Μην κρατήσεις τίποτα καβάτζα

Μην κρατήσεις τίποτα καβάτζα(πηγή pixabay)

Το έχει πει το άσμα, το έχεις χορέψει αμέτρητες φορές μεθυσμένη σε κάποιο γνωστό μπαράκι – στέκι σου. Το έχεις ζήσει, το έχεις βιώσει, πιθανότατα να έχεις δει το έργο και από τους δύο ρόλους βρε παιδί μου. Πάμε όμως λίγο να δούμε τι είναι πραγματικά αυτό που ονομάζουμε καβάτζα και πώς μπορεί αυτός ο ρόλος να εμφανιστεί και να επηρεάσει την ζωή σου. 

Αρχικά, θα ήταν καλό να αναφέρω πως καλά τα έλεγε ο Στάθης Ξένος στην κυκλοφορία του τραγουδιού, όμως το να μην κρατήσει κανείς καβάτζα την σημερινή εποχή είναι σχεδόν ουτοπικό. Συνεπώς και αφού αποδεχόμαστε πως ο όρος υπάρχει και πλανιέται καθημερινά στις ζωές μας, πάμε λίγο να τον αναλύσουμε. 

Υπάρχει αρχικά, η καβάτζα συναισθημάτων. Εκείνη η άυλη, απρόσωπη καβάτζα που κρατάει κανείς σκέψεις και φόβους, πάθη και παρελθόν κρυφά, τρομοκρατημένος από τις συνέπειες του να ανοιχτεί σε ένα άλλο άτομο. Οι αγαπημένοι σύντροφοι – στρείδια που μας βγάζουν την ψυχή για να ανοιχτούν και να κερδίσουμε μια θέση στην εμπιστοσύνη και την καρδιά τους (γι αυτό και τους αγαπάμε λίγο παραπάνω sorry guys!) Το να κρατάς τα συναισθήματα σου καβάτζα αρχικά είναι οκ, εντελώς αποδεκτό και υγιές. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω πως στην περίπτωση που στρώσεις εξ αρχής την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό σου σαν χαλάκι της εξώπορτας σε κάποιον που δεν γνωρίζεις ακόμα πέρα από λίγους μήνες καλού σεξ, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα σκουπίσει τα ποδαράκια του, θα σβήσει το τσιγάρο του πάνω σου και θα την κάνει. Πράγμα το οποίο θα έκανες αντίστοιχα κι εσύ σε παρόμοια περίπτωση, συνεπώς μην εντυπωσιάζεσαι. Πάντα μα πάντα μα πάντα θα το φωνάζω, να κρατάς κάτι και για εσένα.

Δεν είναι απαραίτητο να παραδόσεις εξ αρχής τα κάστρα σου εάν ο άλλος δεν το κερδίσει, ούτε να αδειάσεις την συναισθηματική σου καβάτζα, γιατί καλώς ή κακώς τα έχουμε ξαναπεί. Δεν ζούμε σε παραμύθι και εσύ δεν είσαι η πριγκίπισσα, ούτε καν η πρωταγωνίστρια από τις 50 αποχρώσεις του Γκρι (έτσι για να σε πάω και σε κάτι πιο σύγχρονο).

Ωραία λοιπόν μέχρι εδώ. Τι γίνεται όμως όταν η καβάτζα δεν είναι συναίσθημα, αλλά άνθρωπος; Ή μάλλον καλύτερα, τι γίνεται στην περίπτωση που η καβάτζα για κάποιον είσαι εσύ; Εδώ, δεν έχουμε πολλά να πούμε. Το σκηνικό διαμορφώνεται και εναλλάσσεται ανάλογα με το εάν είσαι έτοιμη και διατεθειμένη να παίξεις αυτόν τον ρόλο στην ζωή κάποιου, πόσα μπορείς να δώσεις και κατά πόσο δεν θες το κάτι παραπάνω. Εάν είναι μια απόλυτα συνειδητοποιημένη και (το τονίζω) ενήλικη επιλογή σου, τότε εμείς είμαστε μαζί σου σε αυτό. Εάν όμως μπαίνεις στο περίμενε και γίνεσαι η συναισθηματική και ερωτική κάλυψη κάποιου, αναμένοντας το κάτι παραπάνω που δεν έρχεται ποτέ, τότε νομίζω την απάντηση την ξέρεις. Τρέξε μακριά από εκεί, με ελαφρά ή βαριά πηδηματάκια, με τα πόδια ή με ελικόπτερο, με ότι μπορεί να σε πάρει πιο μακριά από μια ανώφελη κατάσταση που βρίσκεται μόνιμα σε τέλμα. 

Εξαιρετικά μέχρι εδώ, επίσης! Πάμε όμως και στην τελευταία περίπτωση, την, σοκαριστική για την κοινωνία που ζούμε, πιθανότητα να κρατάει μια γυναίκα καβάτζα ένα αρσενικό. Το να μην επιθυμεί κάποια γάμους και πανηγύρια, αντίστοιχα σε μικρότερη ηλικία, σχέσεις, καρδούλες έρωτες και υποσχέσεις, ακούγεται συχνά εξωγήινο. Τι, όχι; Ε λοιπόν δεν είναι! Συχνά η καβάτζα μας μπορεί να μην είναι καν ένα άτομο που μας ελκύει με ξεκάθαρο τρόπο ή που θα κάναμε σχέση μαζί του. Ενδέχεται να είναι απλά ένας γνωστός. Κάποιος φίλος που μας κάνει να αισθανόμαστε οικειότητα και ασφάλεια. Δεν σημαίνει πως μπορούμε να τον ερωτευτούμε ή να αισθανθούμε το παραμικρό για εκείνον. Δεν χρειάζεται καν να μας αρέσει ή να μας γοητεύει σαν άντρας. Γνώμη μου, πως η καβάτζα προϋποθέτει αποκλειστικά ένα χαρακτηριστικό. Να είναι εκεί όταν την χρειάζεσαι (τις περισσότερες φορές, γιατί είπαμε, έχει και η καβάτζα μας ζωή, απλώς δεν μας αφορά ). Είτε έχεις ανάγκη από έναν ώμο να κλάψεις, είτε από ένα παλτό μια κρύα νύχτα του χειμώνα, είτε θες απλά να εκτονώσεις την ένταση της ημέρας σου με ένα καλό κρεβάτι, δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό στο γεγονός πως θα σηκώσεις το τηλέφωνο, θα πάρεις το νούμερό του και κατά 99% η καβάτζα σου θα είναι ετοιμοπαράδοτη στην πόρτα σου μέσα σε 4 περίπου ώρες από την παραγγελία. 

Εάν και εφόσον είσαι απόλυτα ξεκάθαρη μαζί της, αλλά και με τον εαυτό σου, πως δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω, ούτε χρειάζεται να γίνει βούκινο το θεματάκι στην γειτονιά, αναφερόμαστε σε δυο συναινούντες ενήλικες οι οποίοι περνάνε όμορφα, είναι εκεί ο ένας για τον άλλον, ακόμα και αν δεν το γνωρίζουν ενδελεχώς και ουσιαστικά, παρέχουν έναν τρόπο συναισθηματικής στήριξης (έστω και αν δεν είναι ξεκάθαρος) και εν τέλει του δίνουν και καταλαβαίνει. Καλό θα ήταν σαφώς, η καβάτζα σου και εσύ να προβείτε σε κάποιου είδους συμφωνία, κοινής αποχής από τις μεταξύ σας δραστηριότητες όταν ο ένας, ή και οι δύο βρίσκεστε σε σχέση κάποια περίοδο. Όμως και αυτό να μην συμβεί, ποιοι είμαστε εμείς για να το κρίνουμε; Ένα από τα θετικά της καβάτζας ( και πιστέψτε με, έχει αρκετά) είναι πως συνήθως διαρκεί περισσότερο και από την τελευταία σου σχέση. Έβρισκες ψυχαγωγία σε εκείνον, πριν συναντήσεις τον μεγάλο έρωτα; Ε, μάντεψε, θα είναι εκεί να σε παρηγορήσει, με τον δικό του τρόπο και αφού ο μεγάλος έρωτας έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Θα σε τονώσει συναισθηματικά και θα σου ανεβάσει την αυτοπεποίθηση, αφού τα τελευταία χρόνια σε έχει δει σε όλες τις εκδοχές σου.

Άβαφη και βαμμένη, με πιζάμες, αλλά και με το στενό σου μαύρο φόρεμα που πάντα σου έλεγε πως είναι το αγαπημένο του, άρρωστη με πυρετό, αλλά και λαμπερή, με λίγα παραπάνω κιλά, αλλά και στις περιόδους που έχει πιάσει ευτυχώς εκείνη η δίαιτα. Ξέρεις όμως ποιο είναι το καλύτερο; Ότι όπως και να σε έχει δει του άρεσες και παρά τις διαφωνίες σας, αν τον πάρεις τηλέφωνο μετά από τρία χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει να στο πει και ο ίδιος. Σε ήθελε και σε θέλει. Ίσως ( ή μάλλον σίγουρα) όχι μόνο εσένα, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς δεν σε ενδιαφέρει τι κάνει στην ζωή του. 

Με την καβάτζα σου έχεις πάντα έναν άλλον κώδικα επικοινωνίας, απλά και μόνο επειδή δεν χρειάζεται να τον εντυπωσιάσεις, να τον μαγέψεις και να τον κάνεις να σε ερωτευτεί. Κανένα άγχος όταν είσαι μαζί του. Γελάς με την ψυχή σου και περνάς καλά. Δεν σε νοιάζει που θα πάει όταν κλείσει η πόρτα. Ούτε αν θα φαίνεται εκείνη ατέλεια που πρόσεξες το πρωί στον καθρέφτη. Ότι και να γίνει, ο κόσμος να καίγεται γύρω σας, εσείς θα κάνετε τα δικά σας. Γι’ αυτό και να υπογραμμίσουμε πως ο όρος χρησιμοποιείται εδώ, κάθε άλλο παρά υποτιμητικά. Παίζει πολύ καλά τον ρόλο για τον οποίο είναι προορισμένη η καβάτζα μας και το χαίρεται και η ίδια απόλυτα.

Όπως κάθε άλλη σχέση, είναι δούναι και λαβείν.

Μα έξω, στον κόσμο, δεν θα φανταζόσουν ποτέ πως αυτά τα δύο άτομα έχουν μια τέτοια σχέση.

Ίσως και αυτή να είναι η μαγεία της.