Η συνταγή της ημέρας: Τσιπούρες με δεντρολίβανο στο φούρνο

Η συνταγή της ημέρας: Τσιπούρες με δεντρολίβανο στο φούρνο

Τσιπούρες με δεντρολίβανο στο φούρνο η σημερινή πρόταση του ewoman. 

Ένα φαγητό πολύ υγιεινό, (που συναγωνίζεται σε γεύση τις τσιπούρες στα κάρβουνα!) με λιγοστές θερμίδες αλλά πολλά θρεπτικά και ωφέλιμα συστατικά καθώς οι τσιπούρες όπως και τα περισσότερα ψάρια αποτελούν τις κύριες πηγές πρόσληψης ω-3.

Κάποιοι λένε πως μαμαδίστικο φαγητό και χαμηλές θερμίδες «δε πάνε μαζί» και ίσως και να συμφωνώ εν μέρει, σίγουρα όμως η σωστή διατροφή προϋποθέτει σπιτικό φαγάκι και το φαγητό που σας προτείνω σήμερα μπορεί να περηφανευτεί για τη νοστιμιά και τις λιγοστές θερμίδες του! 

Υλικά:
4 τσιπούρες (ή ότι άλλο έπιασε ο ψαράς!) 
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 πράσο
3-4 κ .σ ελαιόλαδο 
3-4 κλωναράκια δεντρολίβανο ή φρέσκο θυμάρι
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
2-3 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι, θυμάρι (αποξηραμένο)

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Κόβουμε τα κρεμμύδια και το πράσο σε ροδέλες τα αλατοπιπερώνουμε, τα ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 3 κ.σ από το κρασί και βάζουμε το ταψί στο φούρνο μέχρι να ετοιμάσουμε τα ψάρια (15' περίπου). Κόβουμε 2 λεμόνια σε λεπτές φέτες. Αφού έχουμε καθαρίσει και πλύνει καλά τα ψάρια, χαράζουμε 2-3 χαρακιές μ' ένα μαχαίρι και στις 2 πλευρές του ψαριού και μπήγουμε από 1/2 φέτα λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε καλά, μέσα έξω τα ψάρια και γεμίζουμε τη κοιλιά τους με φέτες λεμόνι, θυμάρι κι από ένα κλαράκι δεντρολίβανο. 

tsipouress1-ewoman

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρασί και το χυμό ενός λεμονιού.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή με καπάκι αν πρόκειται για γάστρα και ψήνουμε σκεπασμένο για 25 λεπτά. Το ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά για να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστά με μπόλικο λεμόνι και συνοδεύονται τέλεια με μια πράσινη σαλάτα!

tsipouress2-ewoman

Φυσικά και δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό για τις τσιπούρες από το τσιπουράκι και...
Στην Υγειά μας! !

tsipouress3-ewoman

Εννοείται πως μπορείτε να αντικαταστήσετε τις τσιπούρες με λαβράκια ή άλλα μεγάλα ψάρια της αρεσκείας σας!