Η συνταγή της ημέρας: Λάχανο με κρέας

Η συνταγή της ημέρας: Λάχανο με κρέας

Λάχανο με κρέας! Ένα μακεδονίτικο φαγητό με πικάντικη γεύση ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Εύκολο στην παρασκευή του δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες. Αρκούν το σωστό κομμάτι κρέας, λάχανο φρέσκο, και μια μεγάλη κατσαρόλα.  

Υλικά:
1 κιλό μοσχάρι σπάλα ή ελιά σε κομμάτια
1 μέτριο λάχανο άσπρο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 πιπεριά φλωρίνης 
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1/2 φλιτζάνι έτοιμη σάλτσα
3 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
λίγο μπούκοβο καυτερό ή 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα
αλάτι, πιπέρι
κόκκινο πιπέρι γλυκό

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος απ' όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσουν καλά. 

laxano1-ewoman

Όταν πάρει χρώμα το κρέας, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου. Αφού σοταριστούν σβήνουμε με το κρασί. 

laxano2-ewoman

Αφήνουμε να εξατμιστεί για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τη σάλτσα, τη πιπεριά φλωρίνης το μπούκοβο, τα πιπέρια και ζεστό νερό που να καλύπτει το κρέας και βράζουμε με κλειστό καπάκι, ώσπου να μαλακώσει το κρέας ικανοποιητικά.

laxano3-ewoman

Προσθέτουμε αλάτι και νερό ίσα που να καλύπτει το κρέας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το λάχανο τεμαχισμένο και αλατίζουμε. 

laxano5-ewoman

laxano6-ewoman

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και το λάχανο.

laxano7-ewoman

Tips:
Μπορείτε αντί για μοσχάρι να μαγειρέψετε το λάχανο με χοιρινό.
Επίσης μπορείτε να προσθέσετε λίγο ρύζι προς το τέλος (περίπου ένα φλιτζανάκι του καφέ) αλλά σ’ αυτή την περίπτωση προσθέστε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!