Μια πεντανόστιμη συνταγή μουσακάς ή παστίτσιο για vegan η πρόταση του ewoman για σήμερα!
Ονομάζομαι Ηρώ (Argy για τους Σκωτσέζους) και μένω εδώ και 3 χρόνια στη Σκωτία.
Τα τελευταία 2 χρόνια είμαι vegan και το απολαμβάνω απίστευτα αφού είμαι Ελληνίδα και ξέρω ήδη τόσες υπέροχες συνταγές και επίσης έχω την τύχη να ζω στην Σκωτία που η αγορά είναι γεμάτη με vegan προϊόντα και αυτό το κάνει ακόμα πιο εύκολο.
Λοιπόν, στο θέμα μας!
Μουσακάς και παστίτσιο «βιγκανοποιημένα»!
Ουσιαστικά είναι τα ελληνικότατα κανονικά και συμβατικά μουσακάς και παστίτσιο, μόνο που αντί για ζωϊκό κιμά, έχουν κιμά σόγιας, αντί για ζωϊκό γάλα, φυτικό, το ίδιο και με το βούτυρο και λίγο τριμμένο vegan τυρί από πάνω. Τόσο απλό!
Ποιος είπε πως οι vegan κι αυτοί που νηστεύουν δε τρώνε νόστιμα φαγητά;
Μια δοκιμή θα σας πείσει, ότι δεν έχουν να ζηλέψουν ΤΙΠΟΤΑ από τα κλασικά πιάτα!
Όλη η νοστιμιά είναι στα μπαχαρικά έτσι κι αλλιώς!
Υλικά:
3 μεγάλες μελιτζάνες
5-6 κολοκυθάκια
5-6 πατάτες
Για τον κιμά:
1 συσκ/σία κιμάς σόγιας (υπάρχει της fytro στα σούπερ μάρκετ. Αν βρείτε κατεψυγμένο ακόμα καλύτερα)
1 κόκκινο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
άνηθο
μαϊντανό
ρίγανη
ελαιόλαδο
1 μικρό κεσεδάκι ψιλοκομμένη ντομάτα
1/2 κουτάκι pummaro
αλάτι (εγώ βάζω αρκετούτσικο, σχεδόν 2 κουτ. γλ. για να σπάσει μια ελαφριά γλυκάδα που έχει ο κιμάς σόγιας)
μαύρο πιπέρι
1 μικρό κεσεδάκι κόκκινα φασόλια (για έξτρα πρωτεϊνη!!)
1 και λίγο, ποτήρι νερό
Για τη μπεσαμέλ:
3/4 του λίτρου φυτικό γάλα (εγώ βάζω γάλα alpro βρώμης, αλλά και το αμυγδάλου είναι εξίσου καλό)
2 κ. σ. φυτικό βούτυρο (εγώ βάζω από ηλιοτρόπιο, αλλά οποιοδήποτε φυτικό βούτυρο κάνει)
αλάτι
μαύρο πιπέρι
μοσχοκάρυδο
5-6 κ.σ. αλεύρι
vegan τυρί (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε τον κιμά με το λάδι, κρεμμύδι, σκόρδο, άνηθο, μαϊντανό.
Μόλις ανακατευτούν όλα τα υλικά καλά, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το pummaro, τη ρίγανη και το νερό.
Τα αφήνουμε να βράσουν για ένα μισάωρο περίπου, μέχρι τέλος πάντων να ψιλοδέσει η σάλτσα.
Αφού βράσουν προσθέτουμε τα φασόλια κι ανακατεύουμε.
Έχουμε ήδη ψήσει σε λαδόκολλα στο φούρνο με αλατάκι, τις φετούλες από τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και τα έχουμε απλώσει σε στρώσεις (με τη σειρά που τα γράφω) σε λαδωμένο πυρέξ και ρίχνουμε από πάνω τον κιμά.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και μετά προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται λίγο το γάλα, ξεκινάμε και ρίχνουμε διαδοχικά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει ένας ελαφρύς χυλός. Το ρίχνουμε στο πυρέξ πάνω από τον κιμά και πασπαλίζουμε με vegan τυρί της επιλογής μας.
Ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε για να μην διαλύονται τα κομμάτια.
Τα υλικά είναι για 4 μεγάλες μερίδες ή για 6 μικρότερες!
ΤΙΡ: Αν μας περισσέψει κιμάς, τον τυλίγουμε σε πίτες τορτίγιας, ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν και έχουμε μεξικάνικα burritos για ορεκτικό ! ! !
Ξέρω η φωτο με το κομμάτι που είναι κι η πιο σημαντική ΔΕΝ το κολακεύει το πιάτο, αλλά ορκίζομαι, η γεύση είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ!!!
Μπορείτε να δοκιμάσετε το «πείραμα» και ίσως βγάλετε καλύτερες φώτο από μένα!
Παστίτσιο:
Με ΑΚΡΙΒΩΣ τον ίδιο κιμά, την ίδια μπεσαμέλ και την ίδια διαδικασία φτιάχνουμε το παστίτσιο.
Δυστυχώς εδώ ΔΕΝ πουλάνε τα χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο, οπότε όταν μου τελειώσουν αυτά που μου στέλνει η μαμάκα μου, συμβιβάζομαι με τα μικρά στριφογυριστά που βρίσκω εδώ.
Καλή επιτυχία! Και καλή όρεξη!
Όνομα αρθρογράφου: Ηρώ Λιόντου (αναγνώστρια)