Η αξία ενός παιδιού είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει στα τεφτέρια των Πανελληνίων

Η αξία ενός παιδιού είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει στα τεφτέρια των Πανελληνίων

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, δεκάδες χιλιάδες μαθητών ανά την Ελλάδα κατακλύζουν τις αυλές των σχολείων τους, διαβαίνοντας τη βαριά εκείνη καγκελόπορτα που φιλοξένησε για χρόνια τα όνειρά τους. Τη διαβαίνουν με τέτοια χαρά, γιατί γνωρίζουν πως είναι η τελευταία φορά που την περνούν ως μαθητές. 

Συναισθήματα αγωνίας, ενθουσιασμού, άγχους αλλά και νοσταλγίας, ζωγραφίζονται στα αθώα παιδικά πρόσωπα, προτού κάνουν το βήμα για έναν καινούριο κόσμο. Τρέχουν και καρδιοχτυπούν με έναν μόνο στόχο, να δουν τα αποτελέσματα.

Ας κάνουμε όμως μια παύση και ας μιλήσουμε για τα όνειρά τους. Όνειρα που δε χωρούν σε αριθμούς και ποσοστά. Όνειρα που δεν περιορίστηκαν πίσω από την καγκελόπορτα. Όνειρα μεγάλα και χρωματισμένα διαφορετικά στο κάθε πρόσωπο. Μπαίνουμε όλοι, από  μικρή ηλικία σε ένα σύστημα που απαιτεί να καθορίσουμε με νούμερα τα όνειρά μας. Βαθμοί τριμήνου, βαθμοί τετραμήνου, βαθμοί πανελληνίων. Δεκαδικά ψηφία που κάνουν τόση μεγάλη διαφορά, όση δεν θα φανταζόσουν ποτέ. Ας κοντοσταθούμε ένα λεπτό και ας μιλήσουμε στα παιδιά αυτά για τον κόσμο. Έναν κόσμο που δεν περιμένει τα δεκαδικά για να ορίσει την αξία τους.

Σαφώς και αξίζει κάθε παιδί τα συγχαρητήρια όλων μας. Μα τα αξίζει ανεξαρτήτως βαθμού πανελληνίων, ανεξαρτήτως ιδρύματος εισαγωγής. Κάθε αξιέπαινη προσπάθεια καλό είναι να αμείβεται με το παραπάνω, ειδικά όταν πρόκειται για την συναισθηματική ικανοποίηση της επιτυχίας στην εκάστοτε σχολή επιλογής. Μα κάθε άνθρωπος αξίζει τα συγχαρητήρια όλων μας, χωρίς να κρίνεται από έναν αριθμό. Οι ώρες και οι μέρες που αφιέρωσε από την ζωή του σε έναν στόχο είναι αυτές που κάνουν την διαφορά. Για να χρησιμοποιήσω εδώ και τα λόγια του Antoine de Saint-Exupéry : είναι ο χρόνος που ξόδεψες για το τριαντάφυλλό σου που το κάνει τόσο σημαντικό...

Κάθε προσπάθεια λοιπόν αξιέπαινη. Κάθε νέα αρχή, αντάξια συγχαρητηρίων. Αλλά και κάθε μια από τις δεκάδες παιδικές φατσούλες που ατενίζουν ανυπόμονα τα όνειρά τους, αξίζει την επιβράβευση και την ανταμοιβή. Οι πανελλήνιες είναι στο τέλος απλά ένας αριθμός. Μα η αξία του ατόμου είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει σε τεφτέρια.