Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο γιουβέτσι στον νταβά

Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο γιουβέτσι στο νταβά

Κοτόπουλο γιουβέτσι στον νταβά η πρόταση του ewoman για σήμερα. 

Ο νταβάς είναι η πήλινη γάστρα και το γιουβέτσι είναι πιο καλομαγειρεμένο και πολύ πιο νόστιμο αν σιγοψηθεί εκεί.
Ένα, κατά βάση, κυριακάτικο φαγητό πολύ νόστιμο, που αφήνει όλη την οικογένεια ικανοποιημένη! Και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω που το γιουβέτσι δε το μαγειρεύω μόνο Κυριακές! 
Με γεύση μελωμένη, φαγητό που μυρίζει νοσταλγία έτσι κι αλλιώς και θυμίζει τα οικογενειακά τραπεζώματα στο σπίτι της γιαγιάς!

Υλικά:
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή 4 μεγάλα μπούτια 
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. culinesse για extra γεύση
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ 
1 φλιτζ. σάλτσα ντομάτας ή 4-5 ώριμες ντομάτες
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1-2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι 
1 κύβο λαχανικών
3-4 κόκκους μπαχάρι 
1 δαφνόφυλλο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γραμ. κριθαράκι μέτριο
αλάτι
πιπέρι
κεφαλοτύρι ή για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το στεγνώνουμε. Το αλείφουμε με culinesse και το μπαχαρώνουμε με το κόκκινο πιπέρι.

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το culinnesse και ροδίζουμε τις μερίδες κοτόπουλο απ' όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο και σοτάρουμε 3-4′.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1-2′. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τον κύβο λαχανικών και 1 λίτρο ζεστό νερό. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά. 

giouvetsi-ewoman

Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και το σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει. (περίπου 1 ώρα) Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε. Στο μεταξύ καβουρντίζουμε το κριθαράκι στο τηγάνι με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο για να μείνει σπυρωτό. Το αδειάζουμε στη πήλινη γάστρα αν έχουμε ή αλλιώς σε ταψί. Από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο και περιχύνουμε με την σάλτσα το φαγητό. Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό για δύο δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις στους 170ºC στις αντιστάσεις για 35- 40′.

giouvetsi_kot-ewoman

Προς το τέλος του ψησίματος, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και αφήνουμε το γιουβέτσι για 10′ στο φούρνο.

giouv-ewoman

Σημ: Μπορείτε να το φτιάξετε και στην κατσαρόλα αλλά τότε δεν θα είναι γιουβέτσι, αλλά κριθαράκι με κοτόπουλο!

Tips:
Το σιγανό ψήσιμο είναι ένα μυστικό επιτυχίας για το γιουβέτσι σας.
Το γιουβέτσι για είναι σπυρωτό και συγχρόνως μελωμένο δε χρειάζεται να μαλακώσει τελείως στο φούρνο το κριθαράκι. Το αφήνετε να σταθεί εκτός φούρνου κι αυτό συνεχίζει και ψήνεται, ρουφάει, μαλακώνει και γίνεται πραγματικά πεντανόστιμο!!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!