Πλέον είμαστε περισσότερο φίλοι παρά εραστές. Σώζεται η σχέση;

Πια είμαστε περισσότερο φίλοι παρά εραστές. Τι να κάνω;

Σε κάθε μακροχρόνια σχέση, συμβαίνει να ατονεί η μαγεία του έρωτα και να φθίνει η επιθυμία του ενός συντρόφου για τον άλλον με την πάροδο του χρόνου.

Σίγουρα υπάρχουν ζευγάρια στο περιβάλλον σας που παραδέχονται ότι με τα χρόνια η σχέση τους πέρασε σ’ ένα πιο «φιλικό επίπεδο» με αποτέλεσμα να νιώθουν περισσότερο φίλοι παρά εραστές!

Ίσως αυτή την αίσθηση να έχετε κι εσείς και ίσως να νιώθετε άβολα γι’ αυτό. Ίσως θα βοηθούσε να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι…

Το θέμα δεν είναι αν αυτό συμβαίνει, αλλά πως το διαχειριζόμαστε όταν μας χτυπήσει την πόρτα!
Κάποια ζευγάρια δέχονται αυτή την εξέλιξη σαν «μοιραία κατάληξη»  και αφήνουν τη σχέση στη μοίρα της, ενώ άλλα παλεύουν με κάθε τρόπο να την κρατήσουν ζωντανή…
Δεν είμαι ειδικός βέβαια, αλλά μετρώντας 25 χρόνια γάμου,  καταθέτοντας την εμπειρία μου, πιστεύω  πως είναι σωτήριο να παλεύεις συνεχώς να κρατήσεις τη σχέση «ζωντανή!»  Να μην πέσεις στην παγίδα να θεωρήσεις τον σύντροφό σου «δεδομένο»  και να εφευρίσκεις τρόπους να απολαμβάνετε μικρά και καθημερινά πράγματα μαζί!

Το παν σε μια «σχέση ζωής»  είναι να μη χαθεί η  επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων.  Όταν δυο σύντροφοι εκτός από εραστές είναι και φίλοι η επικοινωνία τους είναι πιο ουσιαστική κι έχουν περισσότερες πιθανότητες να απολαμβάνουν τα «καλά»  μιας μακροχρόνιας σχέσης,  κερδίζοντας μια ποιοτική ζωή σε όλους τους τομείς κι επομένως και στον ερωτικό.

Το μυστικό επιτυχίας λοιπόν, στη διάρκεια του χρόνου είναι να κατακτήσει το ζευγάρι μια σχέση φιλική που θα διέπεται από κατανόηση, σεβασμό και αγάπη μεταξύ των συντρόφων κι εραστών!
Εξάλλου, όταν δυο άνθρωποι οδηγούνται στο γάμο, έχουν αποφασίσει εξ’ αρχής να επενδύσουν σε μια «σχέση ζωής»  που τη διέπουν αξίες όπως η εμπιστοσύνη κι ο αλληλοσεβασμός. Κι αν όλα φαντάζουν να είναι «ρόδινα»  στην αρχή, είναι σχεδόν απίθανο η σχέση να μείνει αναλλοίωτη στον χρόνο και να διατηρήσει το χρώμα, τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια του πρώτου καιρού.  
Κακά τα ψέματα.
Δεν υπάρχουν οι τέλειοι γάμοι, ούτε οι τέλειες σχέσεις. Ούτε  άνθρωποι που παραμένουν ερωτευμένοι για πάντα και ζουν το παραμυθάκι τους αραγμένοι στο ροζ συννεφάκι της ευτυχίας!
Δεν υπάρχει τέλεια συνταγή επιτυχίας, ούτε έγκειται στην «ποσότητα» η τύχη της σχέσης.

Ο έρωτας έχει ημερομηνία λήξης και δυστυχώς τα προβλήματα της σύγχρονης καθημερινότητας τη συντομεύουν.
Η τρέλα, ο ενθουσιασμός κι η σφοδρή επιθυμία της πρώτης νιότης παρέρχονται κι αν τη θέση τους δε πάρουν η βαθύτερη αγάπη, η ουσιαστική επικοινωνία, κι ο σεβασμός, τότε υπάρχει πρόβλημα που σύντομα θα κλονίσει τα θεμέλια της σχέσης!

Λίγο η καθημερινότητα, λίγο η ρουτίνα που μοιραία έρχεται, λίγο οι αυξημένες υποχρεώσεις και ευθύνες, η προσήλωση στις ανάγκες της οικογένειας, η οικονομική ανασφάλεια, η παραίτηση απ' το να επιδιώκουμε να διατηρούμαστε θελκτικοί και ο χρόνος, είναι παράγοντες που φθείρουν την ποιότητα της σχέσης και καταδικάζουν το σεξ σε φθίνουσα πορεία!

Με τα χρόνια η σχέση περνάει κρίση ταυτότητας και προσδιορισμού, με περισσότερα προβλήματα και λιγότερο σεξ κακής ποιότητας πολλές φορές…

Μια μικρή απόδραση μόνο για τους δυο σας, ένα χαλαρωτικό μπάνιο από κοινού,  το να γελάτε μαζί, το πρωινό φιλί για Καλημέρα, μια αγκαλιά πριν κοιμηθείτε, ή ότι τέλος πάντων μπορείτε να κάνετε μαζί και να το απολαύσετε,  σίγουρα θα συμβάλει στην αναθέρμανση της σχέσης.

Μη χάσετε την επαφή, μιλήστε μεταξύ σας, αντιμετωπίστε την κατάσταση κατά πρόσωπο, πείτε τι σας ενοχλεί, τι σας λείπει και επ’ ουδενί μην κρύβετε το πρόβλημα.
Η μέθοδος «κάτω από το χαλί» εν αντιθέσει με όσα πιστεύουμε, οξύνει τα πνεύματα και δημιουργεί παρεξηγήσεις και περισσότερη ένταση παρά ηρεμία… Σαφώς, ότι «κρύβεται» κάτω απ’ το χαλί δε σημαίνει πώς δεν υπάρχει κι ότι «δεν αγγίζουμε», δε λύνεται ως διά μαγείας!
Ένας γάμος και μια μακροχρόνια σχέση απαιτεί θυσίες, συνεχής προσπάθεια και αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς και δυο συντρόφους που να σέβονται ο ένας τον άλλον και τις ανάγκες του!

Θέλει ανθρώπους που καλούνται να «παίξουν» πολλούς «ρόλους»  και να κριθούν στη διάρκεια του χρόνου εκ του αποτελέσματος!
Σύντροφοι, εραστές αλλά και φίλοι ίσως είναι το μυστικό, λοιπόν!
Εξάλλου  η φιλία μεταξύ των ερωτικών συντρόφων είναι το μυστικό για μια μακροχρόνια ερωτική σχέση με ποιοτικότερο και καλύτερο σεξ σε βάθος χρόνου, σύμφωνα και μια νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων!
Τα ζευγάρια που έχουν πετύχει να είναι εκτός από σύντροφοι και φίλοι, έχουν πιο ουσιαστικές κι αληθινές σχέσεις, με περισσότερη αγάπη, πίστη και μεγαλύτερη ερωτική ικανοποίηση από τα ζευγάρια που βάζουν σε προτεραιότητα τις ατομικές τους ανάγκες, ακόμη κι αν το σεξ είναι καλό.
Αν λοιπόν νιώθετε να είστε περισσότερο φίλοι παρά εραστές, μην πανικοβάλλεστε! Τίποτε δεν έχει χαθεί! Άλλωστε, ποτέ δεν είναι αργά να σωθεί ότι πραγματικά θέλουμε να σώσουμε!  Έτσι κι αλλιώς η κατάκτηση της ευτυχίας στη συντροφικότητα δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση. Ούτε δεδομένη!

Βιώνοντας την εμπειρία της μετενσάρκωσης του έρωτα σε κάτι πιο ισχυρό κι αμετάκλητο, αυτό που έχει σημασία, είναι η κοινή πορεία, οι κοινοί στόχοι, τα κοινά όνειρα κι όλα αυτά τα «κοινά» που μας δένουν ως συντρόφους και μας κρατούν Μαζί!
Λένε πώς «τα καλύτερα γκολ μπαίνουν στα φιλικά παιχνίδια» κι ίσως να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα αυτό.
Το να μπορείς να δεις το σύντροφό σου φιλικά αλλά και να θες να «παίζεις» μαζί του σε ερωτικό επίπεδο,   συνεπάγεται επικοινωνία, οικειότητα, εμπιστοσύνη, αποδοχή, ενδιαφέρον και το υπέρτατο όλων, αγάπη! Συστατικά που μπορούν να αναθερμάνουν μια «παγωμένη» σχέση!

Εξάλλου θα συμφωνήσετε πιστεύω, πως δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή από έναν άνθρωπο στον οποίο μπορείς να στηρίζεσαι εσύ σ’ αυτόν, κι αυτός σε σένα,  (ακόμη και)  «για πάντα!»