Ο καταναλωτισμός δεν είναι ταυτόσημος με το πνεύμα των Χριστουγέννων

Ο καταναλωτισμός δεν είναι ταυτόσημος με το πνεύμα των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο στολισμένα σπίτια, μοσχοβολημένες κουζίνες, καινούρια ρούχα και δώρα. Αλίμονο αν το πνεύμα τους ήταν τόσο επιφανειακό και τόσο εφήμερο. Αλίμονο αν αυτό το ίδιο πνεύμα ήταν εξαρτημένο από αγαθά που αγοράζονται, που είναι αναλώσιμα.

Αυτό θα σήμαινε πως τα Χριστούγεννα είναι μόνο για μια μερίδα ανθρώπων, γι’ αυτούς που μπορούν να (εξ)αγοράσουν το λαμπερό περιβάλλον που (πρέπει να) πλαισιώνει το σπιτικό μας αυτήν την περίοδο του χρόνου.

Το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων δεν πουλιέται και επομένως, δε θα το βρούμε στις βιτρίνες των καταστημάτων. Ο καταναλωτισμός έρχεται να ικανοποιήσει, πολλές φορές, το συναισθηματικό κενό που νιώθουμε μέσα μας, γι’ αυτό ίσως να έχει αντικατασταθεί αυτή η λέξη με την έκφραση «shopping therapy».

Ο καταναλωτισμός αυτών των ημερών έχει συχνά και τον ρόλο να κατοχυρώσει την κοινωνική μας  εικόνα. Νομίζουμε πως ενισχύοντάς την στα μάτια του κόσμου, θα γίνουμε σημαντικοί. Ταυτίζουμε από λάθος την οικονομική ευμάρεια με την αξιοπρέπεια και το ήθος. Την αρχοντιά, όμως, του ανθρώπου θα τη βρεις στη δύναμη της ψυχής του και στην ακεραιότητα του χαρακτήρα του, στη γενναιοδωρία των συναισθημάτων του.

Πείτε μου, τι σημασία έχει το να στολίζουμε τις στιγμές μας, όταν μέσα μας έχει τον πρώτο λόγοι η σκοτεινιά; Όταν ο εγωισμός μάς έχει τυφλώσει, όταν η μικροπρέπεια και η κακοπροαίρετη συμπεριφορά έχουν γίνει φιλοσοφία και τρόπος ζωής; Ποια είναι η σημασία, τελικά, των Χριστουγέννων όταν δεν μπορούμε να κάνουμε υπέρβαση και να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι;

Τα Χριστούγεννα κουβαλούν μέσα τους το μήνυμα της αγάπης.

Της πραγματικής αγάπης. Της αυθεντικής αγάπης. Της αγάπης για τον Άνθρωπο.

Κι αυτό το μήνυμα πρέπει να το αναζητήσουμε πρώτα μέσα μας. Κι αν συνειδητοποιήσουμε πως, μέσα στα χρόνια και στην τριβή με τους ανθρώπους, αυτό έχει χαθεί να το διεκδικήσουμε πίσω ξανά, αν φυσικά το έχουμε ανάγκη.

Ο καταναλωτισμός στο όνομα των Χριστουγέννων, δεν εγγυάται ότι θα γιορτάσουμε το πνεύμα τους. Ότι θα είμαστε πραγματικά χαρούμενοι, συναισθηματικά πλήρεις, σχεδόν ευτυχισμένοι. Αν ήταν τόσο απλό δε θα υπήρχαν ανάμεσά μας εκείνοι που αμφισβητούν τη σημασία και τη σημαντικότητά τους.

Ίσως μέσα στις τόσες μυρωδιές, να έχει χαθεί τελικά το άρωμα της αγάπης.

Ίσως μέσα στην τόση λαμπερή υπερβολή, να έχει χαθεί η απλότητα της ομορφιάς.

Ας προσπαθήσουμε, επομένως, να κάνουμε πράξη το μήνυμα των Χριστουγέννων. Να κάνουμε πράξη την αγάπη. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο, αλλά ας μην ξεχνάμε πως η αγάπη κρύβεται στα απλά. Αυτή είναι η ουσία των Χριστουγέννων. Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθούν να μας θυμίσουν κάθε χρόνο.