Η συνταγή της ημέρας: Χοιρινό με πορτοκάλια-δαμάσκηνα και ριζότο αμυγδάλου

Η συνταγή της ημέρας: Χοιρινό με πορτοκάλια-δαμάσκηνα και ριζότο αμυγδάλου

Ένα άκρως εορταστικό φαγητό, χοιρινό με πορτοκάλι και δαμάσκηνα που το συνοδεύει άριστα ένα εκπληκτικό ριζότο αμυγδάλου, είναι η συνταγή που φιλοξενεί σήμερα το ewoman!

Ο συνδυασμός χοιρινού με πορτοκάλι είναι ότι πιο νόστιμο και θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!

Υλικά:

2 κιλά χοιρινό μπούτι ή σπάλα σπάλα χωρίς κόκκαλο

1 φλιτζ. τσ. ξερά δαμάσκηνα

1 πορτοκάλι

Για τη μαρινάδα:

χυμός από 2 πορτοκάλια και ξύσμα από το 1

χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι

2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1 φλιτζ. τσαγιού γλυκό κρασί

1 κουτ. γλ ρίγανη

1 κύβος λαχανικών

αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ριζότο:

2 κ.σ. βούτυρο αγνό

1 φωλιά ψιλό φιδέ

2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο

4 φλ. ζωμός κρέατος

αλάτι- πιπέρι

1 κ.σ.  βούτυρο αγνό

3 κ.σ. αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε εκεί και το κρέας και το αφήνουμε αν όχι ένα ολόκληρο βράδυ, τουλάχιστον 3-4 ώρες, γυρίζοντάς το μερικές φορές για να μαριναριστεί καλά.

Η συνταγή της ημέρας: Χοιρινό με πορτοκάλια-δαμάσκηνα με ριζότο αμυγδάλου

Αφού μαριναριστεί κόβουμε ένα πορτοκάλι σε λεπτές φέτες, προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα και ψήνουμε για 2 ώρες περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αν το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και συνεχίζουμε έτσι το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσει.

Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγο πριν το κόψουμε σε μερίδες.

Για το ριζότο αμυγδάλου, ζεσταίνουμε το βούτυρο για να λιώσει σε μία μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Σπάμε το φιδέ σε ψιλά κομμάτια και τον ροδίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα κι έπειτα προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί καλά.

Η συνταγή της ημέρας: Χοιρινό με πορτοκάλια-δαμάσκηνα με ριζότο αμυγδάλου

Προσθέτουμε ζεστό το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά, να σιγοβράσει για περίπου 20' μέχρι να πιει το ρύζι όλα τα υγρά του. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα  με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 10', για να πιει την υγρασία του.

Η συνταγή της ημέρας: Χοιρινό με πορτοκάλια-δαμάσκηνα με ριζότο αμυγδάλου

Ροδίζουμε το βούτυρο με το αμύγδαλο στο τηγάνι για 2-3 λεπτά, για να βγάλει τα αρώματα του και το προσθέτουμε στο ρύζι ανακατεύοντας καλά.Η συνταγή της ημέρας: Χοιρινό με πορτοκάλια-δαμάσκηνα με ριζότο αμυγδάλου

Η συνταγή της ημέρας: Χοιρινό με πορτοκάλια-δαμάσκηνα με ριζότο αμυγδάλου

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!