Λάχανο με κρέας! Ένα μακεδονίτικο φαγητό με πικάντικη γεύση ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Εύκολο στην παρασκευή του δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες. Αρκούν το σωστό κομμάτι κρέας, λάχανο φρέσκο, και μια μεγάλη κατσαρόλα.
Υλικά:
1 κιλό μοσχάρι σπάλα ή ελιά σε κομμάτια
1 μέτριο λάχανο άσπρο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 πιπεριά φλωρίνης
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1/2 φλιτζάνι έτοιμη σάλτσα
3 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
λίγο μπούκοβο καυτερό ή 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα
αλάτι, πιπέρι
κόκκινο πιπέρι γλυκό
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος απ' όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Όταν πάρει χρώμα το κρέας, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου. Αφού σοταριστούν σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τη σάλτσα, τη πιπεριά φλωρίνης το μπούκοβο, τα πιπέρια και ζεστό νερό που να καλύπτει το κρέας και βράζουμε με κλειστό καπάκι, ώσπου να μαλακώσει το κρέας ικανοποιητικά.
Προσθέτουμε αλάτι και νερό ίσα που να καλύπτει το κρέας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το λάχανο τεμαχισμένο και αλατίζουμε.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και το λάχανο.
Tips:
Μπορείτε αντί για μοσχάρι να μαγειρέψετε το λάχανο με χοιρινό.
Επίσης μπορείτε να προσθέσετε λίγο ρύζι προς το τέλος (περίπου ένα φλιτζανάκι του καφέ) αλλά σ’ αυτή την περίπτωση προσθέστε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!