Τα 5 καλύτερα βιβλία που θα σας συντροφεύσουν πριν τελειώσει ο Αύγουστος

5 τέλεια βιβλία για να σας συντροφεύσουν πριν τελειώσει ο Αύγουστος

Κάθε καλοκαίρι έρχεται και φεύγει, κάθε καλοκαίρι μας βρίσκει πάντα ίδιους μα πάντα διαφορετικούς. Παραλίες με χρυσή άμμο και σπάνια βότσαλα, ταβερνάκια και βόλτες στο ηλιοβασίλεμα, σκιαγραφούν το χαρακτηριστικό πορτραίτο του ελληνικού καλοκαιριού, είτε το περνάτε σε κάποιο από τα δεκάδες πανέμορφα νησιά της χώρας, είτε το περνάτε εντός της πόλης με μικρές ανάπαυλες δροσιάς και απόλαυσης.  

Ανάμεσα όμως στις ατελείωτες βουτιές και το ειδυλλιακό τοπίο, το Ewoman έχει πάντοτε μια πρόταση για την προσωπική σας χαλάρωση. Αποδεσμευτείτε για λίγο από την οθόνη σας, είτε αυτή είναι του κινητού, είτε της τηλεόρασης και αφεθείτε στο νοητικό ταξίδι που προσφέρουν οι σελίδες ενός καλού βιβλίου ( ή και πέντε καλών βιβλίων, για τους απανταχού βιβλιοφάγους). Επιτρέψτε στο μυαλό σας να σχηματίσει εικόνες και να ταξιδέψει στα άδυτα μιας κατάστασης που δεν ακολουθεί τα βήματα της δικής σας καθημερινότητας. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα βιβλία που μας παρέσυραν στις φετινές διακοπές, στο συγκεκριμένο ταξίδι και τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα :

  1. Life Swap, της Jane Green

Για όσους τολμούν να ακονίσουν το μυαλό τους διαβάζοντας ένα ξενόγλωσσο βιβλίο, εκκινούμε τις προτάσεις μας με την ιέρεια της γυναικείας λογοτεχνίας (όπως την έχει χαρακτηρίσει το περιοδικό Glamour) Jane Green. Έχετε θελήσει ποτέ να αλλάξετε την ζωή σας; Έχετε αναρωτηθεί πώς θα ήταν τα πράγματα εάν είχατε κάνει διαφορετικές επιλογές και πλέον η καθημερινότητά σας απαρτίζονταν από διαφορετικές συνθήκες και άτομα; Δύο γυναίκες από εντελώς διαφορετικούς κόσμους έχουν φαινομενικά τα πάντα, μα κάτι εξακολουθεί να τους λείπει και να τις αφήνει ανικανοποίητες. Η Vicky είναι απόλυτα ικανοποιημένη με την καριέρα της στο γυναικείο περιοδικό στο οποίο είναι συντάκτρια, όμως δεν παύει να νιώθει ένα κενό όταν το βράδυ γυρνάει στο μικρό διαμέρισμα και στην γάτα της για συντροφιά. Από την άλλη η Amber, μια γυναίκα μεγαλωμένη με στερήσεις, βρίσκεται ξαφνικά να έχει τα πάντα και παλεύει εσωτερικά και εξωτερικά να αντιμετωπίσει τις γυναίκες του ‘κύκλου’ της, πολεμώντας με τα ίδια όπλα. Μόδα, στυλ χρήμα και φιλανθρωπίες για το φαίνεσθαι είναι τα μόνα που απαρτίζουν τη ρουτίνα της, στα όποια ξέρει πως οφείλει να ανταπεξέλθει άψογα. Τα παιδιά και ο σύζυγος μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και δεν παύει να αναρωτιέται τι είναι εκείνο που διαταράσσει τη φαινομενικά τέλεια ζωή της. Όταν διαβάζει σε ένα περιοδικό την αγγελία που ανήρτησε η δημοσιογράφος Vicky, δε γνωρίζει πως θα είναι η αρχή του τέλους για τη ζωή της όπως την ήξερε μέχρι τότε.

  1. Gray, της E. L. James

Γνωρίζουμε πιστεύω όλοι το θρυλικό φαινόμενο της τριλογίας που συντάραξε τον κόσμο. Οι πενήντα αποχρώσεις του Γκρι περιγράφουν μια αρκετά αμφιλεγόμενη ιστορία αγάπης με ανατρεπτικούς κανόνες που κατάφερε να συναρπάσει αλλά και να προκαλέσει αρνητικά σχόλια. Το τέταρτο όμως βιβλίο που παρουσιάζει την ιστορία από την αρχή, από την αρσενική αυτή τη φορά οπτική γωνία, αποτελεί την αγαπημένη μας προσωπική επιλογή. Αυστηρά για ενήλικες και με ιδιαίτερα αιχμηρές περιγραφές, η πρώτη σε πωλήσεις συγγραφέας αποδίδει με εξαιρετική δεινότητα και ένταση τις σκηνές που όλοι αγαπήσαμε. Ο Κρίστιαν είναι ένας τελειομανής επιχειρηματίας που επιθυμεί τον έλεγχο στα πάντα στην ζωή του. Τις ισορροπίες του ανατρέπει η φοιτήτρια ακόμη, Άνα (Αναστέζια) η οποία και του γνωρίζει με την αθωότητά της τον δρόμο της αληθινής αγάπης. Εκείνος με την σειρά του την εισάγει στα μονοπάτια του ιδιαίτερου έρωτα και την ωθεί στο να ανακαλύψει τα όρια της.  Το σκηνικό ανατρέπεται όταν ανακαλύπτουν και οι δύο την ασυμβατότητα του χαρακτήρα τους, μα δεν μπορούν να μείνουν για πολύ ο ένας μακριά από τον άλλον. Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου!

  1. Άγγελοι, της Λόρεν Κέιτ

Ανεξήγητες εγκληματικές ενέργειες τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει αλλά και δε γνωρίζει πώς τις προκαλεί, οδηγούν τη Λους στο Οικοτροφείο Σουόρντ εν Κρός στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας. Εκεί ένας φαινομενικά ακίνδυνος νεαρός την έλκει σαν μαγνήτης και δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι είναι αυτό που τους ενώνει. Ο Ντάνιελ κάνει τα πάντα για να την απωθήσει, μα γνωρίζει ήδη πως τίποτα δεν θα πετύχει όσο τα ανώτερα παιχνίδια της μοίρας τους θέλουν μαζί. Γνωρίζει ήδη πόσο δυνατή και καταστροφική μπορεί να γίνει η αγάπη της Λους, μα τίποτα δεν μπορεί να τους κρατήσει μακριά.  Η ίδια, πιστεύει πως τον βλέπει και τον ερωτεύεται για πρώτη φορά και θεωρεί πως ζούμε μόνο μια ζωή και οφείλει να παλέψει για τον έρωτα που θέλει. Εκείνος όμως ξέρει, είναι ο μόνος που θυμάται τα πάντα και καταδικασμένος να ζει με αυτό, πρέπει να αποφύγει τα πύρινα φιλιά της μεγαλύτερης αγάπης της ζωής του που μπορεί να φανούν θανάσιμα.

  1. Η Εκδίκηση των Αγγέλων, της Λένας Μαντά

Βαδίζοντας σταθερά στα χνάρια αστυνομικού μυθιστορήματος, η πολυτάλαντη συγγραφέας Λένα Μαντά μας καθηλώνει από τις πρώτες κιόλας σελίδες του αναγνώσματος. Η λογοτεχνική της δεινότητα συνδυάζεται άψογα με το παιχνίδι της ανατροπής που θέλει μια συγγραφέα να ωθείται να συλλέξει πληροφορίες για τον αναπάντεχο αλλά και εξ' ολοκλήρου ανεξήγητο θάνατο της αρραβωνιαστικιάς του γιου της. Ένα παιχνίδι συμπτώσεων οδηγεί στην αποκάλυψη μιας αλήθειας που κανένας δεν είναι έτοιμος να μάθει. Το παρελθόν της κεντρικής ηρωίδας φτάνει να συνδεθεί άρρηκτα με ένα παρόν το οποίο δε φανταζόταν ποτέ κανείς. Όσο προχωρά η ιστορία, γεννιούνται έρωτες και οικογενειακοί δεσμοί τόσο ισχυροί που τίποτα δεν μπορεί να τους διασπάσει. Οι άγγελοι όμως οφείλουν να εκδικηθούν για την αδικία που πήγε να διαπραχθεί εις βάρος αθώων και τελικά δίνουν το δικό τους τέλος στην ιστορία των θνητών.

  1. Falling, της Jane Green

Κλείνοντας αυτό το άρθρο με την ίδια συγγραφέα που το αρχίσαμε, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η αγγλική λογοτεχνία μας μαγνητίζει και ασκεί ιδιαίτερη γοητεία στα ήσυχα καλοκαιρινά μας βράδια. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι το δεύτερο ξενόγλωσσο ανάγνωσμα που προτείνουμε για τον Αύγουστο, με μια πλοκή που θα χαλαρώσει αλλά και θα φέρει την ανατροπή που κανείς δεν περίμενε. Η Έμμα αποφασίζει να αφήσει την καριέρα του τραπεζικού επενδυτή και να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό της κυνηγώντας τα όνειρά της. Έτσι μετακομίζει στα προάστια, αφήνοντας πίσω της τη μεγαλεπήβολη ζωή της Νέας Υόρκης και ξεκινά τα βήματα της στον χώρο της διακόσμησης. Δεν περιμένει όμως να ερωτευτεί βαθιά και ειλικρινά, τον γείτονα και σπιτονοικοκύρη της Ντομινίκ. Μαζί με τον γιοτου Τζέσι, οι τρεις τους αποκτούν αυτόματα δεσμούς οικογένειας και κανείς και τίποτα φαίνεται να μπορεί να τους χωρίσει. Ή μήπως τελικά η ζωή παίζει παιχνίδια που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει;