Η συνταγή της ημέρας: Σπιτική μαρμελάδα κεράσι

συνταγή της ημέρας: Σπιτική μαρμελάδα κεράσι

Σπιτική μαρμελάδα κεράσι η συνταγή του ewoman για σήμερα! Τα παιδιά μου αγαπούν τα κεράσια κι η σπιτική μαρμελάδα κεράσι, είναι η αγαπημένη τους. Έτσι φροντίζω να κλείνω τη νοστιμιά του καλοκαιριού σε βαζάκια με σπιτική μαρμελάδα κεράσι!

Με ώριμα κεράσια και κυρίως (πετροκέρασα!) , φτιάχνω μια πολύ νόστιμη μαρμελάδα, με γλυκόξινη γεύση, ότι καλύτερο για το πρωινό τους, αλλά και για τα γλυκά μας.

Υλικά:

900 γραμ. κεράσια καθαρισμένα (περίπου 1 κιλό ακαθάριστα)

700 γραμ. ζάχαρη

½ φλυτζ. τσαγιού νερό

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Διαλέγουμε κεράσια ώριμα και γλυκά, χωρίς χτυπήματα. Τα πλένουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια (με το ειδικό εργαλείο ή με την ανάποδη ενός τσιμπιδιού για τα μαλλιά),πάνω από την κατσαρόλα που θα βράσουμε τη μαρμελάδα , ώστε να μαζέψουμε τους χυμούς τους, βάζοντάς τα σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη. Έπειτα ξεπλένουμε τα κουκούτσια με το ½ φλυτζάνι του τσαγιού νερό και το ρίχνουμε, στη κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και τα βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 4 - 5 ώρες. Αφού βγάλουν τους χυμούς τους, τα βάζουμε να βράσουν. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε πάρα πολύ τη φωτιά, (γιατί φουσκώνουν πολύ) και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, για 15΄ - 20' περίπου, ξαφρίζοντας με μια τρυπητή κουτάλα, τους αφρούς από την επιφάνεια.

Όταν η μαρμελάδα μας σταματήσει να βγάζει αφρούς και δέσει, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με το ραβδομπλέντερ, ή το εργαλείο για τον πουρέ, λιώνουμε τα κεράσια όσο θέλουμε, ή και καθόλου αν μας αρέσει να βρίσκουμε κομματάκια μέσα. Ξαναβάζουμε τη μαρμελάδα στη φωτιά, την ανακατεύουμε, την αφήνουμε να πάρει μια - δυο βράσεις και όταν είναι έτοιμη, την αποσύρουμε και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι επάνω. Δοκιμάζουμε αν η μαρμελάδα έχει δέσει σωστά, όταν μένει μια λεπτή στρώση πάνω στη κουτάλα μας.

Για να αποθηκεύσουμε τη μαρμελάδα εκτός ψυγείου, γυρίζουμε τα γεμάτα βάζα, αφού τα σφραγίσουμε με το καπάκι τους, ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Tip:

Αν η μαρμελάδα μας δέσει πολύ, τότε προσθέτουμε λίγο νερό να αραιώσει και την ξαναβράζουμε για 1- 2' ακόμη. Μπορούμε να κρατήσουμε τα κουκούτσια και να φτιάξουμε ένα ωραιότατο και γευστικό λικεράκι.

Καλή επιτυχία!