Η συνταγή της ημέρας: Μοσχαρίσιο συκωτι ριγανάτο

Η συνταγή της ημέρας: Μοσχαρίσιο συκωτι ριγανάτο

Όταν ήμουν έγκυος στο μεγάλο μου γιο η πτώση του αιματοκρίτη μου χτύπησε «κόκκινο»...
Θυμάμαι τις προσπάθειες του αγαπημένου μου γιατρού και τις μηχανορραφίες που σκαρφίζονταν μαζί με την (εκπληκτική όντως) μαγείρισσα της κλινικής για να με πείσουν να φάω συκωτάκι...που σαφώς βοηθάει σε προβλήματα χαμηλού αιματοκρίτη...

Η καημένη η κυρά Θοδώρα έφτιαχνε ειδικό μενού για μένα, με τις εντολές του γιατρού που δεν ήξερε με «τι πεισματάρα γυναίκα» είχε μπλέξει! κι ήλπιζε πως κάποια στιγμή θα μεταπειστώ…

Βρε! τι όμορφα στόλιζε το πιάτο μου… με τι πολύχρωμες σαλάτες το συνόδευε… εγώ εκεί! πείσμα γαϊδουρινό μη πω μουλαρίσιο…

Μόνο που δεν έκλαιγε η καημενούλα όταν ερχόταν να πάρει το δίσκο κι έβλεπε άθικτο το συκώτι φαρδύ-πλατύ στο πιάτο.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα δε τρώω συκώτι (ένα θεματάκι με τα εντόσθια, το έχω!)…αλλά έμαθα τα παιδιά μου να τρώνε!

Το συκώτι θέλει τέχνη για να το πετύχεις μαλακό, ζουμερό και καλοψημένο!

Εγώ συνηθίζω να το φτιάχνω στο φούρνο σε γάστρα.

Το πρώτο «μυστικό» είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκο! Άλλο ένα «μυστικό» είναι το μαρινάρισμα σε γάλα…

Το γάλα το απαλλάσσει από τη βαριά μυρωδιά, χαλαρώνει τους ιστούς του και συντελεί στο να δημιουργηθεί μια εξαιρετική απαλή υφή που δίνει μια αίσθηση «μους» στο εσωτερικό του!

Συκωτάκι ριγανάτο, λοιπόν για τ’ αγόρια μου!

Υλικά:
1 κιλό μοσχαρίσιο συκώτι (όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο!)
1/2 λιτ. γάλα
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. μουστάρδα
1/2 φλ. κρασί λευκό
1 λεμόνι (ο χυμός του)
αλάτι- πιπέρι- ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά το συκώτι και μετά το αφήνουμε μέσα στο γάλα για μισή ώρα περίπου.

s1-ewoman

Χωρίς να ξεπλύνουμε το γάλα, το βάζουμε στη γάστρα το αλείφουμε με τη μουστάρδα, το περιχύνουμε με το λάδι, το χυμό λεμονιού, το κρασί και αλατοπιπερώνουμε!

S3-ewoman

Προσθέτουμε και ρίγανη και ψήνουμε με κλειστή γάστρα σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου, ή μέχρι να ψηθεί καλά κι απ' τις δυο πλευρές...

s5-ewoman

Για να μείνει μαλακό και ζουμερό, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι στο ζωμό του!

Σερβίρουμε με λίγο απ΄ το ζωμό του, λεμόνι και ρίγανη!
Το συκώτι «αγαπάει» πολύ το ρύζι και τον πουρέ πατάτας...

s6-ewoman

 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!