Η συνταγή της ημέρας: Σπετσοφάι αλλιώς!

Μια πειραγμένη εκδοχή για το κλασικό σπετσοφάι

Σπετσοφάι αλλιώς... η συνταγή της ημέρας, αποκλειστικά για τους αναγνώστες του ewoman!

 

Αν κάτι, μ' αρέσει πολύ στα παιδιά μου και στον άντρα μου, είναι το ότι , «ότι θυμούνται, χαίρονται!»
«Κάθονται, κάθονται γεννάν κι από 'να αυγό!»… (που λέει ο λόγος! κοτζάμ κοκόρια τι αυγό να γεννήσουν;)
Θέλω να πω ρε παιδί μου, ότι εκεί που κάθονται,  τσουπ! ρίχνουν την ιδέα και δεν τους νοιάζει τίποτα!
Όλα τα θεωρούν εύκολα, να γίνουν στην κουζίνα! (μάλλον τους έχω κακομάθει...)
Και κάπως έτσι,  φοράω τη ποδιά και μπαίνω στο σχέδιο εφαρμογής και υλοποίησης της ιδέας!

Η σημερινή ιδέα ακούει στ' όνομα σπετσοφάι και ποιος ξέρει αύριο τι με περιμένει!!

Η πρώτη μου επαφή με το σπετσοφάι έγινε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '90 που ως νεαρά κι εγώ πήγα μια εκδρομή στο Πήλιο!
Οκτώβρης ήταν σαν και τώρα...και δεν μπορώ να πω ότι τρελάθηκα κιόλας!
Το βρήκα όμως ένα ενδιαφέρον πιάτο, πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό απ' αυτά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε εμείς στα βόρεια! που ναι! θα τολμούσα να το μαγειρέψω προσαρμόζοντάς το στα δικά μας γούστα! π.χ. το ήθελα σίγουρα πιο ελαφρύ, με λιγότερη σάλτσα, όχι τόσο καυτερό, και μια ιδέα πιο... γκλαμουράτο! (μη γελάτε! πρώτα χορταίνει το μάτι!)
Έκανα πολλές απόπειρες και εν τέλει κατέληξα στη συνταγή που επειδή είμαι καλό κορίτσι θα τη μοιραστώ μαζί σας!!!

 

Υλικά:
- 1 κιλό χωριάτικα λουκάνικα (του χασάπη)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 μέτριες μελιτζάνες
- 3-4 πράσινες πιπεριές ( του πηγαίνει και κόκκινη)
- 2-3 ώριμες ντομάτες ή μισή κούπα έτοιμη σάλτσα
- 1 κ.γ. ζάχαρη (μόνο στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε φρέσκιες ντομάτες, παίρνει την ξινίλα τους!)
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- Λίγα ντοματίνια (προαιρετικά αν βρίσκονται στο σπίτι, του δίνουν το κατιτίς τους! Τη γκλαμουριά που λέγαμε…)
- Ελαιόλαδο τόσο που να καλυφθεί ο πάτος του τηγανιού.
- Αλάτι, πιπέρι
- Καυτερή πιπεριά ή λίγο μπούκοβο ή μερικές σταγόνες  tabbasco (αν σας αρέσουν τα καυτερά!)

ylika-ewoman

 

Εκτέλεση:
Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες, το κρεμμύδι σε φέτες τις μελιτζάνες σε κύβους και τις πιπεριές σε μπαστουνάκια.

sp1-ewoman
Αφού ζεστάνουμε ελαφρώς το λάδι, τηγανίζουμε τα κομμάτια του λουκάνικου να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.

sp2-ewoman

sp2-ewoman

Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα λουκάνικα και τ' αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τα ντοματίνια.

sp4-ewoman

 

Αφού μαραθούν καλά ρίχνουμε το κρασί και τ' αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα λουκάνικα, τις ντομάτες ή τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι (προαιρετικά τη καυτερή πιπεριά ή το tabbasco) και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό κι αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα καλά, αλλά να μην πιει όλο το ζουμί του.

sp15-ewoman

sp16-ewoman

Στον άντρα μου αρέσει να το συνδυάσει με τσιπουράκι! ενώ τ' αγόρια μου το ζητάνε πολλές φορές και πάνω σε "πίτες"...(αλλά, προσοχή, όλα τους είναι κορμιά θανατηφόρα! Δεν έχουν ανάγκη να μετρήσουν θερμίδες!)

te-ewoman

 

fine-ewoman

Αν επιλέξετε να το σερβίρετε πάνω σε πίτα, θα πρέπει να τη βάλετε για λίγα λεπτά στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων!

tel-ewoman

 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!