Κοτόπιτα της Αννούλας!
Νόστιμη, τραγανή και όσο χρειάζεται ζουμερή!
Μια εύγεστη συνταγή που ξεφεύγει από τα όρια της (άκρως) παραδοσιακής κοτόπιτας που οι θρακιώτες (κι εδώ στο Δοξάτο) φτιάχνουν και για "βασιλόπιτα" την Πρωτοχρονιά.
Υλικά:
Για τα φύλλα:
2 ποτήρια νερό.
Λίγο αλάτι
2 κ.σ. ξύδι
700 γρ. περίπου αλεύρι
Για τη γέμιση:
1 κοτόπουλο
1/2 φλιτ. ελαιόλαδο
1/2 φλιτ. ζωμό απ' το βρασμένο κοτόπουλο
2 πιπεριές φλωρίνης
2 κρεμμύδια
1 κρέμα γάλακτος
2 φλιτζάνια κασέρια τριμμένα
αλάτι πιπέρι
Λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βράζουμε το κοτόπουλο και πριν κρυώσει εντελώς το ξεκοκαλίζουμε με προσοχή και το ξεψαχνίζουμε.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη ζύμη για τα φύλλα με το νερό, το ξύδι, το αλεύρι και λίγο αλάτι τη χωρίζουμε σε 6 μπάλες και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και σ' ένα βαθύ τηγάνι τα σωτάρουμε στο λάδι, ενώ μόλις μαραθούν προσθέτουμε και το κοτόπουλο ξεψαχνισμένο και το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε ώσπου να πιει το ζουμί του.
Μετά προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος κι αφήνουμε στη φωτιά ώσπου να πιει το ζουμί του. Τέλος προσθέτουμε τα κασέρια κι ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα πασπαλίζοντας με νισεστέ κι αφού τα λαδώσουμε και βάζουμε στην άκρη κατά μήκος του φύλλου το 1/6 της γέμισης και τυλίγουμε σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα 5 φύλλα.
Αλείφουμε με λάδι το ταψί, και τα τοποθετούμε στη σειρά.
Λαδώνουμε κι από πάνω τα φύλλα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση στο φούρνο για 1 ώρα περίπου ώσπου να ροδίσει καλά!
Προαιρετικά , προσθέτουμε λίγο σουσάμι!