Η συνταγή της ημέρας: Κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο

Η συνταγή της ημέρας: Κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο

Κολοκυθάκια γεμιστά και με αυγολέμονο στη γάστρα η σημερινή συνταγή του ewoman! Ένα γευστικότατο γιαγιαδίστικο φαγητό σωστό «ποίημα».  Τα 'χουμε ξαναπεί. Η μαγειρική είναι τέχνη και μεράκι και θέλει να τολμάς να πειραματίζεσαι με φαντασία.  Πείραμα που πέτυχε, τα σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα στη γάστρα, συνόδεψαν επάξια τα κολοκυθάκια προσδίδοντάς τους μια ιδιαίτερη γεύση και πινελιά!

Υλικά:

5-6 κολοκυθάκια (χοντρά ή στρόγγυλα) 

3 κ.σ από τη σάρκα στο εσωτερικό των κολοκυθιών 

3/4 κ. κιμά

3/4 κ. ρύζι καρολίνα

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ματσάκι μαϊντανό

λίγο δυόσμο 

λίγο άνηθο

1/2 φλ. ελαιόλαδο

2 λεμόνια 

2 αυγά λίγα αμπελόφυλλα (περίπου 40) (προαιρετικά) 

αλάτι - πιπέρι 

χυμός λεμόνι

Εκτέλεση: 

"Ξύνουμε" τα κολοκυθάκια και τα αδειάζουμε από μέσα. Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ψιλοκόβοντας τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά, και το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και λίγο χυμό λεμονιού, και τ' ανακατεύουμε.  Στρώνουμε μια λαδόκολλα στον πάτο της γάστρας. Ρίχνουμε λίγο νερό, λίγο λάδι και αλάτι και αφού γεμίσουμε τα κολοκυθάκια τα τοποθετούμε στη σειρά ολόγυρα στη γάστρα. Αν θα βάλουμε και σαρμαδάκια, τυλίγουμε τα αμπελόφυλλα (που έχουμε ζεματίσει από πριν) και τα τοποθετούμε στη μέση κι ανάμεσα στα κενά που αφήνουν τα κολοκυθάκια.  Αλατίζουμε, ρίχνουμε λίγο λεμόνι, και λίγο λάδι και αφού βάλουμε ένα πιάτο με βάρος πάνω από τα σαρμαδάκια για να μη σκορπίσουν, προσθέτουμε νερό, τόσο που να τα σκεπάζει. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε στο φούρνο για μια ώρα περίπου. Βγάζουμε από το φούρνο κι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τ’ ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας και λίγο λίγο το λεμόνι. Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας τη γάστρα να πάει παντού.

Tips: Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε το φαγητό σε ρηχή και πλατιά κατσαρόλα! Αν δε σας αρέσει το αυγολέμονο, μπορείτε να το παραλείψετε. Λίγα κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού μέσα στο φαγητό δίνουν έξτρα αρώματα.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!