Η συνταγή της ημέρας: Γιουβέτσι στον νταβά!

Η συνταγή της ημέρας: Γιουβέτσι στον νταβά!

Γιουβέτσι μοσχαράκι στο νταβά!
Ένα παραδοσιακά κυριακάτικο φαγητό που κάθε ελληνική οικογένεια που σέβεται τον εαυτό της έχει τη δική της συνταγή με τα μυστικά που περνούν από μάνα σε κόρη, κι από πεθερά σε νύφη! Βέβαια μπορείτε να το φάτε οποιαδήποτε μέρα το λιγουρευτείτε. Σήμερα σα να λέμε!

Δεν υπάρχει ωραιότερη μπουκιά από ένα χυλωμένο κριθαράκι που να «στέκει» τόσο ώστε να νιώθεις το κάθε σπυρί στο στόμα σου, μέσα σε μια πηχτή σάλτσα ντομάτας και κρέατος.
Το σωστό γιουβέτσι έλεγε η γιαγιά μου (και πάντα το τηρούσε), ετοιμάζεται ΠΑΝΤΑ τελευταία στιγμή και μπαίνει στο φούρνο μισή ώρα πριν φαγωθεί...
Το κρέας βέβαια μπορεί να έχει γίνει απ’ τη προηγούμενη και να ζεσταθεί λίγο πριν μπει στο ζεστό γιουβέτσι.

Στα χρόνια που το μαγείρευε η γιαγιά τις Κυριακές το έψηνε στον ξυλόφουρνο της αυλής...κι αυτό του έδινε περίσσεια νοστιμιά!
Πολύ βασικό ρόλο επίσης, παίζει το σκεύος στο οποίο μέσα θα ψηθεί! Ένας καλά «ψημένος» νταβάς είναι το ιδανικό σκεύος που μάλιστα, το μυστικό είναι να τον έχουμε προθερμάνει λίγο, πριν μεταφέρουμε το κρέας από την κατσαρόλα ώστε να μη πέσει η θερμοκρασία του.
Άλλο ένα μυστικό είναι το μεράκι της νοικοκυράς που θα το μαγειρέψει και τα αρώματα που θα εμπλουτίσει τη γεύση του.
Τα αρώματα του μπαχαριού και της κανέλλας είναι αυτά, που έχουν κάνει αξέχαστο το γιουβέτσι της γιαγιάς μου!
Ελπίζω όταν το δοκιμάσετε να νιώσετε κι εσείς, μέσα στη κάθε μπουκιά την αίσθηση της Κυριακής μεσημέρι με τους δικούς σας ανθρώπους...

Υλικά:
1200 γρ μοσχάρι σπάλα ή χτένι σε μερίδες
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
2 φλ. τριμμένη ντομάτα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
λίγο μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλλα
Τυρί για τρίψιμο (κεφαλοτύρι, παρμεζάνα)

Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας απ' όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει καστανό χρώμα, αφού το έχουμε πασπαλίσει με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

giou1-ewoman

Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας συχνά.

giou2-ewoman

Ανακατεύουμε την ντομάτα με 1 ½ φλ. νερό και ρίχνουμε τη σάλτσα γύρω από το κρέας μέσα στο πήλινο σκεύος (νταβά) που το έχουμε μεταφέρει.

giou3-ewoman

Προσθέτουμε και λίγους κόκκους μπαχάρι. Το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (160 ο C) περίπου 2 ώρες. Στο μεταξύ καβουρδίζουμε το κριθαράκι με 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σ' ένα τηγάνι, ανακατεύοντάς το για να μείνει σπυρωτό και να μη λαπαδιάσει.

giou4-ewoman

giou5-ewoman

Βγάζουμε το νταβά από το φούρνο, και ρίχνουμε το κριθαράκι, και μιάμιση κουταλιά της σούπας αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα να μοιρασθεί το κριθαράκι παντού. Ελέγχουμε το υγρό που πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Για κάθε 1 κιλό κρέατος υπολογίστε 250-300γρ. κριθαράκι, (δηλαδή αναλογία 1:4 ως 1:3). Για κάθε 100 γραμμάρια κριθαράκι υπολογίστε 300ml βραστό νερό (δηλαδή αναλογία 1:3).

giou6-ewoman
Αλλιώς προσθέτουμε καυτό νερό. Ξαναβάζουμε το νταβά στο φούρνο ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 180ο C. Αφήνουμε να μαγειρευτεί γύρω στα 20 –30 λεπτά. Το κριθαράκι δεν πρέπει να είναι λιωμένο ούτε να έχει πιει όλα τα υγρά. Αν δούμε ότι στεγνώνει, προσθέτουμε λίγο νερό. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.

giou7-ewoman

Tips:

Για πιο εκλεπτυσμένη και ιδιαίτερη γεύση, τσιγαρίζω το κριθαράκι με λίγες σταγόνες culinesse αντί για ελαιόλαδο.

Μπορείτε ν’ αποφύγετε το μπαχάρι και την κανέλλα, και να προσθέσετε έναν κύβο λαχανικών!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!

giou10-ewoman