Η συνταγή της ημέρας: Ελαφριά γιαουρτόπιτα με άρωμα λεμόνι

Η συνταγή της ημέρας: Ελαφριά γιαουρτόπιτα με άρωμα λεμόνι

Μια εκπληκτική ελαφριά γιαουρτόπιτα με άρωμα λεμόνι είναι η πρόταση του ewoman για σήμερα! Μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή, για ένα γευστικότατο γλύκισμα με το γιαούρτι να του δίνει μια υπέροχη, αφράτη υφή και μοναδική και ανάλαφρη γεύση. Πασπαλισμένο με άχνη ή ινδοκάρυδο ή ακόμη και με τρούφα σοκολάτας είναι ιδανικό για να γλυκάνει κάθε ώρα της ημέρας!

Υλικά:

Για τη γιαουρτόπιτα:

150 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

1 ½ φλ. τσ. ζάχαρη

5 αυγά

250 γρ. γιαούρτι

ξύσμα από 1 λεμόνι

500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 κ.γ. μπέικιν

1 βανίλια

Για το σιρόπι:

1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη

1 1/2 φλ. τσ. νερό

ξύσμα και χυμό 1/2 λεμονιού

άχνη ή ινδοκάρυδο ή τρούφα για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ο C. Είναι καλό όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τ' αφήνουμε στην άκρη. Έπειτα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα οπότε και προσθέτουμε τους κρόκους, το γιαούρτι και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάμε όλα μαζί στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτουμε, τη βανίλια και το μπέικιν και σταδιακά, λίγο λίγο το αλεύρι εναλλάξ με τη μαρέγκα. Τα χτυπάμε για λίγο όλα μαζί. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρόγγυλη φόρμα με τσέρκι (28 εκ) και αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε για μια ώρα περίπου ή μέχρι να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα. Ενώ ψήνεται η γιαουρτόπιτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 6-8' περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνουμε να “σταθεί” για λίγο, το κόβουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και απορροφήσει καλά όλο το σιρόπι του, και το πασπαλίζουμε προαιρετικά με λίγη ζάχαρη άχνη ή ινδοκάρυδο.

*Tip: Εάν θέλετε, μπορείτε να μην το σιροπιάσετε. Τρώγεται εύκολα και σαν κέικ. Λαχταριστό, λαχταριστό! Καλή απόλαυση!