Υπάρχει το «σήμερα» στο λεξικό σου;

Υπάρχει το «σήμερα» στο λεξικό σου;(Πηγή pixabay)

«Αυτήν την ημέρα σε αντιδιαστολή με το αύριο και το χθες», η ερμηνεία που δίνεται στη λέξη σήμερα από το ερμηνευτικό λεξικό. Σημασία έχει όμως τι ερμηνεία δίνεις εσύ. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.

Εδώ δεν καταφέρνουμε κάποιες φορές να ερμηνεύσουμε το χθες που είναι κάτι που έχει περάσει. Πώς να συγκεντρωθούμε μετά στο σήμερα; Πρέπει να αποδεσμευτούμε από το παρελθόν πρώτα. Το ‘πες και το ‘κανες. Όμως ακόμη δεν μπορούσες να συγκεντρωθείς 100% στο σήμερα. Αυτό που σε βασάνιζε αυτή τη φορά ήταν το αύριο. Και δε σε άφηνε να χαρείς το τώρα.
Αυτό το «θα» μας έχει φάει τη ζωή. Τι θα γίνει; Πού θα πάμε; Τι θα κάνω; Τι θα γίνω; Υποσχέσεις όμως στον εαυτό σου με «θα», όπως οι πολιτικοί, δεν ήθελες να δίνεις. Αν δεν ήσουν σίγουρος για το μελλοντικό εσύ σου, δεν υποσχόσουν τίποτα. Κι έτσι βασανιζόσουν. Τα βράδια, τη μέρα… Ώσπου ήρθε η μέρα που αποφάσισες να γράψεις το δικό σου ερμηνευτικό λεξικό. Και να επικεντρωθείς στη λέξη σήμερα. Ό,τι έγινε στο χθες έγινε. Δεν μπορείς να το αλλάξεις. Μπορείς μοναχά να μάθεις από αυτό. Και ό,τι θα γίνει στο μέλλον δεν το ξέρεις. Μπορείς μοναχά να προετοιμαστείς κατάλληλα γι’ αυτό.

Το ό,τι με κόμμα σημαίνει οτιδήποτε. Αναφορική αντωνυμία. Είσαι απόλυτα συνδεδεμένος μαζί του. Με το οτιδήποτε. Θες να μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Όχι άλλα καλούπια. «Ό,τι» λοιπόν ερμήνευσες το σήμερά σου. Έχεις ανάγκη από αυτήν την ελευθερία. Αρκετούς κανόνες έχεις βάλει στη ζωή σου.
Κάνε ένα διάλειμμα από αυτούς. Η μάλλον όχι απλά διάλειμμα. Πες τους: «Χωρίζουμε». Δε σας έχω ανάγκη. Δε με κάνατε χαρούμενη. Δε χρειάζεται να είμαι «κανονική».
Ζήσε ακανόνιστα.
Σήμερα.
Σταμάτα να εκθειάζεις το χθες σου. Για να έμεινε οτιδήποτε έμεινε στο χθες, εκεί θα ανήκει.
Εσύ όχι. Και σταμάτα να βρίσκεσαι στο αύριο σου. Το τώρα χτίζεις. Λεπτό προς λεπτό. Κάνε κάτι που δε θυμίζει με τίποτα το παρελθοντικό εσύ σου και δε σχετίζεται επουδενί με το μέλλον σου. Κάνε κάτι που να έχει τη δικιά του αποκλειστική σελίδα στο ημερολόγιο της καρδιάς σου. Κάποιος λόγος θα υπάρχει που κάθε ημέρα έχει τη δική της ξεχωριστή ημερομηνία.

Ξεχωριστά πράγματα να κάνεις. Χωρίς ενοχές.
Έχεις λίγες, παραδέξου το, όταν ζεις το τώρα χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα. Γιατί έτσι σου έμαθαν. Γιατί έτσι μας έμαθαν. Καιρός να μάθεις όμως εσένα. Εσύ δεν έχεις τυχαία μέσα σου το γράμμα σίγμα. Το σύμφωνο από το οποίο ξεκινάει η λέξη σήμερα. Χρονικό επίρρημα, λέει η γραμματική σου. Φτιάξε το δικό σου… χρονικό.
Χρόνια περίμενες για να φτάσει η ημέρα που θα σε αγαπήσεις και θα πεις: «Κάνε ό,τι θες. Σου αξίζει. Σε πιστεύω». Κι άσε το χθες με το αύριο να τσακώνονται για σένα. Το χθες που δεν κατάφερε να σε κερδίσει και το αύριο που δεν κατάφερε να θες να το κερδίσεις.
«Για μένα χτυπιούνται τα παιδιά», όπως έλεγε και η Τζένη Καρέζη σε αγαπημένη ελληνική ταινία.
Ταινία και η ζωή σου.
Γεμάτη με τα σήμερά σου.
Τι θα γίνει σήμερα;

Η Μαρία Ιατρίδη είναι εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Κυκλοφορεί η ποιητική της συλλογή: "Χαράζοντας τα σύννεφα" από τις εκδόσεις Πνοή.