Αμοργός: μια εμπειρία ζωής

Αμοργός: μια εμπειρία ζωής

Λίγες οι λέξεις για να εκφράσουν τα συναισθήματα μου και τις εμπειρίες μου από αυτό το αξέχαστο νησί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτό το μέρος θα περάσεις καλά. Ένα μήνα μετά τις διακοπές μου σε αυτό το νησί, οι μνήμες ακόμη είναι τόσο ζωντανές και έντονες. Είναι ο κόσμος, η παρέα, το μέρος, ο ήλιος και το γαλάζιο του Αιγαίου που σε μαγεύουν; Είναι όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά.

Ένα ταξίδι σε αυτό το απομακρυσμένο νησί των Κυκλάδων είναι απαραίτητο τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής σου. Πήγα Νοέμβριο, στο τέλος της τουριστικής περιόδου και μπορώ να πω ότι ήταν η καλύτερη εποχή για να γνωρίσεις πραγματικά το νησί. Μακριά από την πολυκοσμία και την φασαρία του καλοκαιριού, το φθινόπωρο σου δίνει την ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά με τους ντόπιους και να δεις πως είναι πραγματικά η ζωή σε ένα νησί.

amorgos2-ewoman

Στην Αμοργό να είσαι προετοιμασμένος για εξερεύνηση και πολύ περπάτημα (να πάρεις μαζί σου αθλητικά, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πονέσουν τα πόδια σου). Μην παραλείψεις να κάνεις, με τα πόδια, τη διαδρομή Θολάρια-Λαγκάδα, μέσα στα βουνά, θα έρθεις πιο κοντά στη φύση και  η ομορφιά αυτού του τόπου θα σε μαγέψει.

Η Χώρα του νησιού, είναι σαν να βγήκε από παραμύθι. Πιστεύεις ότι στο επόμενο βήμα θα έρθουν οι πειρατές να κλέψουν την όμορφη πριγκίπισσα από το παλάτι της. Τα σπιτάκια παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο και οι μποκαμβίλιες, με το έντονο ροζ χρώμα τους, σπάνε την μονοτονία του άσπρου-μπλε και σε κάνουν να αγαπήσεις αυτό το νησί.

amorgos3-ewoman

Ένα ακόμη μέρος που θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και του αγίου Γεώργιου του Βαλσαμίτη. Η θέα από το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας θα σε ανταμείψει και θα σε κάνει να θέλεις να μείνεις εδώ για πάντα. Στο μοναστήρι του Αγίου Γεώργιου θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να μιλήσεις με την μοναχή Ειρήνη, μια τόσο προσιτή και καλοδεχούμενη γυναίκα που σε κάνει να δεις τον κόσμο με άλλη ματιά και σε γαληνεύει.

amorgos5-ewomanamorgos3-ewoman

Ετοιμάσου για πολύ φαγητό, η φάβα πρωταγωνιστής στην τοπική κουζίνα, μαγειρεύεται με όποιο τρόπο μπορείς να φανταστείς. Το τοπικό ποτό του νησιού είναι η ψημένη ρακή, οι ντόπιοι συνηθίζουν να κερνάνε τον ξένο ρακή και το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα χάσεις το μέτρημα από το πολύ ποτό. Οι ντόπιοι και η φιλοξενία τους είναι άψογη, ο κόσμος είναι ανοιχτός, εγκάρδιος να σου μιλήσει και πάνω απ’ όλα απλός. Αυτή η απλότητα που ξεχνάμε πόσο απαραίτητη είναι στη ζωή μας.

amorgos4-ewoman

Το καλοκαίρι μες την Αμοργό γεννήθηκε,

στην αγκαλιά της έπαιξε, έκλαψε, κοιμήθηκε.

Στο απέραντο γαλάζιο της αφέθηκε

από της γης το σταθούρι ήπιε και δέθηκε.

Τοπική Μαντινάδα  για την Αμοργό.

 amorgos6-ewoman