Η συνταγή της ημέρας: Φασόλια γίγαντες με λουκάνικο στο φούρνο!

Η συνταγή της ημέρας: Φασόλια γίγαντες με λουκάνικο στο φούρνο!

Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά νόμισαν πως τα φασόλια μεγαλώνουν και γίνονται γίγαντες (!) κι έκλαιγαν όταν μαγείρευα την παραδοσιακή φασολάδα γιατί δεν τ' άφηνα να μεγαλώσουν...( η κακιά μάγισσα φασολοπαιδοκτόνα! Ωωω Μοντιέ!)

Αφού καταφέραμε και βάλαμε τα πράγματα στη θέση τους, με την πάροδο των ετών, οι γίγαντες είναι ένα χειμωνιάτικο φαγητό που πολύ μας αρέσει οικογενειακώς και ειδικά σε καιρό νηστείας! Ωραιότατος μεζές, επίσης για τσίπουρο ή ούζο.

Σήμερα όμως θα τους φτιάξω με τα λουκάνικα (ψημένα στα κάρβουνα) που έμειναν από το χτεσινό μπάρμπεκιου!

Γίγαντες με λουκάνικο χωριάτικο στο φούρνο λοιπόν, μια πεντανόστιμη

συνταγή που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας.

 

Υλικά :

500 γρ. φασόλια γίγαντες

500 γρ. χωριάτικα λουκάνικα

1 κρεμμύδι ξερό

2 σκελίδες σκόρδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 πράσο

3 καρότα

1 πιπεριά Φλωρίνης

2 κ.σ. σέλινο

2 κ.σ. άνηθο

1 φλ. τσ σάλτσα ντομάτας

2 ποτήρια νερό

5-6 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι και κόκκινο πιπέρι
 

Εκτέλεση:

Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τους γίγαντες στο νερό. Την επόμενη μέρα τους βράζουμε για περίπου 1 ώρα και προς το τέλος ρίχνουμε και τα καρότα. Αφού έχουν μαλακώσει τα σουρώνουμε κόβουμε και τα καρότα και τα τοποθετούμε σε γάστρα.

gigantes1-ewoman

Σ' ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο, τη πιπεριά και το σκόρδο. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και αφού πάρουν μια βράση προσθέτουμε λίγο νερό κι αλατοπιπερώνουμε.

Αφού πάρει μία βράση συμπληρώνουμε άνηθο και σέλινο και το αφήνουμε 5 ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στη γάστρα.

gigantes2-ewoman

Κόβουμε το λουκάνικο σε κομμάτια και το τηγανίζουμε ελαφρώς σε λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα λουκάνικα στη γάστρα κι ανακατεύουμε να ενωθούν με τους γίγαντες.

gigantes3-ewoman

gigantes4-ewoman

Ψήνουμε στους 190ο C με κλειστό το καπάκι της γάστρας, για δύο ώρες περίπου ελέγχοντας μήπως χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμη.

Μυστικό: Μια πιο υγιεινή και πολύ νόστιμη εκδοχή είναι να ψήσουμε τα λουκάνικα στο φούρνο ή ακόμη καλύτερα στα κάρβουνα!

gigantes6-ewoman

Ένα τσιπουράκι στο τραπέζι και... καλή όρεξη!