Η συνταγή της ημέρας: Μελωμένο κότσι στη γάστρα

Η συνταγή της ημέρας: Μελωμένο κότσι στη γάστρα

«Μελωμένο κότσι» στη γάστρα η πρόταση του ewoman για σήμερα!

Το  φαγητό της υπομονής!

Η διαδικασία προετοιμασίας του πρέπει να ξεκινήσει από το προηγούμενο βράδυ, αλλά μην πτοείστε! Θα σας αποζημιώσει το αποτέλεσμα…

Το κότσι δε συστήνεται για ανυπόμονες και βιαστικές νοικοκυρές!

Για να σου πετύχει πρέπει να έχεις υπομονή!

Να το αλμυρίσεις, να το ξαλμυρίσεις, μετά να το καλοπιάσεις με μέλια και χυμούς, να το τυλίξεις, να το ξετυλίξεις, να δείξεις υπομονή στο ψήσιμό του, «για να σου κάνει τη χάρη» να ξετρελάνει με τη γεύση και τ’ άρωμά του όποιον έχει τη τύχη να το γευτεί!

 

Υλικά:

1-2 κότσια περίπου 1300 γρ το ένα

3-4 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι

2 σκελίδες σκόρδο

1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος)

2 καρότα κομμένα στα 4

3-4 μέτριες πατάτες

ο χυμός από 1 πορτοκάλι κι από 1 λεμόνι

4 κ.σ. χοντρό αλάτι

2 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. μουστάρδα

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι + λίγους κόκκους ολόκληρους

1 κουτάκι μπύρα μαύρη

λαδόκολλα

 

Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα κότσια σε λεκάνη με νερό και το χοντρό αλάτι.

Την επόμενη ξεπλένουμε τα κότσια και με μυτερό μαχαίρι τα τρυπάμε σε αρκετά σημεία και μπήγουμε μέσα κομματάκια σκόρδου αφού τα έχουμε βουτήξει σε αλατοπίπερο.. Χτυπάμε στο μπλέντερ το μέλι, το χυμό από το πορτοκάλι & το λεμόνι, το σκόρδο, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο για να γίνει πηχτό μείγμα.

kot1-ewoman
Βάζουμε στη γάστρα τα καρότα κομμένα, 1-2 κλαδάκια δεντρολίβανο, τοποθετούμε πάνω τους τα κότσια και αλείφουμε με το μείγμα.

kot2-ewomanΑλατοπιπερώνουμε καλά, τοποθετούμε πάνω στα κότσια 2 κλαδάκια δεντρολίβανο και κόβουμε ολόγυρα τα πράσα και τις πατάτες, ρίχνουμε τη μπύρα και σκεπάζουμε καλά, τα κότσια με λαδόκολλα.

ko3-ewoman

ko4-ewoman

ko5-ewoman

Ψήνουμε με κλειστό καπάκι γάστρας στους 170 oC για 2 ώρες περίπου.

Στο τέλος του ψησίματος ανοίγουμε την λαδόκολλα με προσοχή και ψήνουμε λίγο ακόμη μέχρι να ροδίσουν αλλά όχι να στεγνώσουν.

Μπορούμε να αλείψουμε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο επιπλέον.

ko6-ewoman
Πριν το σερβίρουμε το αφήνουμε να σταθεί περίπου 20 λεπτά για να κρατήσει τους ζωμούς του.

Σερβίρουμε με τα λαχανικά του για γαρνιτούρα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

ko7-ewoman