Aretha Franklin: «Έφυγε» η βασίλισσα της Soul

 Aretha Franklin: «Έφυγε»  η βασίλισσα της Soul

H Aretha Franklin, έφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου 2018, χτυπημένη από τον καρκίνο του παγκρέατος. Αν και είχε διαγνωσθεί από το 2010, όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία της ήταν ενεργή.

Η τελευταία της live παρουσία, ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, στο ετήσιο γκαλά του Έλτον Τζον κατά του AIDS.

Γεννημένη στις 25 Μαρτίου 1942, στο Μέμφις του Τενεσσί με γονείς τον Βαπτιστή ιερέα C. L. Franklin και τη Barbara Siggers Franklin. Σε ηλικία δέκα ετών, ορφάνεψε από μητέρα.

Η Aretha τραγουδούσε από μικρή στην ενορία της και γρήγορα χαρακτηρίστηκε ως παιδί - θαύμα για την χαρισματική φωνή της και τις ικανότητές της στο πιάνο. Στην ηλικία των δεκατεσσάρων υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την Checker Records. Tο 1956 κυκλοφόρησε το "Songs of Faith". Ισχυρότερες επιρροές της, οι μεγαλύτερες φωνές των γκόσπελ, Μαχάλια Τζάκσον και Κλάρα Γουόρντ, που περνούσαν αρκετές ώρες στο σπίτι της.

Κέρδισε τον τίτλο “Βασίλισσα της Soul”, στα τέλη της δεκαετίας του 60. Το 1967 υπέγραψε με την “Atlantic Records”, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία έως σήμερα με τα τραγούδια “ I Say A Little Prayer” και (You Make Me Feel) A Natural Woman.

Το 1987, η Franklin, πούλησε πάνω από 75 εκατομμύρια δίσκους και κατάφερε να γίνει ή πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Είχε στην κατοχή της 18 βραβεία Grammy. Το 1998, αντικατέστησε τον Λουτσιάνο Παβαρόττι, τραγουδώντας τη διάσημη Άρια “Nessun dorma”.

Το 2015, ερμήνευσε μπροστά στον Barack Obama το διαχρονικό (You Make Me Feel Like) A Natural Woman" σε μια εκδήλωση, τιμώντας τους συνθέτες Gerry Goffin και Carole King.

Η Franklin έκανε δύο γάμους και έχει τέσσερις γιους. Τον πρώτο τον απέκτησε μάλιστα, μόλις σε ηλικία δώδεκα ετών.