Flamengo Photos: Ο χορός του πάθους μέσα από τον φακό του Thierry Watrinet

Flamengo Photos: Ο χορός του πάθους μέσα από τον φακό του Thierry Watrinet

Flamenco Photos|
O χορός του πάθους μέσα από το φωτογραφικό φακό του Thierry Watrinet

Thierry Watrinet

Έκθεση Φωτογραφίας

«Flamenco Photos»

Εγκαίνια: Σάββατο 9 Φεβρουαρίου

 

Διάρκεια: 9 Φεβρουαρίου μέχρι 17 Φεβρουαρίου 2019

To ΣΠΙΤΙ Art Bar φιλοξενεί στον εκθεσιακό του χώρο από τις 9-16 Φεβρουρίου, τον Γάλλο φωτογράφο καλλιτεχνών Thierry Watrinet, που κατάφερε να μετατρέψει την αγάπη του για τις τέχνες, τη ζωή όπως και το flamenco μέσα από τον φωτογραφικό του φακό σε εικόνα.

Όπως σημειώνει η Κατιάννα Μουκαζή, επίσημο μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της Unesco για την έκθεση:

Ο χορός μπορεί να αποκαλύψει όλα τα μυστικά που κρύβει η μουσική", όπως είπε κάποτε ο Γάλλος ποιητής Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ!

Πώς θα μπορούσαμε να συσχετίσουμε την τέχνη του Φλαμένκο με αυτήν την άποψη; Φλαμένκο λοιπόν σημαίνει τραγούδι (cante), χορός (baile) και κιθάρα (toque). Στο Φλαμένκο αντανακλώνται αποχρώσεις ρυθμικές με αρμονία και μελωδία, βήματα παθιασμένα, μαγικά, έντονα που ακολουθούν πιστά την πορεία της μουσικής και της κιθάρας. Τα δύο τελευταία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του χορού. Πρόκειται για το θαύμα της ένωσης πολιτισμών που μέσα από τις διαφορετικές μουσικές κουλτούρες αναδύθηκε μια μαγεία!

Κουλτούρα ιβηρική, ανδαλουσιάνικη, αραβική, εβραϊκή, μαροκινή, ινδική, ελληνική, βυζαντινή, τσιγγάνικη! Οι ρίζες του Φλαμένκο συναντώνται σε ένα συνονθύλευμα πολιτισμών! Ιδιαίτερη υπήρξε η συμβολή των Αθίγγανων στην εξελικτική του πορεία! Δεν μπορούμε βέβαια να μη σταθούμε στην πιο αυθεντική μορφή του φλαμένκο που δεν είναι άλλη από τη φωνή! Μια φωνή γυμνή που δε χρειάζεται τη συνοδεία οργάνων παρά μόνο μια φωνή για να ξεκινήσουν τα βήματα! Ένας χορός με εκρηκτικό ταπεραμέντο που αντανακλά την ισπανική περηφάνεια!

Μια μορφή τέχνης που μπορεί να εκφράσει αυτήν την τέχνη του χορού είναι αδιαμφισβήτητα η φωτογραφία.

Ο χορός αποκαλύπτει μια σίγουρη αλήθεια. Το σώμα που χορεύει δε μπορεί παρά να εκδηλώσει την παρούσα συναισθηματική κατάσταση.  Οι φωτογραφίες χορευτών-μουσικών φλαμένκο αντικατοπτρίζουν την εσωτερική δύναμη και το πάθος, τα βιώματα και τη στάση ζωής! Ο χορός μας ανοίγει το δρόμο προς την εξέλιξη, διεισδύει στο εσωτερικό του ανθρώπου  μέσω της παρατήρησης και της ακοής. Η φωτογραφία ζει και αναπνέει στον κόσμο δύο διαστάσεων . Μια φωτογραφία  που αναπαριστά το χορό προσβλέπει στην αιχμαλωσία της κίνησης, στο πάγωμα του χρόνου.

Οι φωτογράφοι έχουν το προνόμιο να επικοινωνούν πάντα  την κίνηση. Η αιχμαλωσία της κίνησης μόνη της δεν είναι αρκετή αλλά χρειάζεται επίσης η δημιουργία μιας αυταπάτης, μιας ψευδαίσθησης. Είτε παρατηρούμε ένα χορευτή να εκτελεί μια κίνηση γεμάτη ζωντάνια είτε παραμένει ακίνητος, ένας φωτογράφος οφείλει και στις δύο περιπτώσεις να τραβήξει μια φωτογραφία που να πείθει.

Για αυτήν τη μοναδική τέχνη λοιπόν μας προϊδεάζει ο Γάλλος φωτογράφος Thierry Watrinet προσφεύγοντας σε παιχνίδια φωτός και αυταπάτης με τις δικές του μοναδικές τεχνικές. Καταφέρνει να ενώσει τη Γαλλική του κουλτούρα με τον ισπανικό χορό Φλαμένκο, σε ένα πλαίσιο άκρως «ελληνικό» μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας . Παρατηρούμε την πολυπολιτισμική ματιά του Γάλλου φωτογράφου σε ένα τοπίο ελληνικό που σφύζει από πολιτισμό! Ελληνικό, Γαλλικό, Ισπανικό..

             Cuando bailas puedes disfrutar el lujo de ser tú mismo. (Paulo Coelho)

 

H ιστορία για το πώς ξεκίνησε το ταξίδι του Thierry Watrinet στη φωτογραφία αλλά πολύ περισσότερο, πως εμπνεύστηκε μέσα από την κουλτούρα του Flamenco, θα ξεδιπλωθεί εκείνες τις μέρες, μέσα από την πρώτη προσωπική του Έκθεση στην Ελλάδα.

Εγκαίνια Έκθεσης : Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 20:00 Διάρκεια Έκθεσης 9-17 Φεβρουαρίου

ΣΠΙΤΙ  Art Bar: Ευπατριδών 7, Γκάζι (Πρόσβαση: Μετρό Κεραμεικός)

Τηλ. Επικοινωνίας: 21 1401 4975

 

Μέγας Χορηγός Επικοινωνίας: Pause Artmag

Χορηγοί επικοινωνίας: Maxmag,Culture Now , Lavart, Debop, Museek art

Facebook event: https://www.facebook.com/events/2201616993420420/

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!!!

Επικοινωνία- concept-οργάνωση: Κάλλια Βαβουλιώτη (kvavoul@gmail.com)

Tηλ. Επικοινωνίας: 6947600424