  Απαγορεύεται ρητά να χειροδικούμε ή να φωνάζουμε στα παιδιά μας. Σκεφτείτε ότι ένα παιδί είναι ένα λευκό χαρτί που μαθαίνει από εμάς και αντιγράφει συμπεριφορές μας. Ένα παιδί που χτυπά, αντιδρά έτσι, γιατί αυτό έμαθε. ο σωστός τρόπος να κάνουμε το παιδί μας να μας ακούσει, είναι να γονατίσουμε μπροστά του, ώστε να φτάσουμε στο επίπεδό των ματιών του, και να του μιλήσουμε με ήρεμο τόνο. Με αυτό τον τρόπο, του κερδίζουμε την προσοχή, μπαίνοντας στο οπτικό του πεδίο, και μπορεί να μας ακούσει καλύτερα, χωρίς φωνές και εντάσεις.

 

3. Με ποιόν τρόπο, μπορώ να πλησιάσω καλύτερα ένα παιδί;

  Πολύ σημαντικό για να πλησιάσουμε ένα παιδί, είναι να λειτουργούμε με  την ενσυναίσθηση.  Τι είναι η ενσυναίσθηση; Είναι η ικανότητά μας να καταλαβαίνουμε πώς αισθάνεται ο άλλος. Είναι αυτό που συνήθως λέμε, «να μπαίνουμε στη θέση του». Με αυτό τον τρόπο, είμαστε πιο κατανοητικοί απέναντι στο παιδί, και κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του, με αποτέλεσμα να μας ανοίγεται περισσότερο.

 

4. Πως μπορώ να διδάξω στο παιδί μου αξίες και αρχές;

  Τα παιδιά παίρνουν αξίες και αρχές αποκλειστικά και μόνο από τους ανθρώπους που τα μεγαλώνουν ή τα συναναστρέφονται (πχ δάσκαλοι). Εκτός λοιπόν από εκείνες που δίνει στο παιδί η οικογένεια, ένας εξίσου σημαντικός τρόπος να περάσουμε στο παιδί αξίες και αρχές είναι το παραμύθι. Από τα κλασσικά που μεγαλώσαμε όλοι, έως τα πιο σύγχρονα, τα παραμύθια διδάσκουν το παιδί μας με έναν μοναδικό τρόπο, την ηθική διαπαιδαγώγηση.

 

5. Πόσο σημαντικά είναι να βάζουμε στο παιδί μας τα όρια;

  Είναι απαραίτητο να βάζουμε όρια στα παιδιά μας, γιατί με αυτό το τρόπο τα μαθαίνουμε να λειτουργούν με κανόνες μέσα στην οικογένεια, όπως και αύριο μεθαύριο στην κοινωνία. Σε ένα παιδί τα όρια, δίνουν την αίσθηση ενός σταθερού περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να μπαίνουν τα όρια ανάλογα την ηλικία του παιδιού και να μην έχουν υπόνοια τιμωρίας. Είναι σημαντικό να δίνουμε στο παιδί να καταλάβει ότι όλοι ακολουθούμε κάποιους κανόνες. Να θυμάστε, ότι μέχρι την ηλικία των πέντε μπαίνουν οι κανόνες για την υπόλοιπη ζωή του, και αν έχει μάθει να σέβεται τα όρια, τότε δε θα αφήσει εύκολα κάποιον να καταπατήσει τα δικά του.

 

6. Προετοιμασία για το προνήπιο: Τι πρέπει να γνωρίζει το παιδί πριν πάει στο σχολείο;

  Ένα παιδί τεσσάρων ετών, που θα έρθει αντιμέτωπο με ένα νέο περιβάλλον, είναι ένα θέμα που αγχώνει πολύ τις μαμάδες. Η κατάλληλη προετοιμασία λοιπόν για το παιδί μας είναι η εξής. Από το καλοκαίρι, μαθαίνουμε το παιδί μας να είναι αυτόνομο. Σαφώς ένα παιδί στο νηπιαγωγείο δεν πρέπει να φορά πάνα. Οπότε η πιο σημαντική δουλειά μας είναι να εκπαιδεύσουμε στο παιδί στην τουαλέτα. Το μαθαίνουμε τον σωστό τρόπο να σκουπίζεται και έπειτα, να μη παραλείπει να πλένει τα χέρια του. Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που πρέπει να διδάξουμε το παιδί μας, είναι να μπορεί να φάει μόνο του και να χρησιμοποιήσει το παγούρι με το νερό του χωρίς να βραχεί. Αυτή είναι η βασική εκπαίδευση για την πρώτη χρονιά στο σχολείο.

 

7. Πρέπει να πιέσω ένα νήπιο να μάθει να γράφει;

   Ένα παιδί στη νηπιακή ηλικία δε το πιέζουμε ποτέ να γράψει. Πολλές φορές τα παιδιά μπορούν και αντιγράφουν αυτό που βλέπουν, λόγω της εκμάθησης της λειτουργικής γραφής, αλλά είναι στα πλαίσια της ζωγραφικής- αντιγραφής και όχι της εκπαίδευσης. Το παιδί πρώτα θα πρέπει να εκπαιδευτεί με ασκήσεις προγραφής. Κάποια παιδιά μπορεί να είναι πιο προχωρημένα από άλλα, όμως για να μάθει ένα παιδί το γραπτό λόγο, πρέπει να έχει ωριμάσει αισθητηριακά και νευρολογικά, ώστε να μπει ομαλά και φυσιολογικά στη διαδικασία της εκμάθησης.

 

8. Παιδοψυχολόγο; Δε χρειάζομαι εγώ συμβουλές από άλλους για το τι θα κάνω με το παιδί μου!

  Μέγα λάθος! Οι περισσότεροι γονείς, αρνούνται να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό για το καλό του παιδιού τους. Είτε από εγωισμό, είτε από κοινωνιότροπη συμπεριφορά, παίρνουν την ευθύνη να στερήσουν τη βοήθεια από το παιδί τους, έχοντας δεύτερη φορά την ευθύνη της κατάστασης. Πρώτη που το παιδί απέκτησε το οποιοδήποτε θέμα, και δεύτερη που αρνούνται να το βοηθήσουν. Οι καιροί έχουν αλλάξει, είναι άκρως υγιές το να συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό όταν παρατηρούμε το παιδί μας να αλλάζει ξαφνικά συμπεριφορά ή όταν περνάμε κάποια δύσκολη περίοδο, πχ χωρισμό, απώλεια αγαπημένου προσώπου. Και να έχετε πάντα στο μυαλό σας, ότι υπάρχουν παιδιά που ενώ φαίνονται ανεπηρέαστα, μέσα τους παλεύουν. Μη στερείτε τη βοήθεια από το παιδί σας.

 

9. Πόσο σημαντική είναι η προσευχή για το παιδί;

  Πέρα από θρησκοληψίες, η προσευχή είναι πολύ σημαντική για το παιδί, διότι το κάνει να έχει ένα κέντρο. Κάπου να αντλεί δύναμη, να μη φοβάται, να αισθάνεται ασφαλές και δυνατό. Η προσευχή, σε κάτι ανώτερο, κρατάει το παιδί ήρεμο, και το βοηθάει να διαχειρίζεται καταστάσεις.

 

10. Γιατί πρέπει να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας;

  Η επιβράβευση έχει τρομερή δύναμη στο παιδί. Το γεμίζει αυτοπεποίθηση, χαρά, υπερηφάνεια! Είναι η ανταμοιβή μιας καλής συμπεριφοράς, μιας καλής πράξης. Είναι ένα βασικό εργαλείο για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά! Πολλοί γονείς μπερδεύουν την επιβράβευση με τη δωροδοκία. Να θυμάστε: η επιβράβευση, έρχεται στο τέλος μιας καλής πράξης ή συμπεριφοράς, σαν θετικό αποτέλεσμα, ενώ η δωροδοκία, μπαίνει με σκοπό την καλή πράξη πχ αν είσαι καλό παιδί, θα σε πάω στις κούνιες. Η επιβράβευση, είναι πιο σημαντική από την τιμωρία ενός παιδιού, αν για παράδειγμα, έχετε ένα παιδί που συνεχώς παίζει με το τάμπλετ, και το πετύχετε κάποια στιγμή να ζωγραφίζει, πείτε του μπράβο και κάντε του σαφή τον λόγο που το επιβραβεύετε! Έτσι θα το παρακινήσετε να ξανά ζωγραφίσει για να σας τραβήξει τη προσοχή και να σας αποσπάσει ένα ακόμα μπράβο!