10 αλήθειες για την εξωσωματική γονιμοποίηση

10 αλήθειες για την εξωσωματική γονιμοποίηση

1)Τι σημαίνει εξωσωματική γονιμοποίηση;

Εξωσωματική γονιμοποίηση σημαίνει ότι η γονιμοποίηση ωαρίου και σπερματοζωαρίου γίνεται κυριολεκτικά έξω από τη μήτρα, στο εργαστήριο.

2)Ποια  είναι η διαδικασία που ακολουθείται στην εξωσωματική;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Με τη διέγερση των ωοθηκών με τη λήψη ορμονών όπου υπάρχει το μακρύ και το βραχύ πρωτόκολλο. Συνήθως πλέον οι γιατροί ακολουθούν το βραχύ πρωτόκολλο. Επιτυγχάνεται επίσης με φυσικό κύκλο, δηλ παρακολουθώντας τον κύκλο της γυναίκας που δεν μπορεί να συλλάβει φυσιολογικά και λαμβάνοντας τα ωάρια που η ίδια βγάζει με τη μέθοδο της ωοληψίας η οποία είναι ανώδυνη και η γυναίκα λαμβάνει λίγη μέθη. Στη συνέχεια, ο σύντροφος δίνει δείγμα και αμέσως γίνεται η προσπάθεια γονιμοποίησης. Μπορεί να γονιμοποιηθούν όλα, μπορεί και κανένα αλλά μπορεί και κάποιο ποσοστό. Στη συνέχεια, τα γονιμοποιημένα έμβρυα παρακολουθούνται και μετά από το πολύ 5 μέρες, εφόσον έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που θέλουν οι γιατροί, εμφυτεύεται/ονται στη μήτρα της γυναίκας.
Το επόμενο βήμα η γυναίκα που έχει κάνει τη λεγόμενη εμβρυομεταφορά, πρέπει να προσέχει για τις επόμενες 14 μέρες οπότε θα κάνει εξέταση β’ χοριακής για να διαπιστώσει αν προέκυψε εγκυμοσύνη ή όχι.

Ένας τρίτος τρόπος είναι η δωρεά ωαρίου.

3)Οι ορμόνες είναι επιβλαβείς για την υγεία μου;

Εφόσον κάνετε τις προσπάθειες σας με προσοχή, προσέχετε τη διατροφή σας και κάνετε εξετάσεις, τίποτα δεν είναι επιβλαβές. Αρκεί βεβαία να μην το παρακάνετε.

4)Μπορώ να μην πάρω ορμόνες;

Φυσικά. Μπορείτε να κάνετε την προσπάθειά σας σε φυσικό κύκλο.

5)Τι άλλα φάρμακα πρέπει να πάρω;

Συνήθως οι γιατροί δίνουν κορτιζόνη, προγεστερόνη, μαγνήσιο, αντιπηκτική ένεση. Αλλά μην ξεχνάτε, η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή περίπτωση.

6)Πόσες μέρες διαρκεί μια προσπάθεια;

Από την ημέρα που αδιαθετούμε, διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες.

7)Πόσες προσπάθειες μπορώ να κάνω;

Αυτό δεν μπορεί κανείς να σας το πει. Παίζει ρόλο η εξέλιξή σας καθώς και η ψυχολογία σας.

8)Πόσο συχνά μπορώ να κάνω προσπάθεια;

Ο γιατρός θα σας υποδείξει το πότε μπορεί να προγραμματιστεί η επόμενη προσπάθειά σας.

9)Πόσες πιθανότητες έχω να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Οι πιθανότητες εξ όσων γνωρίζετε, βγαίνουν από μελέτες. Οι μελέτες λοιπόν δείχνουν ότι οι γυναίκες κάτω των 40 χρονών έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω ηλικίας με τις άνω των 40, αλλά και πάλι ο παράγοντας τύχη μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο.

10)Πόσο κοστίζει η διαδικασία της εξωσωματικής;

Οι τιμές κυμαίνονται από κέντρο σε κέντρο, από 1400-5000 ευρώ. Ανάλογα ποια η διαδικασία κάθε φορά.