Πάσχα στην Ελλάδα: Τα έθιμα της Κέρκυρας

Πάσχα στην Ελλάδα: Τα έθιμα της Κέρκυρας

Είμαι από εκείνο το νησί που είναι γνωστό για το Ποντικονήσι και την  Παλαιοκαστρίτσα. Έχεις χίλιους δύο λόγους να το λατρέψεις και να το αγαπήσεις . Κέρκυρα! Τώρα είναι η εποχή της!

Η Κέρκυρα έχει φορέσει τα όμορφα ανοιξιάτικα ρούχα της και περιμένει με κατάνυξη και δέος τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι μνήμες από την παιδική μου ηλικία, ανεξίτηλες στο μυαλό μου, εφόδια για τις μέρες που θα με έβρισκαν μακριά της.
Στη λιτανεία την Κυριακή των "Βαγιών" όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Κέρκυρα,  θα γίνει η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της θανατηφόρας επιδημίας της πανώλης που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Είναι η μοναδική φορά στην οποία θα συμμετέχουν και οι 18 Φιλαρμονικές του νησιού.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα αρχίζουν οι προετοιμασίες και η μυρωδιά της "φογάτσας" απλώνεται παντού και σε ταξιδεύει. Την Μεγάλη Πέμπτη στα χωριά, μέσα στην εκκλησία, οι γυναίκες ακούγοντας τα Δώδεκα Ευαγγέλια πλέκουν με το κροσσοβέλονο το γαϊτάνι,από άσπρο βαμβακερό ύφασμα σταματώντας το πλέξιμο κάθε φορά που απαγγέλλεται Ευαγγέλιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή τα συναισθήματα και η κατάνυξη δίνει στον καθένα τον χρόνο και τον χώρο του να σκεφτεί και να αναζητήσει τη δική του Ανάσταση. Από νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής αρχίζει η περιφορά των Επιταφίων στα γραφικά δρομάκια και τις πλατείες της πόλης. Τα προάστια ακολουθούν τη δική τους περιφορά γύρω από τις συνοικίες.

Το βράδυ, στα Μουράγια θα περάσει ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως. Η παρουσία Φιλαρμονικών, χορωδιών και χιλιάδων Κερκυραίων και επισκεπτών δίνει άλλη διάσταση στην πένθιμη τούτη μέρα. Στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο κόσμος περιμένει τη λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση. Χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες οι "μπότηδες" στους δρόμους.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η Ανάσταση γίνεται με βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, οι μπάντες ξεκινάνε μετά την Ανάσταση τα εύθυμα εμβατήρια.Η μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας φορά τα καλά της και ο ουρανός της καλοδέχεται τα βεγγαλικά που θα αναδείξουν την ομορφιά της.

Αυτές τις όμορφες εικόνες και αναμνήσεις έχω μέσα στην ψυχή, στην καρδιά και στο μυαλό μου.

Καλή Ανάσταση!