Ο αφοσιωμένος σύντροφος θεωρείται πλέον ένας δεδομένος σύντροφος

Ο αφοσιωμένος σύντροφος θεωρείται πλέον ένας δεδομένος σύντροφος

Η αφοσίωση σε μια σχέση εμπεριέχει μέσα της τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την επιλογή. Αφοσιωμένος σύντροφος είναι αυτός που είναι εκεί γιατί επιλέγει να είναι εκεί, γιατί δε θέλει να είναι αλλού, ενώ μπορεί.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις των ανθρώπων. Είναι μεγάλη η προσφορά και η ζήτηση κι εμείς τσαλαβουτάμε μέσα στα ανθρώπινα κορμιά, χανόμαστε μέσα στη λεκτική υπερβολή, αναζητάμε την ανύπαρκτη τελειότητα και αφήνουμε τις σχέσεις μας να ακροβατούν μετέωρες πάνω στη συναισθηματική ανασφάλεια, στην αμφιβολία και στο ψέμα.

Όπως τα παιδιά που χάνονται από τις πολλές επιλογές σε ένα κατάστημα παιχνιδιών και δεν ξέρουν τι να πρωτοδιαλέξουν, που πιάνουν τα παιχνίδια, τα περιεργάζονται για να τα αφήσουν πίσω στη θέση τους βρώμικα, έτσι κι εμείς μπαινο-βγαίνουμε μέσα στις ζωές των ανθρώπων. Κριτήριό μας είναι μόνο η βιτρίνα τους, η εξωτερική τους εμφάνιση, η οποία δημιουργεί συνήθως υπερεκτιμημένες προσδοκίες.

Κι όταν δεν ανταποκριθεί ο άλλος σ’ αυτές τις προσδοκίες τον προσπερνάμε, χωρίς ίχνος προβληματισμού ή ενοχής, για να πάμε στον επόμενο που περιμένει ή στον προηγούμενο που τον κρατήσαμε ως δεύτερη επιλογή.

Πού να βρει τη θέση της η αφοσίωση μέσα σε τέτοιες συμπεριφορές; Ο αφοσιωμένος σύντροφος θεωρείται πλέον ένας δεδομένος σύντροφος. Η επιλογή του να σταθεί δίπλα μας και να στηρίξει τη σχέση που έχει χτίσει λιθαράκι λιθαράκι με τις πράξεις και τα συναισθήματά του θεωρείται αυτονόητη και δεδομένη. Η αφοσίωσή του στη σχέση μεταφράζεται ως συναισθηματική εξάρτηση και ο ίδιος ξεπέφτει στα μάτια μας ως ο αδύναμος κρίκος της συναισθηματικής αλυσίδας που κρατάει ενωμένες τις ζωές μας. Ίσως κάποιος να σκεφτεί ότι υπάρχουν και τέτοιες σχέσεις, συναισθηματικά άνισες και συναισθηματικά εξαρτημένες.

Υπάρχει μια διαφορά όμως ανάμεσα στον βολεμένο σύντροφο που αναζητά τις δικές του διεξόδους συναισθηματικής αυτοσυντήρησης και στον σύντροφο που είναι συναισθηματικά και σωματικά μονογαμικός από επιλογή κι όχι από συνθήκη.

Είναι αλήθεια πως δεν μπορείς να εκτιμήσεις την αφοσίωση όταν έχεις δει τόσα πολλά μέσα στο ερωτικό παζάρι των ανθρώπων, όταν έχεις ξοδευτεί τόσο πολύ σε ασήμαντα ερωτικά παιχνίδια. Πολύ πιθανό να πέσεις στην παγίδα της γενίκευσης, που περιλαμβάνει μέσα της όλες τις πόρνες και όλα τα γουρούνια του κόσμου και να αμφισβητήσεις την αφοσίωση του ανθρώπου που είναι δίπλα σου.

Ίσως πάλι να σε βολεύει να την αμφισβητήσεις, για να τροφοδοτείς με άλλοθι τη συνείδησή σου.

Αυτό, όμως, είναι το τίμημα που πληρώνουμε μέσα από τη σπάταλη χρήση των λέξεων, του κορμιού και των συναισθημάτων μας. Η αμφιβολία και η έλλειψη εμπιστοσύνης. Η αφοσίωση είναι ένα βασικό συστατικό μιας υγιούς και ισορροπημένης σχέσης. Κι εμείς την έχουμε απαξιώσει αναζητώντας τη χίμαιρα που θα ισιώσει, έστω και για λίγο, τα στραβά της ανικανοποίητης ζωής μας.