Η ζωή δεν αρχίζει και δε σταματά με τις Πανελλήνιες

Η ζωή δεν αρχίζει και δε σταματά με τις Πανελλήνιες

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις απέχουν μόλις μια ανάσα πριν την τελική αναμέτρηση.
Μια αναμέτρηση εξαντλητική για τα περισσότερα παιδιά, άνιση για κάποια άλλα.

Η εισαγωγή στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας είναι κάθε χρόνο ένας ασφυκτικός αγώνας δρόμου για όλους τους μαθητές. Ένας αγώνας στον οποίο πρέπει να ανταποκριθούν μέσα από ατέλειωτες ώρες φροντιστηρίων για να βρουν τη δική τους θέση στο εργατικό δυναμικό αυτής ή μιας ξένης πλέον χώρας. 

Ίσως και να είναι σχεδόν τραγελαφικό το να ζεις στη διαλυμένη οικονομικά - και όχι μόνο - Ελλάδα του σήμερα και να διεκδικείς μια θέση στο μέλλον αυτού του τόπου. Αυτή, όμως, η προσπάθεια των παιδιών αποδεικνύει ότι το όνειρο του ανθρώπου πάντα θα αντιστέκεται σε ό,τι προσπαθεί να του το υποτάξει. 

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης δεν έχει αλλάξει ο φροντιστηριακός γολγοθάς, με τους γονείς να παλεύουν με νύχια και με δόντια για να μη στερήσουν από το παιδί τους το δικαίωμα στο όνειρό του. Οι Πανελλήνιες εξετάσεις έχουν ταυτιστεί με την οικονομική αφαίμαξη των ήδη ταλαιπωρημένων νοικοκυριών, κάτι που αποδεικνύει με τη σειρά του ότι οι γονείς συστρατεύονται δίπλα στο όνειρο του παιδιού τους και διεκδικούν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον, όπως αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας για το δικό του παιδί.

Στην εποχή, όμως, της οικονομικής κρίσης είναι και τραγικό από την άλλη μεριά να υπάρχουν παιδιά που δεν είναι στην ίδια προνομιακή θέση με άλλα. Παιδιά που η φτώχεια και η ανεργία των γονιών τους, τούς λεηλατούν αυτό το ίδιο  αυτονόητο δικαίωμα. Παιδιά που έχουν γνωρίσει στο πετσί τους την ανισότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, ένα σύστημα που καθορίζει ποιος θα σπουδάσει και ποιος όχι με βάση τους οικονομικούς πόρους της οικογένειας και το αν αυτή μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της παραπαιδείας.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις, ωστόσο, δεν καθορίζουν αυτό που είσαι ούτε αυτά που θα πετύχεις στη ζωή σου. Και σίγουρα δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε σέβονται τη διαφορετικότητα των παιδιών. Ανάμεσα στα παιδιά που διεκδικούν μια θέση σε κάποια σχολή, υπάρχουν εκείνα που έχουν καλλιτεχνική φύση, εκείνα που είναι πολύ καλά στον αθλητισμό, εκείνα που έχουν την ικανότητα και τη δεξιότητα να χειρίζονται αποτελεσματικά τα εργαλεία. Ανάμεσά τους διαγωνίζονται οι αυριανοί επιστήμονες, οι αυριανοί καλλιτέχνες, οι αυριανοί επιχειρηματίες, οι αυριανοί τεχνίτες.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να συνειδητοποιήσουν ότι αυτές οι εξετάσεις είναι απλά η αρχή ενός δρόμου και όχι το τέλος του ονείρου τους. 

Η ζωή δεν αρχίζει και δε σταματά με τις Πανελλήνιες. Ευτυχώς!

Καλή δύναμη σε όλα τα παιδιά και καλή επιτυχία!