Ο γύρος του κόσμου με έναν κόκκο καφέ!

Πάμε να κάνουμε τον γύρο του κόσμου, με έναν κόκκο καφέ!

Τι λέτε, πάμε ένα ταξιδάκι διαφορετικό;

Πάμε να κάνουμε τον γύρο του κόσμου, με έναν κόκκο καφέ!

Ανήκεις στην κατηγορία αυτών, που το μάτι δεν ανοίγει εάν δεν πιεις καφέ;

Μην ανησυχείς, συμβαίνει σε εσένα και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Από τον 10ο αιώνα ο καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας

Για τους λάτρεις του αποτελεί, μια προσιτή πολυτέλεια. Μιλάμε για έναν συνδυασμό χημείας και ιεροτελεστίας!

Πάμε λίγο στην ιστορία…

Από τύχη ανακαλύφθηκε η διεγερτική του δράση στον άνθρωπο. Σύμφωνα με την παράδοση το καφεόδεντρο, ανακαλύφθηκε στην Αβησσυνία, την σύγχρονη Αιθιοπία δηλαδή στα τέλη του 9ου αιώνα!

Εκεί ένας βοσκός, παρατήρησε πως τα πρόβατά του ήταν εξαιρετικά ζωηρά τρώγοντας από τους καρπούς ενός άγνωστου φυτού. Αποφάσισε να δοκιμάσει ο ίδιος, ανακαλύπτοντας τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Από την Αιθιοπία ο καφές, ταξίδεψε στην Αραβία. Από τα προσκυνήματα στη Μέκκα ο καφές γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Αραβική χερσόνησο και το λιμάνι της Μόκκα, έγινε το παγκόσμιο κέντρο εμπορίου μέχρι το 1720.

Το λιμάνι ήταν η αιτία για να παρθεί το όνομα ενός απίστευτα ακριβού ροφήματος διαθέσιμο μόνο για πλούσιους!

Τον 16ο αιώνα με την επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο καφές εξαπλώθηκε στην Μικρά Ασία, την Συρία, την Αίγυπτο και φυσικά την Ευρώπη!

Άραβες έμποροι διακινούν το νέο αφέψημα και καθώς οι Μουσουλμάνοι απαγορεύεται να καταναλώνουν κρασί, ο καφές έγινε το κρασί του Ισλάμ!

Ο πρώτος καφές στην Ευρώπη πουλήθηκε στα φαρμακεία, ως φάρμακο. Το 1652 ανοίγει το πρώτο καφενείο στην Δυτική Ευρώπη από έναν Αρμένιο ονόματι Πασκουά Ροζέ στο Λονδίνο. Το 1702 από το καφενείο περνάμε στα Παρισινά καφέ, όπου εκεί συχνάζουν αστοί, όμορφες γυναίκες, συγγραφείς και διανοητές της εποχής!

Λέγεται πως ο Βολταίρος ήταν θαμώνας ενός τέτοιου καφέ και έπινε μάλιστα πάνω από 20 ημερησίως!

Στα τέλη του 17ου αιώνα, Ολλανδοί κατάφεραν να διασπάσουν το Αραβικό μονοπώλιο και άρχισαν και αυτοί να εισάγουν το νέο αυτό ρόφημα.

Το 1723 Γάλλος αξιωματικός του Ναυτικού, κλέβει δενδρύλλια καφέ και τα μεταφέρει στο νησί της Καραϊβικής, έτσι ο καφές περνάει στην Αμερικανική Ήπειρο!

Το 1727 λέγεται πως μετέφεραν μερικούς βλαστούς καφέ στην Βραζιλία και αυτό αποτέλεσε την αρχή για την μεγαλύτερη φυτεία καφέ σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στον κόσμο!

Η θρεπτική αξία του καφέ είναι μεγάλη. Δίχως την προσθήκη ζάχαρης η γάλακτος, ο καφές δεν έχει λιπαρά, ούτε θερμίδες! Για κάθε κουταλάκι που θα βάλουμε στον καφέ μας υπολογίστε 20 θερμίδες άρα εσείς οι γλυκατζήδες του καφέ προσοχή!

Αντιοξειδωτικές, πολύτιμες ουσίες που βοηθούν την αντικαρκινική δράση είναι μέσα στα καλά που μας προσφέρει.

Ο βιολογικός καφές, είναι μια νέα μορφή, που παράγεται χωρίς την βοήθεια τεχνητών χημικών ουσιών, όπως φυτοφάρμακα. Η δημοτικότητα του βιολογικού καφέ μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, αφού είναι σαφώς πιο υγιεινός.

Για πάμε λίγο και στις παρενέργειες του…

Είπαμε πως κάνει καλό, αλλά η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, έχει βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό μας.

Παν μέτρον άριστον που έλεγαν και οι πρόγονοί μας.

Έτσι απόλαυσε το καθημερινό σου καφεδάκι, μέχρι 4 φλυτζάνια ημερησίως άφοβα.

Μάθε επίσης πως ο περίφημος εσπρέσο περιέχει την λιγότερη καφεΐνη από όλους τους καφέδες, ενώ ο καφές φίλτρου, ο Γαλλικός πιο απλά, την περισσότερη!

Καλή απόλαυση!