Δημοσιογραφικό «Γκολ στα παρασκήνια», δια χειρός Τάσου Κριτσιώλη

Δημοσιογραφικό «Γκολ στα παρασκήνια», δια χειρός Τάσου Κριτσιώλη

Πολλά από τα γεγονότα που συμβαίνουν εκτός αγωνιστικών χώρων στο ποδόσφαιρο, είναι αθέατα ή πέρασαν «στα ψιλά» των εφημερίδων και γενικότερα του έντυπου Τύπου και με τα χρόνια, λησμονήθηκαν.
Όμως, ο δημοσιογράφος Τάσος Κριτσιώλης αποφάσισε να φέρει στο φως ένα μέρος τους και να βάλει «Γκολ στα παρασκήνια», όπως είναι και ο τίτλος του πρώτου βιβλίου του, το οποίο κυκλοφορεί από τη «Βέγας Εκδοτική».

 

Πέραν της επαγγελματικής ενασχόλησής του με τη δημοσιογραφία και δη την αθλητική, ο Τάσος Κριτσιώλης είναι συλλέκτης ελληνικών δίσκων βινυλίου, καθώς και παλαιών τηλεοπτικών και αθλητικών περιοδικών κι εφημερίδων.

 

Γεννήθηκε και κατοικεί στην όμορφη Θεσσαλονίκη και μιλάει στο EWoman για τις αγάπες του και τα μελλοντικά του σχέδια.
 

 

Κύριε Κριτσιώλη, πριν σχεδόν τέσσερεις μήνες, κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο, με τίτλο «Γκολ στα παρασκήνια». Αφορά σε ιστορίες για το ποδόσφαιρο που ήδη λίγο πολύ είναι γνωστές, ή και άγνωστες προς το ευρύ κοινό;

To βιβλίο περιλαμβάνει 75 ξεχωριστές ελληνικές ποδοσφαιρικές ιστορίες, από τη δεκαετία του ’50 ως τα μέσα εκείνης του ’80. Δεν αφορούν μόνο τη «στρογγυλή θεά» αυτή καθαυτή, αλλά οι περισσότερες έχουν ανθρώπινο χαρακτήρα και συνεπώς, το βιβλίο δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε ποδοσφαιρόφιλους.
 

 

Υπήρξε κάποια διαδικασία ως προς την επιλογή του υλικού;

Η επιλογή της κάθε ιστορίας, έγινε με γνώμονα το αν το περιεχόμενό της θα μπορούσε να κεντρίσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ φροντίσαμε να αναφερθούμε κυρίως σε περιστατικά, που δεν έγιναν ευρέως γνωστά. Σημειωτέον, όλες οι ιστορίες, είναι υπαρκτές και καταγεγραμμένες στον Τύπο της εποχής, δηλαδή δεν πρόκειται για μυθοπλασία. Διαβάζοντάς τες, ο αναγνώστης θα γελάσει, θα συγκινηθεί, θ’ απορήσει και γενικότερα θα έχει την ευκαιρία να μάθει ή να θυμηθεί σπουδαία ονόματα, που γράψανε τη δική τους ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Παράλληλα όμως, υπάρχουνε και ορισμένα που ουδέποτε γίνανε γνωστά, αλλά με κάποια «στιγμιαία» δραστηριότητά τους, έδωσαν αφορμή στις εφημερίδες ν’ ασχοληθούνε μαζί τους.
 

 

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η συγγραφή;

Η συγκέντρωση του υλικού ήτανε πανεύκολη, καθώς οι χιλιάδες αθλητικών εντύπων που υπάρχουνε στο προσωπικό αρχείο μου, με βοήθησαν ώστε να ολοκληρώσω την καταγραφή των ιστοριών μέσα σε περίπου τέσσερεις μήνες. Επίσης, να πω ότι στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα επίμετρο με «μαργαριτάρια», τα οποία έχουν ακουστεί κυρίως σε ραδιοφωνικές μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό.

 

 

Πού μπορεί το κοινό να βρει το βιβλίο;

Αποφασίσαμε να μη το διαθέσουμε στα βιβλιοπωλεία, καθώς ζητήθηκε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό από τις πιθανές πωλήσεις. Όσοι επιθυμούν να το αποκτήσουν, μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα στη σελίδα «ΓΚΟΛ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» που έχουμε φτιάξει στο facebook, ή στο προσωπικό προφίλ μου στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η απάντηση είναι άμεση και το βιβλίο αποστέλλεται οπουδήποτε με αντικαταβολή.

 

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι, αναφορικά με το βιβλίο;

Ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα η υλοποίησή του και πρώτον και κύριον, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη σύντροφό μου Σταματία Παπαδάτου. Πέραν της αμέριστης κι ανυπολόγιστης βοήθειάς της, ήταν εκείνη που με γνώρισε στη διακεκριμένη ψυχολόγο Μαρία Αντωνάτου, η οποία με τη σειρά της με σύστησε στο Νίκο Ναούμη, τον επικεφαλής της «Βέγας Εκδοτική». Συναντηθήκαμε, σύντομα, με το Νίκο στην Αθήνα και μέσα σ’ ελάχιστα λεπτά, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους όσους συνέβαλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ώστε να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει αυτή η έκδοση. Στον εκδότη μου Νίκο Ναούμη φυσικά, έναν άνθρωπο παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας, καθώς παρά το γεγονός ότι από κάποια ηλικία κι έπειτα σταδιακά έχανε το φως του, κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του, να είναι σύμβουλος στην περιφέρειά του, να γράφει βιβλία ο ίδιος και γενικότερα, να ζει μια φυσιολογική ζωή, όπως όλοι εμείς. Στους ανθρώπους της «Βέγας Εκδοτική», που στάθηκαν πλάι μου σε όλη τη διαδικασία παραγωγής κι έκδοσης του βιβλίου. Και τέλος, στη συνάδελφο και πρώην εκπαιδεύτριά μου στη σχολή δημοσιογραφίας Όλγα Νικολαΐδου, για τον εξαιρετικό και συγκινητικό πρόλογο που κοσμεί την έκδοση.
 

 

Κύριε Κριτσιώλη, σας γνωρίζουμε από το musiccorner.gr . Η αγάπη για την ελληνική μουσική ξεκίνησε από μικρή ηλικία;

Από βρεφική. Πριν ακόμα καλάκαλά μάθω να μιλάω, έβαζα 45άρια δισκάκια σ’ ένα πικάπ-βαλιτσάκι που είχαν οι γονείς μου. Ακολούθησαν οι κασέτες και μεγαλώνοντας πια, οι δίσκοι 33 στροφών. Το «φαινόμενο» κορυφώθηκε από το 2004 και μετά, όταν άρχισε η μαζική συλλογή τους, που σήμερα φτάνει σε τετραψήφιο αριθμό.
 

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης ή τραγουδιστής;

Δεκάδες, προερχόμενοι όλοι από τη «χρυσή» εικοσαετία 19601980. Δε θέλω ν’ αναφέρω ονόματα, γιατί δε θα τελειώσω ποτέ.
 

 

Στον ελεύθερό σας χρόνο τι σας αρέσει να κάνετε;

Να διαβάζω και ν’ ακούω μουσική.
 

 

Ποιο είδος βιβλίων επιλέγετε να διαβάζετε;

Κατά βάση ιστορικά, βιογραφίες, αλλά και μυθιστορήματα, κυρίως από την τόσο πλούσια και σημαντική ελληνική λογοτεχνία.
 

 

Περιμένουμε νέα σας δουλειά σύντομα; Τι θα αφορά;

Ο επόμενος στόχος με ορίζοντα το 2020, είναι η συγγραφή κι έκδοση ενός λευκώματος με τις σπουδαιότερες ελληνικές τηλεοπτικές σειρές της δεκαετίας του ’70. Η τηλεόραση είναι άλλη μια μεγάλη αγάπη και θέλω να παρουσιάσω με όσο γίνεται καλύτερο τρόπο αυτή την περίοδό της, που έμεινε στην ιστορία με χρυσά γράμματα. Αργότερα, θ’ ακολουθήσει η δεκαετία του ’80 κι ελπίζω να καταφέρω να πραγματοποιήσω αυτό το σχέδιο.

 

 

Ποιος είναι

 

O Tάσος Κριτσιώλης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 1977. Αποφοίτησε από το «Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ» το 1998 κι από την ίδια χρονιά, εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Έχει δουλέψει στις εφημερίδες «Αθλητική Μακεδονίας-Θράκης» και «Derby sports», στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της συμπρωτεύουσας «Ωμέγα TV», «Best News» και «Europe One», στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 99.4» της Θεσσαλονίκης, καθώς και στις διαδικτυακές σελίδες «MusicCorner.gr», «Mygreek.fm» και «Ewoman.gr».

Επιπλέον, εργάστηκε ως εκπαιδευτής αθλητικής δημοσιογραφίας για δύο χρόνια, στο ΙΕΚ Πολιτιστικό.