Ναι, η απάντηση μου είναι Όχι!

Ναι, η απάντηση μου είναι Όχι!(πηγή pinterest)

Δισύλλαβη λέξη. Δύσκολη. Δυσνόητη ενίοτε. Και δυσάρεστη.

Πόσα «όχι» έχεις καταφέρει να πεις στη ζωή σου;

Έχει μέσα της το γράμμα «Χ». Πόσα «Χ» έχεις καταφέρει να βάλεις στη ζωή σου;

Έχει μέσα της και το «Ο». Θυμίζει το μηδενικό, έτσι δεν είναι;

Πόσες φορές κατάφερες να μηδενίσεις το κοντέρ και να κάνεις μια καινούρια αρχή; Ή πόσες φορές ένιωσες εσύ ένα μηδενικό εξαιτίας ενός «όχι» που άκουσες;

Ήρθε η ώρα λοιπόν να ακουστεί από εσένα αυτή η λέξη.

Μη διστάσεις στιγμή. Μόνο χαρούμενες στιγμές θέλεις να έχεις από δω και πέρα. Κάνε πέρα λοιπόν το «ναι» και σταμάτα να είσαι αρνητικός με την άρνηση. Αν κάτι θεωρείς ότι δε σου αρέσει, ότι δεν το θέλεις στη ζωή σου, ότι δε συμφωνείς, ότι δε σου αξίζει, φώναξε: «όχι»! Κι ας νευριάσει ο απέναντί σου. Κάποιος λόγος άλλωστε θα υπάρχει που βρίσκεται απέναντι. Αν άξιζε το «ναι» σου, θα ‘ταν δίπλα σου.

Συχνά η αντίδραση του άλλου σε μια μας άρνηση, μας φοβίζει. Πώς θα ακουστώ; Πώς θα φανώ; Θα με κακολογήσει;

Όχι, δεν είσαι κακός όταν λες όχι. Είσαι δυναμικός.

Μη σε νοιάζουν τα αρνητικά σχόλια για την άρνησή σου. Να σε νοιάζουν τα πιστεύω σου. Οι αντιλήψεις σου. Η κοσμοθεωρία σου. Αν δε σε καταλαβαίνουν, ας κάνουν μια προσπάθεια να μπουν στον κόσμο σου. Εσύ όμως δε θα επιτρέπεις σε κόσμο και κοσμάκη να ορίζει την απάντησή σου. Το πώς θέλεις τη ζωή σου. Πάρε μια βαθιά ανάσα και δώσε την εικόνα που θες για σένα.

Ξέρω τι θέλω και τι δε θέλω. Ξέρω πότε το θέλω και πού. Ξέρω πώς το θέλω και γιατί.

Όταν σε έχεις μάθει καλά, έρχεται η στιγμή να δώσεις και μερικά μαθήματα στους γύρω σου. Μπείτε στην αίθουσα και πες τους να κάτσουν στα θρανία. Γράψε την ημερομηνία στον πίνακα. Η ημερομηνία αυτή θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό και την καρδιά σου. Γιατί από σήμερα μπήκε μια νέα λέξη στο λεξιλόγιό σου. Το «όχι». Το μάθημα διήρκεσε μισή ώρα. Δε θα ξοδέψεις παραπάνω χρόνο. Όσο ζεις μαθαίνεις εξάλλου. Σε ρώτησαν στο τέλος του μαθήματος αν θα τους βάλεις κάποιο τεστ. Τους απάντησες ότι όλη η ζωή είναι ένα μεγάλο διαγώνισμα. Κάθε μέρα δίνεις εξετάσεις. Άνοιξες την πόρτα και έφυγες. Δεν περίμενες να χτυπήσει το κουδούνι.

Θέλεις τους δικούς σου χρόνους. Κανέναν άλλον να τους ορίζει.

Κι αν όλα αυτά φαίνονται λίγο εγωιστικά σκέψου ότι το εγώ σου είναι κάτι μοναδικό. Αν το αλλοιώσεις θα χαθείς μέσα στη μάζα. Άλλωστε αυτό που κάνει ενδιαφέρον τον κόσμο είναι η διαφορετικότητα. Φόρα τα καλά σου ρούχα και βγες από το σπίτι. Από την ασφάλειά σου.

Αντιμετώπισε τους φόβους σου και κυνήγα τα όνειρά σου.

Θα χρειαστεί να τρέξεις. Είναι πολύ γρήγορα. Και πολύ πιο μπροστά από εσένα. Δεν πτοείσαι όμως. Και δεν πτωχεύεις ποτέ από συναισθήματα. Τα «όχι» σου δε σε έχουν κάνει αναίσθητο αλλά μοναδικό. Διώχνοντας από τη ζωή σου ό,τι δε σου αρμόζει, έχεις πολύ περισσότερο χρόνο, ενέργεια και απόθεμα συναισθημάτων για αυτό που σου αξίζει. Ναι, μου αρέσει η ζωή. Όχι δε θα είσαι μέσα σε αυτή.

Ναι, η απάντησή μου είναι: «όχι»…

Η Μαρία Ιατρίδη είναι εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Κυκλοφορεί η ποιητική της συλλογή: "Χαράζοντας τα σύννεφα" από τις εκδόσεις Πνοή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ