Το καλοκαίρι χαρίστε στα παιδιά σας αναμνήσεις και συναίσθημα

Το καλοκαίρι χαρίστε στα παιδιά σας αναμνήσεις και συναίσθημα(πηγή pixabay)

Άλλη μια σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και οι δάσκαλοι θα παραδώσουν  τη σκυτάλη στους γονείς. Το σχολείο είναι ο χώρος που το παιδί είναι μέλος μιας ομάδας, μέσα στην οποία μαθαίνει να σέβεται και να ακολουθεί όρια και κανόνες. Το καλοκαίρι, λοιπόν, είναι εκείνη η περίοδος του χρόνου που η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τα όρια που πρέπει να ακολουθούν και τα ερεθίσματα που πρέπει να πάρουν γίνονται αποκλειστική ευθύνη των γονιών τους.

Μετά από μια απαιτητική σχολική περίοδο με μαθήματα, διαγωνίσματα, φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες γονείς και παιδιά χαλαρώνουν και οι πρώτοι καλούνται τώρα να βρουν τρόπους  για να είναι ο χρόνος του καλοκαιριού δημιουργικός, αλλά ταυτόχρονα και συναισθηματικά ανατροφοδοτικός.

Δάσκαλοι και ψυχολόγοι προτείνουν διάφορα tips για να διευκολύνουν τους γονείς, αλλά και να δημιουργήσουν στο παιδί  το αίσθημα της συναισθηματικής ασφάλειας, που αποκτιέται μέσα από τον  δημιουργικό χρόνο που περνάει με τους γονείς του.

  • Η θάλασσα, οι εκδρομές και κάθε άλλου είδους δραστηριότητες γεμάτες με εικόνες και ερεθίσματα είναι οπωσδήποτε ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που ενισχύει τη σχέση παιδιού-γονέα.
  • Αφήστε το κινητό σας στην άκρη όταν είστε μαζί με το παιδί σας. Διαθέστε του τον χρόνο να συζητήστε, να γελάσετε, να παίξετε.  Σηκώστε τα μάτια σας από την οθόνη και διαθέστε τον χρόνο που σας απορροφούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο παιδί σας. Αποφύγετε τις κοινοποιήσεις των κοινών σας στιγμών. Τα κινητά απομονώνουν και το παιδί έχει ανάγκη από αμοιβαίες  στιγμές συναισθήματος και όχι απλής συνύπαρξης στον ίδιο χώρο.
  • Γεμίστε τα βράδια σας με αγκαλιές, με ιστορίες και παραμύθια. Μιλήστε μαζί του για όσα συνέβησαν στη μέρα του, βοηθήστε το να σας εκφράσει ή να σας αποκαλύψει αυτά που την έκαναν όμορφη κι εκείνα που ίσως να το στεναχώρησαν.
  • Το καλοκαίρι δε σημαίνει αφήνω τα παιδιά να διαχειριστούν μόνα τους τον χρόνο τους χωρίς όρια, αμολώντας τα ελεύθερα στην παραλία ή έξω στο δρόμο για παιχνίδι. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από όρια, όπως έχουν ανάγκη από την ουσιαστική παρουσία του πολυάσχολου γονιού του μέσα στην καθημερινότητά του.
  • Η διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είναι μεγάλη, αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει σώνει και καλά να στριμώξουμε μέσα τους κι άλλες δραστηριότητες. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι κακό να βαριούνται τα παιδιά. Η πλήξη στα παιδιά έχει τα οφέλη της, καθώς τα βοηθάει να σπρώξουν τον εαυτό τους και αναζητήσουν αυτό που βρίσκουν ενδιαφέρον.
  • Το καλοκαίρι είναι η περίοδος εκείνη που υπάρχει ο διαθέσιμος χρόνος για καινούρια πράγματα, όπως το να μάθει το παιδί να δένει τα κορδόνια του, να σταματήσει την πιπίλα ή τη βραδινή ενούρηση, να μάθει ποδήλατο, να πλένει τα δόντια του κλπ. Αξιοποιήστε τον! Τη σχολική περίοδο ο χρόνος και η υπομονή είναι περιορισμένα και δε διευκολύνουν την κατάκτηση τέτοιων δεξιοτήτων.
  • Τέλος, είναι σημαντικό να διεκδικούν οι γονείς τα όρια στη  μεταξύ τους σχέση. Έχουν οι ίδιοι ανάγκη  το καλοκαίρι για να ανατροφοδοτήσουν και να ενισχύσουν τον συντροφικό τους δεσμό.  Το παιδί δε θα πρέπει να μονοπωλεί το γονεϊκό ενδιαφέρον, αλλά να μάθει να σέβεται τις προσωπικές στιγμές που είναι εξίσου απαραίτητες για τους γονείς του.

Καλό καλοκαίρι! Απολαύστε το και χαρίστε στα παιδιά σας αναμνήσεις και συναίσθημα!