Η λέξη "υπομονή", είναι υποκρισία

Η λέξη "υπομονή", είναι υποκρισία(pinterest)

Τι είναι η λέξη υπομονή;

Μια έγκυος γυναίκα κάνει με χαρά υπομονή μέχρι να γεννήσει το μωράκι της.
Κάποιος άλλος κάνει υπομονή μέχρι να ανοίξει ο δρόμος από το μποτιλιάρισμα.
Κάποια άλλη γυναίκα κάνει υπομονή μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά της και να φύγει από τον σύζυγο της που την κακοποιεί.

Η κάθε μία περίπτωση διαφορετική.
Άλλοι κάνουν υπομονή προσμένοντας κάτι ευχάριστο. Άλλοι γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Και άλλοι γιατί σηκώνουν τον δικό τους σταυρό.

Η υπομονή θεωρείται χαρακτηριστικό των έξυπνων ανθρώπων. Και είναι. Μερικές φορές όμως οι καταστάσεις μικραίνουν τα όρια της υπομονής.
Πως θα πεις σε έναν άνθρωπο κάνε υπομονή που υποφέρει από κάτι; Από μία κατάσταση; Από ένα ή περισσότερα πρόσωπα;
Και επειδή τον συμβούλεψες να κάνει υπομονή θεωρείς ότι τον βοήθησες;
Αυτό έχει μία δόση υποκρισίας γιατί άλλο είναι η υπομονή και άλλο η ψυχραιμία. Η ψυχραιμία δεν προϋποθέτει την υπομονή αλλά τον σωστό τρόπο αντίδρασης είτε είναι γρήγορος είτε είναι μακροπρόθεσμος.
Σαν ένας σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος λοιπόν νίπτεις τας χείρας σου πριν γυρίσεις την πλάτη σε εκείνον που ζήτησε βοήθεια. Βγάζεις τον εαυτό σου από τη δύσκολη θέση με μία λέξη. ΥΠΟΜΟΝΗ. Η πιο εύκολη λύση για σένα.

Αν κάποια μέρα βρεθείς μόνος στην μέση του ωκεανού και περάσει ένα καράβι και αντί να σου πετάξει το σωσίβιο σου πει: «Κάνε υπομονή. Έρχεται και άλλο καράβι από πίσω», ενώ εσύ έχεις κουραστεί να κολυμπάς και μόλις που αναπνέεις, τι θα καταλάβεις; Ότι η λέξη υπομονή είναι υποκρισία. Είναι αδιαφορία. Είναι η δική σου υποκρισία και αδιαφορία στην ανάγκη του άλλου.

Έφυγες από το ραντεβού με τον φίλο σου ή έκλεισες το τηλέφωνο έχοντας την εντύπωση ότι έχεις κάνει το καθήκον σου σαν άνθρωπος.
Όπως λέει και το τραγούδι. Κάντε υπομονή και ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός. Δεν θα γίνει πιο γαλανός αν τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια δεν σταματήσουν να βγάζουν καυσαέριο και καπνό. Όση υπομονή και να κάνεις.

Τώρα που είδες ότι η συμβουλή σου δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία απλή λέξη, πως νιώθεις; Νιώθεις καλά; Απάντησε μου, όμως, σε παρακαλώ γρήγορα. Η υπομονή μου έχει εξαντληθεί!