Η συνταγή της ημέρας: Μελιτζανόπιτα με μανιτάρια!

Νοστιμότατη μελιτζανόπιτα με μανιτάρια

Το πεσκέσι απ' τη ξαδέρφη που φτιάχνει χειροποίητα φύλλα "περέκ" σε σατσ' με ξύλα κατέφτασε το πρωί κι οι μελιτζάνες στο ψυγείο δε μπορούν να κάνουν άλλο υπομονή, οπότε σήκωσα τα μανίκια, φόρεσα τη ποδιά και χώθηκα στην κουζίνα! Η συνταγή της ημέρας από μας στο ewoman, είναι μελιτζανόπιτα!

Την πρώτη φορά που έφαγα μελιτζανόπιτα, δεν μπορούσα να προσδιορίσω τι είναι αυτό που τρώω...θα έβαζα στοίχημα ότι είναι κρεατόπιτα...
Τη δεύτερη φορά ήμουν πιο ψυλλιασμένη οπότε κατάλαβα ότι πρόκειται για μελιτζάνα! Μα αυτή η version είχε κάτι παραπάνω που απογείωνε ακόμη περισσότερο τη γεύση... είχε και μανιτάρια!
Το έβαλα στόχο να φτιάξω μια συνταγή στα «μέτρα της οικογενείας»  και αφού αυτοσχεδίασα αρκετά,  με καμάρι σας την παρουσιάζω:
 

ΥΛΙΚΑ:
6 φύλλα περέκ ή άλλο χωριάτικο φύλλο
4 - 5 μελιτζάνες μέτριες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα
1 ντομάτα ή 2 κ.σ έτοιμη σάλτσα
4 κ. σ. ελαιόλαδο
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη και 100 γρ γραβιέρα σε κύβους (ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας)
1/2 κ. μανιτάρια κομμένα φρέσκα ή κονσέρβα
μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού ή 1/2 κ.γ. ξερό βασιλικό
3/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο για την επάλειψη των φύλλων
αλάτι και πιπέρι
2 αυγά
1 φλιτζ. γάλα ή 1 σουρωτή

λίγη τριμμένη φρυγανιά προαιρετικά (σε περίπτωση που η γέμιση έχει πολλά υγρά)

 

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες βγάζοντας την φλούδα γύρω γύρω, τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τις τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό, ρίχνοντας μέσα μια χούφτα χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε για 1 ώρα. Έπειτα τις στύβουμε για να φύγουν τα υγρά τους.

mel2-ewoman

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 4 κ.σ ελαιόλαδο για να τσιγαρίσουμε τις μελιτζάνες, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

mel3-ewoman

Αφού σωταριστούν καλά προσθέτουμε τη ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε.

mel4-ewoman
Όταν είναι έτοιμη η γέμιση  τραβάμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε το βασιλικό και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά μας για να μπερδευτούν τα αρώματα.

mel5-ewoman
 

mel7-ewoman

Σ' ένα πιτοτάψι, στρώνουμε μια λαδόκολλα, λαδώνουμε και στρώνουμε ένα φύλλο περέκ και αφού το το βρέξουμε με τα χέρια μας, βάζουμε άλλα δύο κατά τον ίδιο τρόπο.

mel6-ewoman
 

mel8-ewoman

Στο τρίτο ρίχνουμε την γέμιση και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο πάλι. Χαράζουμε την πίτα και περιχύνουμε με τα αυγά χτυπημένα και το γάλα ή τη σουρωτή!

mel9-ewoman

mel10-ewoman

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 - 50 λεπτά στον αέρα (μέχρι να ροδίσει καλά και να ψηθεί κι από κάτω) . Όταν ψηθεί βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει περίπου 20- 30 λεπτά πριν την κόψουμε για να μην διαλυθεί.

mel11-ewoman

Σημείωση: Μπορείτε να αφαιρέσετε τα τυριά, ή τα μανιτάρια, ή όποιο υλικό από τη γέμιση δε σας αρέσει, εκτός από τη μελιτζάνα! φυσικά!)

Σε περίπτωση που η γέμιση έχει πολλά υγρά προσθέστε  λίγη τριμμένη φρυγανιά προαιρετικά.

 

 Καλή επιτυχία! και καλή όρεξη!!