Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα, πεντανόστιμα μεθυσμένα

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα, πεντανόστιμα μεθυσμένα

Μεθυσμένα: Μια εναλλακτική γλυκιά πρόταση για τις ημέρες των εορτών, αυτά τα γεμιστά, τραγανά και μάλιστα νηστίσιμα πουγκάκια που λιώνουν στο στόμα, η συνταγή του ewoman για σήμερα.

Μια συνταγή πολύ απλή και εύκολη και που μάλιστα είναι και νηστίσιμη. Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να φτιάξετε αυτά τα γλυκάκια,για την οικογένεια, τους φίλους ή ακόμη και για να τα προσφέρετε ως δώρο σε μια επίσκεψη!

Υλικά:

Ζύμη

5 φλιτζ. καφέ μπύρα

5 φλιτζ. καφέ ζάχαρη

5 φλιτζ. καφέ σπορελαιο

3 βανίλιες;

1 κ.γ. μπέικιν

αλεύρι γ.ο.χ. όσο σηκώσει (λιγότερο από 1 κιλό)

Γέμιση:

Λουκούμια + 1 κούπα καρύδια

ή γλυκό κουταλιού

ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Σιρόπι:

3 κούπες ζάχαρη

3 κούπες νερό

λίγα γαρίφαλα

1 φέτα λεμόνι

+ 2 κούπες ινδοκάρυδο για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για 5' περίπου. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο και σίγα σιγά προσθέτουμε τη μπύρα, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το μπέικιν,. Προσθέτουμε τόσο αλεύρι μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι μαλακό που να μην κολλάει στα χέρια. Αφού τα ανακατέψουμε όλα μαζί και η ζύμη είναι μαλακή, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Έπειτα, πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και στην μέση βάζουμε λουκουμάκι ή μαρμελάδα ή γλυκό για γέμιση. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε τα μεθυσμένα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν! (30'-40' περίπου). Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο έτσι ζεστά τα περιχίνουμε με το σιρόπι που έχει κρυώσει. Αφού «πιουν» το σιρόπι τα τυλίγουμε με ινδοκάρυδο.

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα, πεντανόστιμα μεθυσμένα

Tips:

Μπορείτε αν θέλετε να μην τα γεμίσετε και να τα κάνετε απλά μεθυσμένα με ινδοκάρυδο. Για να τους δώσετε περισσότερη γεύση και άρωμα, προσθέσετε ξύσμα από πορτοκάλι, λίγη κανέλα και λίγο γαρίφαλο.

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτα, πεντανόστιμα μεθυσμένα

Μπορείτε να τα γεμίσετε και με μερέντα- αλλά σ' αυτή την περίπτωση, δεν θα είναι νηστίσιμα!

Καλοφάγωτα!!