Προστατεύω: Η πιο όμορφη φωνή του ρήματος αγαπώ

Προστατεύω: Η πιο όμορφη φωνή του ρήματος αγαπώ

«Προστατεύω… η πιο όμορφη φωνή του ρήματος αγαπώ…»

Υπέροχη αυτή η φράση της Berr. Γεμάτη δυναμισμό, ευαισθησία και τρυφερότητα.

Γεμάτη από αγάπη.

Αυτήν την ανάγκη της προστασίας τη βιώνουμε με τα παιδιά μας. Ως απόλυτη μορφή αγάπης. Μόνο που εκεί δεν είναι υπέρβαση. Είναι μια εσωτερικευμένη και αδιαπραγμάτευτη λειτουργία έκφρασης αυτής της αγάπης.

Στις άλλες σχέσεις, ωστόσο, η έννοια του «προστατεύω» αποκτά μια άλλη διάσταση. Αυτήν της συνειδητής επιλογής. Είσαι εκεί ταγμένος να σταθείς στο πλευρό του άλλου για να παλέψεις με τους δαίμονες και τα στοιχειά του. Αποφασισμένος να τον προστατέψεις από την τοξικότητα του κόσμου, από τις πνιγερές καμιά φορά συνθήκες της καθημερινότητας. Αποφασισμένος να υψώσεις τείχη για να προστατέψεις την ψυχή του.

Αυτή η συναισθηματική υπεροχή και η υπέρβαση της αγάπης που γεννά την ανάγκη της προστασίας, δημιουργεί ένα πολύ όμορφο αίσθημα ασφάλειας. Νιώθεις προστατευμένος και μπορείς επιτέλους να αφεθείς, μπορείς να επιτρέψεις στον ευάλωτο εαυτό σου να πάρει μια ανάσα και να αποκαλύψει την ανθρώπινη αδυναμία του.

Δεν υπάρχουν άνθρωποι με υπεράνθρωπες ψυχικές και σωματικές αντοχές.

 Όλοι κάποτε λυγίζουμε, καμιά φορά γονατίζουμε. Κι εκεί είναι που έχεις ανάγκη εκείνος που είναι στο πλευρό σου να θέλει, να προσπαθεί να γίνει ο κυματοθραύστης των δύσκολων στιγμών σου.

Γιατί σε αγαπάει. Γιατί σε νοιάζεται. Γιατί θέλει να βλέπει το χαμόγελό σου. Θέλει να σκουπίζει το δάκρυ σου. Να κανακεύει την ελπίδα σου. Γιατί πολύ απλά είναι ο άνθρωπός σου.

Η έννοια της λέξης «προστατεύω» συγχέεται μερικές φορές με τη λέξη «παρέχω». Δεν προστατεύει, όμως, αυτός που απλά παρέχει ανέσεις, αυτός που τάζει όνειρα, αυτός που υπόσχεται στιγμές. Δεν προστατεύει αυτός που εξαγοράζει τα νιάτα, το κορμί, την ανασφάλεια, τα όνειρά σου.

Το «προστατεύω» δεν έχει υλική διάσταση, είναι συναίσθημα από μόνο του.

Έχει φωνή, χωρίς να κραυγάζει. Έχει καρδιά. Έχει δυο χέρια που σε κλείνουν μέσα τους αποφασιστικά και τρυφερά για να κρατήσουν μακριά σου ό,τι απειλεί να σου στερήσει την ηρεμία και τις ισορροπίες σου.

Τελικά πιστεύω πως οι επιτυχημένες συντροφικές σχέσεις εκτός από τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη, έχουν ως ένα τρίτο συστατικό τους αυτό το ρήμα.

Σε προστατεύω… και η αγάπη βρίσκει πάντα τον τρόπο να γίνει δύναμη, να γίνει παρουσία, να γίνει τρυφερότητα…

Να γίνει ο βράχος που πάνω του θα ακουμπήσεις το σπαθί σου για να ξαποστάσουν τα σωθικά και το κορμί σου. Να γίνει η αγκαλιά που θα σε κλείσει μέσα στη ζεστή ασφάλειά της για να μη σε φτάσουν των ανθρώπων οι σαϊτιές. Να γίνει το χαμόγελο που μέσα του θα ξεδιψάσεις από της ζωής την πίκρα…

Προστατεύω… Ναι, ίσως και να είναι η πιο όμορφη φωνή του ρήματος αγαπώ…