Κέρκυρα: Το κόσμημα των Επτανήσων

Κέρκυρα: Το κόσμημα των Επτανήσων

Είχα ακούσει πολλά για την Κέρκυρα. Όμορφα λόγια και πλούσιες περιγραφές για την ομορφιά της, τίποτε όμως δεν είναι και δεν την αναδεικνύει σαν το να την δεις με τα μάτια σου, να την περπατήσεις καντούνι,  καντούνι, να χαθείς μέσα στα γραφικά της δρομάκια να βγεις στην περιβόητη πλατεία Λιστών, με τις μεγάλες και επιβλητικές καμάρες γεμάτες φανάρια!

Κάθισε αναπαυτικά και διάβασε.

Αν φτάσεις από την Αθήνα με αεροπλάνο, λίγο πριν αγγίξεις γη θα περάσεις τόσο κοντά από τη θάλασσα, που θα νομίζεις πως το αεροπλάνο σου θα προσγειωθεί εκεί.

Αν πάλι διαλέξεις να έρθεις οδικώς, το καράβι θα σου στερήσει ομορφιά,  αλλά σου ορκίζομαι πως όσο κι αν σε απογοητεύσει στην αρχή,  θα σε αποζημιώσει αργότερα.

Και τώρα σε συμβουλεύω:

Άφησε γρήγορα αποσκευές στο δωμάτιο και βγες έξω.

Στον δρόμο θα ακούσεις τη γαργαριστή προφορά των ντόπιων.

Γελαστά πρόσωπα καλοσυνάτα,  που ο πολύς τουρισμός ελληνικός και μη,  που ξέρουν πως το νησί τους διαθέτει,  δεν τους βαρυγκωμά. Το απολαμβάνουν στο μέτρο που τους αναλογεί,  ξέροντας πως ένα μεγάλο μέρος της ντόπιας οικονομίας στηρίζεται εκεί και νιώθουν ευγνώμονες για αυτό.

Που να πρωτοπάς:

Εγώ θα σε ξεναγήσω για αρχή στο επιβλητικό παλάτι που παραθέριζε τους καλοκαιρινούς της μήνες,  η πριγκίπισσα Σίσσυ. Πριν ακόμη μπεις στο παλάτι,  το ενδιαφέρον  σου θα κεντρίσουν τα περίτεχνα αγάλματα και πλήθος γλυπτών που κοσμούν τον προαύλιο χώρο. Οι εννέα μούσες,  το άγαλμα του θεού Απόλλωνα και οι τρεις Χαριτες είναι ελάχιστα μπροστά σε όλα όσα σε περιμένουν εκεί.  Θα μαγευτείς από τον αχανή κήπο και τη θέα που θα σου κόψει την ανάσα.

ker-ewoman

Το Αχίλλειο είναι κτισμένο στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου,  εκεί που στεγαζόταν η βίλα ενός επιφανούς Κερκυραίου του Πέτρου Βραΐλα Αρμένη. Όχι δε θα σου πω περισσότερα,  θα αφήσω τα υπόλοιπα να τα ζήσεις κάνοντας την Κέρκυρα,  επόμενο προορισμό σου!

Πάμε στην αντίθετη πλευρά στο περιβόητο Κανόνι! Εκεί πίνοντας το καφεδάκι σου το μάτι σου θα βλέπει το Ποντικονήσι,  το κατάλευκο εκκλησάκι της Παναγιάς της Βλαχέρνας.

Τι Μπενίτσες,  Γαρίτσα,  εκεί στα παραδοσιακά ταβερνάκια φάε υπέροχα φαγητά και ρούφηξε με κάθε ανάσα την ομορφιά του τόπου.

Πίσω στην πόλη θα συναντήσεις πολλούς καθολικούς ναούς και απίστευτες εκκλησίες. Απαραίτητη στάση στον Άγιο Σπυρίδωνα, θαύμασε τον τρούλο δες αγιογραφίες που δεν έχουν ξαναδεί τα μάτια σου.

Είτε την περπατήσεις μέρα είτε την περπατήσεις νύχτα,  θα δεις κάτι διαφορετικό από αυτήν, μα πάντα το ίδιο εντυπωσιακό.

Η δε Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί πόλο έλξης για τους Έλληνες και όχι μόνο, λόγο της απίστευτης κατάνυξης που αναδύεται στο νησί, μέσα από τις λειτουργίες των Εκκλησιών μας, όσο και από τα έθιμα που ακολουθούνται πιστά από τους Κερκυραίους.

Το Πανάρχαιο έθιμο τον Μπότηδων, εντυπωσιακό και θορυβώδες. Τα περιβόητα κανάτια γεμάτα νερό, στολισμένα με κόκκινες κορδέλες, το χρώμα που χαρακτηρίζει την Κέρκυρα. Οι ντόπιοι τα σπάνε ρίχνοντάς τα από τα μπαλκόνια και τα μικρά τους παράθυρα, στην πρώτη Ανάσταση του Μ. Σαββάτου. Το έθιμο αυτό είναι ένας Ενετικός και Ορθόδοξος συνδυασμός παραδόσεων. Γίνεται ταυτόχρονα και η περιφορά του επιταφίου συνοδευόμενη από την εκπληκτική φιλαρμονική ορχήστρα που διαθέτει η Κέρκυρα!

ker-ewoman

Μπορώ να σας πω πολλά,  πολλά ακόμη τόσο για τα υπέροχα μικρά και μεγαλύτερα χωριά της Κέρκυρας, όσο και για το πλήθος με τα αξιοθέατα που διαθέτει, όμως θα σας αφήσω κάπου εδώ. Ελπίζω να σας έκανα μια όμορφη βόλτα μέσα από τα δικά μου μάτια και μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας την καλύτερή σας παρέα, το μέρος δεν ενδείκνυται για ιμιτασιόν καταστάσεις!