Νηστίσιμα αφράτα κουλουράκια με άρωμα πορτοκαλιού

Νηστίσιμα αφράτα κουλουράκια με άρωμα πορτοκαλιού

Κουλουράκια με άρωμα πορτοκαλιού, νόστιμα κι αφράτα και το κυριότερο νηστίσιμα, η συνταγή του ewoman για σήμερα!

Γιατί και στον καιρό νηστείας, δεν πρέπει να στερούμαστε γεύσης και ποιότητας. Η συνταγή βγάζει γύρω στα 80 μέτρια κουλουράκια, ιδανικά για να γλυκάνουν όλες τις στιγμές και συνοδεύουν άριστα το καφέ ή τα τσάϊ σας. Διατηρούνται καιρό, αλλά για να μην ξεραθούν καλό είναι να τα βάζουμε σε αεροστεγές σκεύος, όταν κρυώσουν.

Υλικά:

1 1/2 φλ. τσ. χυμό πορτοκαλιού

1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη

1 φλ. τσ. ελαιόλαδο

1 1/2 κ. γλ. σόδα

1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ

ξύσμα πορτοκαλιού

λίγο χυμό λεμονιού

1 σφηνάκι κονιάκ

1 βανίλια

λίγη κανέλα

λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλάτι, την κανέλα και το κονιάκ. Ρίχνουμε τη σόδα (περασμένη από σουρωτήρι, να μην έχει συμπαγή κομμάτια) στον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να λιώσει η σόδα και να αφρίσει. Ρίχνουμε το μείγμα σόδας στο μείγμα λαδιού, ζάχαρης, χυμού και αρωματικών και ανακατεύοντας, σιγά σιγά, προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένα. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι ή να χρειαστεί λίγο ακόμη ώστε η ζύμη μας να είναι μαλακή και να μην χρειάζεται πολύ ζύμωμα.

Νηστίσιμα κουλουράκια, αρωματικά και αφράτα

Αφού πλάσουμε τα κουλουράκια τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε στον αέρα, στους 180 ο C για 20-25'. Τα κουλουράκια δε φουσκώνουν πολύ!

Νηστίσιμα κουλουράκια, αρωματικά και αφράτα

Καλή επιτυχία!