Όμορφη από μέσα προς τα έξω

Όμορφη από μέσα προς τα έξω(πηγή pixabay)

Καθημερινά, δεκάδες πράξεις μας που γίνονται σχεδόν ακούσια ή μηχανικά, συντελούν στο να χτιστεί αργά αλλά με σταθερές βάσεις το μωσαϊκό του οργανισμού μας.

Ένα σώμα, ένας έμψυχος οργανισμός στο σύνολό του, δεν είναι παρά αποτέλεσμα της σύνθεσης μιας καθημερινότητας που ξεκινά από μέσα και βγαίνει τελικά προς τα έξω. Υγεία και ομορφιά συνδέονται άρρηκτα, με την πρώτη να παίζει σαφώς σημαντικότερο ρόλο από την δεύτερη σε όλα τα επίπεδα ενός οργανισμού. Μολαταύτα σαν άτομα δεν αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις που συντελούν στον καθορισμό των παραπάνω με την σοβαρότητα που θα έπρεπε.

Τι εννοώ; Μα φυσικά όλα αυτά που συμβάλλουν στο να μην εξωτερικεύει ο οργανισμός μας τις πολύπλευρες δυνατότητές του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο συνδυασμός άθλησης και σωστής διατροφής που συχνά ακούμε, μοιάζει πλέον μια φράση γραφική που οι περισσότεροι από εμάς μάλιστα δεν επιθυμούμε να εφαρμόσουμε εντάσσοντάς την στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Σκεφτείτε όμως πως η ευθύνη μιας πράξης βαραίνει αποκλειστικά εμάς και ότι κάνουμε είναι καθαρά επιλογή. Πρόκειται για το δικό μας χέρι που βάζει ουσιαστικά την ανθυγιεινή τροφή στο δικό μας στόμα και κατ’ επέκταση στον δικό μας οργανισμό. Πρόκειται για το δικό μας χέρι που κινείται μηχανικά στο ράφι με τις σοκολάτες στο σούπερ μάρκετ, στο ράφι με την κρέμα γάλακτος στο ψυγείο κ.ο.κ.

Έχετε μια εικόνα του τι θέλω να πω; Ωραία. Πάμε τώρα να δούμε πόσο πιο εύκολα μπορούμε να φροντίσουμε την υγεία μας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Αρχικά η αντικατάσταση βλαβερών τροφίμων του σπιτιού, αποτελεί κατά την γνώμη μου το Α και το Ω ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Εάν τα ράφια του σπιτιού είναι γεμάτα σωστές επιλογές, τότε σε στιγμές πείνας ακόμα και η μικρότερη ατασθαλία θα αποτελεί, αναγκαστικά στην αρχή, μονόδρομο υγιεινής και μη επιβλαβούς επιλογής. Λαχανικά και κομμένες έτοιμες σαλάτες, άπαχο τυρί, αυγά και γάλα χαμηλών λιπαρών θα πρέπει πάντα να υπάρχουν στο ψυγείο. Φρούτα (τα οποία μάλιστα εγώ δεν πολυσυμπαθώ οπότε φροντίζω να αντικαθιστώ με χυμούς χωρίς ζάχαρη) και υγιεινά σνακ θα πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμα για να αντικαταστήσουν το καταστροφικό ‘τσιμπολόγημα’ που έχει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό μας. Μια αρκετά υγιεινή και χορταστική παρόλα αυτά επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα, αποτελεί το ψητό άπαχο κρέας με πράσινη σαλάτα, ή γενικότερα σαλάτα επιλογής. Ενώ ταυτόχρονα, η ανάγκη του οργανισμού για αποτοξίνωση οδηγεί στην επιλογή της σκέτης σαλάτας τόσο ως κυρίου γεύματος όσο και ως βραδινού, μια φορά την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα και πέρα από τον διατροφικό παράγοντα, προαπαιτείται η κατανάλωση αρκετών υγρών εντός της ημέρας, έτσι ώστε να υπάρξει η κατάλληλη ενυδάτωση αλλά και το λεγόμενο καθάρισμα του οργανισμού μας. Τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό είναι η ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη σύμφωνα με τους μελετητές, ενώ φυσικοί χυμοί και πράσινο τσάι δεν θα έβλαπτε να εντάσσονται στο καθημερινό πρόγραμμα μιας ισορροπημένης διατροφής.

Επιπλέον, με την κατανάλωση συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών συνοδεύουμε το δέρμα μας στην διαδικασία υγιούς διάπλασής του, κάνοντάς το λαμπερό και υγιές στην όψη. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε αλλά και να αποδεχτούμε πλέον πως η εικόνα μας πηγάζει από μέσα και εάν φροντίζεται σωστά, τότε η λάμψη είναι δεδομένη.

Εάν εφαρμοσθούν τα παραπάνω, σε συνδυασμό με κάποιου είδους άσκησης ορισμένες μόνο φορές την εβδομάδα, μπορεί να βελτιωθεί τόσο η σωματική μας εικόνα, όσο και η υγεία του οργανισμού μας, με λίγες μόνο αλλαγές στην καθημερινότητα. Μικρές αλλά στρατηγικές κινήσεις που μας ωθούν να είμαστε ο καλύτερός μας εαυτός, δεν πρέπει να λείπουν από την ρουτίνα της οποιαδήποτε γυναίκας.