Κυριακάτικο τραπέζι: Χοιρινό με πράσα της πεθεράς

Χοιρινό με πρασοσέλινο της πεθεράς

Το κυριακάτικο τραπέζι έχει άλλη ομορφιά. Μαζεύεται η οικογένεια, γεμίζει στιγμές. Κι έτσι το φαΐ δεν πρέπει να είναι ότι κι ότι. Χοιρινό με πράσα αυγολέμονο, λοιπόν για σήμερα!Από το ewoman αποκλειστικά για σας!

Αυτό το φαγητό και κανα δυο άλλα, είναι ο λόγος που θεωρώ ότι οκ! είναι σε κάτι «καλό»  χρήσιμες κι οι πεθερές! (αστειάκι, μη βαράτε πεθερές!  Κι εγώ πεθερά θα γίνω σε λίγο και για μένα τα ίδια θα λένε! )

Χοιρινό με πράσα λοιπόν, όπως το φτιάχνει η πεθερά μου, ένα φαγητό που άνετα το λες και «κυριακάτικο»  καθώς είναι αρκετά απαιτητικό στο να μαγειρευτεί  και είναι ένα ευπαρουσίαστο και γευστικότατο πιάτο!

Όσο κρυώνει ο καιρός επιβάλλεται ν' αλλάξει το ρεπερτόριό μας στο φαγητό και το πρασοσέληνο με χοιρινό είναι ένα απολαυστικό φαγητό, ιδανικό για κρύες μέρες του χειμώνα.

Υλικά:

800 γραμ - 1 κιλό χοιρινό χωρίς κόκαλα κομμένο σε μερίδες

1 δεμάτι πράσα 2 κιλά πράσα ίσως και λίγο παραπάνω

½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 μικρό ματσάκι σέληνο

3-4 μικρά καρότα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 κ.σ σάλτσα ντομάτα

1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

αλάτι

2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

2 λεμόνια

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.

Πλένουμε το κρέας κι αφού το πασπαλίσουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό από το κόκκινο πιπέρι το τσιγαρίζουμε στο λάδι να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές.

pr-ewoman

Μετά προσθέτουμε τη ντομάτα και τα γιαχνίζουμε μαζί, ύστερα το κομμένο σέλινο και το σκόρδο ψιλοκομμένο και ζεστό νερό τόσο που να καλύψει το κρέας.

pr3-ewoman

pr4-ewoman

pr5-ewoman

Αφήνουμε να σιγοβράσει, με κλειστό το καπάκι, ώσπου να μαλακώσει αρκετά καλά το κρέας (όχι να διαλύεται, αλλά ούτε να είναι σκληρό) προσέχοντας μην κολλήσει (αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο νερό).

Καθαρίζουμε τα πράσα αφαιρώντας τα σκληρά, εξωτερικά φύλλα και κρατάμε μόνο το άσπρο μέρος, με λίγο από το πράσινο, καθώς και τα καρότα.

Κόβουμε τα πράσα σε μπαστούνια 5 εκ. περίπου και τα καρότα.σε ροδέλες.

pr6-ewoman

Αφού μαλακώσει το κρέας προσθέτουμε τα πράσα και τα καρότα αλατοπιπερώνοντάς τα και προσθέτοντας και το άλλο μισό κουταλάκι απ’ το κόκκινο πιπέρι κι ανακατεύουμε να γιαχνιστούν με το υπάρχον ζουμί.

pr9-ewoman

Μετά προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό (ώστε να φτάσει να καλύψει σχεδόν τα πράσα) κι αφήνουμε να σιγοβράζει με κλειστό καπάκι ώσπου να μαλακώσουν καλά και τα πράσα, να δέσει η σάλτσα χωρίς όμως να πιει τελείως το ζουμί.

Σ' αυτό το σημείο τραβάμε το φαγητό απ' τη φωτιά κι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο! Χτυπάμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στο φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα να «πάει»  παντού,  (χωρίς ν' ανακατέψουμε) και το φαγητό μας είναι έτοιμο!

sel1-ewoman

 

Πρόταση για πιο γευστικό αποτέλεσμα: Τρίψτε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι όταν το σερβίρετε!

Tip:

Παραβλέποντας λίγο τον παραδοσιακό τρόπο εφαρμογής της συνταγής, έχω ανακαλύψει έναν πιο εύκολο τρόπο για το αυγολέμονο!

Έτσι αφού στύψω τα λεμόνια, βάζω το χυμό τους και τ' αυγά στο μπλέντερ κι χτυπάω καλά φτιάχνοντας ένα αυγολέμονο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ' το χειρονακτικά φτιαγμένο!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Και πού είστε κορίτσια; Μάθετε όσα πιο πολλά μπορείτε από τις πεθερές σας! Σίγουρα θα το εκτιμήσουν κι αυτές κι ο άντρας σας!